fbpx
skip to Main Content
Gjenåpning: Arendal Spillmuseum kan igjen holde brettspillkvelder etter at koronasituasjonen endelig er over.

Vidar jubler for gjenåpning og nye spillekvelder

Brettspillentusiast Vidar Aas gliser bredt for tiden. Etter en lang korona­tid kan han igjen invitere til spillekvelder på spillmuseet på Munkehaugen kultursenter.

Vidar Aas jobber til daglig i Arendal kommune som kulturkonsulent, og har drevet med brettspill hele livet. Mye av æren for det tilskriver han en ivrig morfar som likte å leke og spille med barnebarna og vennene deres. Morfaren døde dessverre da Vidar bare var 7 år, men interessen var sådd.

I barndommen gikk det mye i klassikere som Ludo, Yatzy, kinasjakk og Monopol.

Senere kom nye spill til. I ungdomstiden i kjellerstua hjemme gikk det ofte høylytt for seg da Vidar og fetteren spilte backgammon. Ingen av dem var utpreget gode vinnere og tapere, så omgivelsene var aldri i tvil om hvem som vant og tapte.

Vidar er glad i de fleste typer spill, men de tyngste strategispillene som varer mange timer styrer han unna.
– Når jeg hører at folk ikke liker brettspill, tenker jeg det er fordi de ikke har funnet riktig spill.

Det finnes jo så utrolig mye gøy og ­forskjellig der ute, sier han til Arendals Tidende.

Kulturarbeider
Vidar har utdanning innen kulturarbeid og offentlig administrasjon. Brettspill er den store hobbyen, ved siden av kultur- og lokalhistorie. For tiden er han spesielt interessert i bygdedikteren Olaf Hammen (1895-1948) fra Froland og Øyestad, som han skrevet en artikkel om.

I jobbsammenheng arbeider han med ulike kommunale og statlige tilskuddsordninger for lag og foreninger, og er involvert i markeringene av Frivillighetens år i 2022 og Arendals 300-årsjubileum i 2023. Ellers har han jobbet med det meste innen kultur og idrett gjennom sine 30 år i kommunen. Blant annet var han i 18 år ansvarlig for den årlige Spilluka på Kilden i vinterferien og var også en av krumtappene i Internasjonalt Marked i flere år.

Tusener av år
Vidar nevner entusiastisk at noen av de eldste dokumenterte spillene er mange tusen år gamle:
– Kappløpspillet «Senet» som er funnet i egyptiske gravkamre er dokumentert til å være minst 5000 år gammelt, mens «Det kongelige spillet fra Ur» i dagens Irak er ca 4500 år gammelt.

Det finnes også eldgamle afrikanske spill hvor de gravde groper i bakken og brukte frø og stein, som det er vanskelig å dokumentere alderen på. Og Ludo, som ble «oppfunnet» i England i 1895, er egentlig en forenkling av et gammelt indisk spill som heter Pachisi, forteller han.

Spillmuseet
Spillmuseet er en del av «Det urbane ­grendehuset», som er et brukerfellesskap på Munkehaugen kultursenter. Her kan folk komme og se og spille både gamle og nye spill. Museet er et vindu inn i spillhistorien, hvor det første monteret viser den generelle spillhistorien, med reproduksjoner av de aller eldste spillene. Hoveddelen av ­ut­stillingen viser spill fra N.W. Damm & Søn.

– Damm ble etablert i 1843 og har vært det ledende norske spillforlaget helt fra begynnelsen, sier Vidar når han viser Arendals Tidende de forskjellige montrene.

For Vidar er spill både spillglede og kultur­historie. Han har samlet på gamle brettspill siden 1980-tallet og har mange spill fra andre norske forlag også, men det er spillene fra Damm som er hovedinteressen. De eldste originale spillene i utstillingen er fra 1890-årene. Utstillingen har også et eget monter med Disney-spill utgitt av Damm.
Stor spillinteresse under krigen
Vidar har mange spill fra 2. verdenskrig og nevner at krigen var en gullalder for spill:

– Mange fritidsaktiviteter lå nede under krigen, blant annet var det idrettstreik. Det skapte et godt marked for spill. Helt fram til 1943 kom det ut mange mye spill. Da ble det papirmangel og produksjonen stoppet opp.

Han forteller videre at bridgeforbundet var ganske nytt da 2. verdenskrig kom. Nazistene var ikke så kjent med dette og det førte til en oppblomstring for bridgen:

– Mens sjakkforbundet ble nazifisert, slapp bridgeforbundet unna ideologien deres og seksdoblet medlemstallet under krigen. Endel idrettslag gikk også inn i bridgeklubber, for å beholde det sosiale og kameratskapet når de ikke kunne drive idrett.

Jakter nye spill
Vidar er hele tiden på utkikk etter spill han ikke har fra før:
– Det er spennende å jakte på gamle spill i bruktbutikker og på loppemarkeder, men jo mer jeg får tak i, jo lenger tid går det mellom hver gang det dukker opp nytt. Som oftest er det på nettauksjoner og liknende de mest ettertraktede spillene dukker opp, og da kan prisene av og til bli stive. I fjor gikk et gammelt Gnav-spill for kr 4.500,-.

Ellers hender det ofte at gamle spill mangler deler, slik at man må kjøpe både to og tre eksemplar før man får et komplett spill.

Ønsker nye medlemmer
Nå som koronasituasjonen endelig er over, gleder Vidar seg til å begynne med spillekvelder igjen:

–Jeg er leder av Arendal Brettspillforening. Vi hadde vår siste offentlig åpne spillekveld 6.mars 2020, så nå blir det godt å komme i gang igjen.Før korona var vi som regel 8-12 stk og vi vil gjerne ha flere. Vi spiller både gamle og nye spill, og alt fra enkle spill til middels tunge strategispill som ikke tar mer enn 2-3 timer. De fleste av oss er mellom 30 og 60 år, men spillere i alle aldre er velkomne.

Spillmuseet åpner etter avtale og det blir flere spillekvelder utover høsten, så det er bare å følge med på «Arendal Spillmuseum» på Facebook eller ta kontakt med Vidar hvis du vil ha en titt.
– Det er mye nostalgi rundt brettspill, og hos oss får du faktisk også lov til å spille de originale spillene, selv om de er gamle samle­objekter, sier Vidar stolt.

Alle Muligheter: Hos Vidar Aas ved Arendal Spillmuseum får man lov å spille på de originale gamle brettspillene. Utvalget er stort og her finner man noe for alle preferanser.
Fra Fortiden: Boken “Vesle Svarte Sambo” ble skrevet av en skotsk dame. Spillet er basert på historien i boken og hadde kanskje ikke blitt godkjent etter dagens normer og regler.
Onkel Skrue: På jakt etter Incaskatten. Her kaster du terning og flytter rundt for å finne skatten, litt som i Den forsvunne diamanten.

 

Back To Top