fbpx
skip to Main Content

60 000 egder lar seg irritere av morgenfugler

Nesten 60 000 innbyggere i Agder irriterer seg over muntre, pratsomme eller høylytte mennesker tidlig om morgenen, ifølge fersk undersøkelse. Nå advarer søvnekspert om at mørketida kan gjøre morgenen enda tøffere for B-mennesker.

 

En spørreundersøkelse utført av YouGov på vegne av Nespresso viser at 33 prosent av spurte i Agder får for lite søvn, og at 3 av 10 respondenter i fylket stort sett føler seg for trøtte gjennom dagen. Nå har mørketiden satt inn for fullt, med over 17 timer i døgnet uten dagslys i Agder, og det gjør ikke saken bedre for de som allerede sliter med søvnen.
– Mørketiden gjør for en del at den indre døgnrytmen, som har en egenperiode for de fleste som er noe lengre enn 24 timer, ikke blir justert like godt til en 24-timers rytme som om sommeren. Derfor blir en del i større grad B-mennesker om vinteren, sier Ståle Pallesen, psykologiprofessor med søvn som spesialfelt, og legger til:

– Det innebærer som regel noe mer vansker med å sovne om kvelden når man ønsker, og noe mer vansker med å våkne uthvilt til ønskelig tidspunkt om morgenen. Søvnbehovet ser ikke ut å bli vesentlig endret.

Utsetter alarmen – gremmes over gledestrålende medmennesker

Ifølge Nespresso-undersøkelsen identifiserer 4 av 10 Agder-respondenter seg som B-mennesker, som vil si at de liker å legge seg sent og stå opp sent. Kun 3 av 10 oppgir at de er A-mennesker, som foretrekker å legge seg tidlig og stå opp tidlig, og resten av de spurte føler ikke at de er verken det ene eller det andre.
I Norge generelt innrømmer 50 prosent av B-mennesker at de «slumrer» om morgenen, hvilket vil si at de utsetter alarmen for å sove litt ekstra. Videre oppgir 51 prosent av norske B-mennesker at de er morgengretne eller at de irriterer seg over blide, snakkesalige eller høylytte mennesker før soloppgang.

Søvneksperten har ett klart råd til B-mennesker og alle andre som sliter med å komme seg gjennom en vinter preget av altfor mørke morgener og altfor muntre morgenfugler.
Det beste er å komme seg ut i dagslys i 30 minutter når solen står opp, tidlig på dagen, sier Pallesen.

Kaffe før menneskelig kontakt

Gro Flisnes er Local Brand Communication Manager i Nespresso og har bitt seg merke i morgenrutinene Agders befolkning oppgir som viktige.
– Jeg tenker at morgenrutiner er ekstra betydningsfulle nå i mørketiden. Ikke overraskende viser undersøkelsen vår at frokost og kaffe er det viktigste for at befolkningen i Agder skal få en god start på dagen, men dusj og avis er også høyt oppe, sier hun.

Gro Flisnes. Foto: presse.

Ifølge undersøkelsen trenger 3 av 10 i Agder kaffe for å våkne, og 31 prosent av de spurte i fylket foretrekker å drikke kaffe før de prater med noen om morgenen. Disse tallene er enda høyere for B-mennesker.
– Selv om du føler at de rundt deg er litt for muntre eller litt for gretne om morgenen, er det viktig å finne en god morgenrutine som bringer det beste ut av deg og fungerer for de rundt deg – enten det involverer gnistrende lysterapi, en næringsrik frokost eller en velsmakende kopp kaffe, avslutter Flisnes.

Back To Top