fbpx
skip to Main Content
Jarle Hammerstad, leder for handelspolitikk i Virke.

Advarer mot økt nettsvindel under Black Week

Virke, hovedorganisasjonen for arbeidsgivere i handels- og tjenestenæringen, advarer mot økt svindelforsøk på internett nå under handelsdagene, Black Week.

 

Novembers andel av omsetningen i årets to siste måneder har økt jevnt og trutt de siste ti årene, og i fjor var andelen 47,0 prosent (detaljhandel unntatt salg av motorvogner og salg på bensinstasjoner). I 2011 var andelen 43,8 prosent.

Netthandel fortsetter å vokse

Black Friday slo til for fullt i Norge i 2015, og har i årene siden blitt markedsført bredt. Samtidig har netthandelen økt kraftig i samme periode, og under pandemien har netthandelsveksten skutt fart. For november og desember samlet vil netthandelen ligge over 50 prosent høyere enn i normalåret 2019. Anslagsvis 10,9 milliarder kroner vil bli brukt på netthandel i november og desember.
– Handel på nett har skutt voldsom fart under pandemien, og dette slår også inn i Black Week og Black Friday. Virksomhetene er til stede der kundene er og overgangen fra fysisk butikk blir stadig mer sømløs, sier Jarle Hammerstad, leder for handelspolitikk i Virke, handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon.

Risiko med utenlandske nettbutikker

Selv om forbrukerne handler stadig mer i norske nettbutikker, er det også grunn til å tro at stadig flere kjøp vil bli gjort i utenlandske nettbutikker. Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) har advart mot mange svindelforsøk i forbindelse med Black Friday/Black Week.
– Det er god grunn til å undersøke om butikken man handler fra er ekte og at varene er lovlige. Det er en oppblomstring av falske nettsteder som tar betaling uten å ha varer, og i tillegg selges det mange varer som ikke overholder produktkrav til helse, miljø og sikkerhet. To av tre varer handlet på digitale markedsplasser utenfor Europa overholder ikke slike krav, og kan i verste fall være miljø- og helseskadelige og brannfarlige, sier Jarle Hammerstad.

Prognoser bygger på tall fra Virke og Kvarud Analyse.

 

Back To Top