
Familiedrevet julemarked på Strai
Det er lett å unngå, susende langs Setesdalveien på vei til et annet sted langt borte, men dersom man vet at det eksisterer, finner man Kristiansands koseligste julemarked her.
Ved Sagebakken på Ytre Strai ligger et gammelt gårdstun som danner en lun krok i Setesdalveien. Gårdstunet er ikke stort, og består av et lite våningshus, en liten låve, et fjøs og et nyere tilbygg. Der har Kjersti Sandvik arrangert julemarked i minst 15 år, på privat initiativ, til inntekt for Kirkens Bymisjon. Flere i nabolaget deltar med å lage mat, dekorere området og rigge.
– Det er jeg som bor her i huset nå, sammen med mannen min, Ludvig Undheim. Mamma bor i den nye boligen, sier Anne Dorthe Undheim, og ser mot tilbygget som ligger vegg i vegg med låven. (Artikkelen fortsetter under bildet).

Svigerfar steker sveler
Vi befinner oss i kafeen, som ligger i kjelleren av det gamle våningshuset. Duften av mat er forlokkende. Den søte fornemmelsen av bakverk dominerer – sukker, smør og kanel. I bakgrunnen høres julemusikk fra en liten stereo. Bak et bord står Line og Anniken og selger mat og drikke i form av sveler, kaker, grøt, klementiner, kaffe, saft og gløgg.
Et par bord, en benk og noen stoler preger det vesle kjellerlokalet ellers. I naborommet står Sveinung Undheim fra Hånes og steiker sveler i høyt tempo.
– Tykke sveler med rømme og sirup er best. Da blir de passe deigete i midten, forklarer Sveinung, som presiserer at han bruker natron i stedet for bakepulver.
Han er egentlig vernepleier av yrke, men var bakerlærling fra han var 17 til ha var 19 år. Hjemme på Jæren lærte han å bake vestlandslefser og steike lapper og sveler. Han er svigerfar til Anne Dorthe og hjelper til under julemarkedet.
– Jeg bor på Hånes nå, men har ingenting med lefsebakeriet der å gjøre, presiserer han. (Artikkelen fortsetter under bildet).

Salgsutstilling på loven
Inne på låven er det salg av diverse håndarbeid. Her kommer entusiaster og håndverksarbeidere fra hele stor-kommunen for å stille ut og selge alt fra julepynt til glasstøy, tepper, strikketøy, malerier og annet. Rett innenfor døren sitter Liv Røinås Hansen fra Flekkerøy og strikker. På bordet sitt har hun julepynt og strikketøy til salgs.
– Jeg driver kun på hobbybasis, men er med for fjerde eller femte år, sier hun.
Ellers i året fungerer låven som kurslokale og galleri for lokale kunstmalere. (Artikkelen fortsetter under bildet).

Underholdning på plenen
Av underholdning fikk publikum oppleve Johnny «Guitar» Augland, som fremførte egne låter fra sin siste LP på den lille gressflekken midt på tunet, og Øvrebø Hægeland Bygdemusikkorps som spilte julesanger. Under vårt besøk, derimot, er musikken over og trafikken dominerer lydbildet utendørs igjen. Synd, for her hadde det vært perfekt med noen flere benker, levende musikk, et bål og tepper å varme seg på akkurat nå, men så går også dette julemarkedet mot slutten for i år.

Koselig og intimt
Dette er kanskje det minste julemarkedet vi har vært på, men også blant de mest koselige og intime. Atmosfæren blir raskt vennlig når man slår av en prat. Tempoet er bedagelig og støynivået er lavt. Dette har selvfølgelig med det lave antallet besøkende å gjøre, som er til stede til enhver tid.
Stort potensiale
Det eneste som manglet var snø, og noen levende dyr som samtaleemner. Når utvalget av varer og ting å betrakte er begrenset, må man øke underholdningsverdien, og her hadde familien litt å gå på. Selv om de har gjort mye for å lokke folk, er det hard konkurranse blant julemarkeder om dagen. Da må man utnytte potensialet.
Sorry. No data so far.