fbpx
skip to Main Content

– Forlat aldri et levende lys

Et øyeblikks uoppmerksomhet eller et blaff er alt som skal til før brannen er et faktum, sier brannekspert. Dessuten er juledekorasjon lett antennelig.

 

Hver fjerde kvinne og hver femte mann har glemt å slukke stearinlys når de har lagt seg eller gått hjemmefra. Det kommer frem i en undersøkelse Norstat har gjennomført for Frende. Det er flest i aldersgruppen 18 til 29 år og 40 til 49 år som innrømmer å ha glemt seg.
– Uforsiktig bruk av levende lys og levende lys i kombinasjon med juledekorasjoner er typisk brannårsak akkurat nå, hevder brannekspert Øystein Øren i Frende Forsikring.

Årets mest brannfarlige uke

Juleuka blir omtalt som årets mest brannfarlige uke, med overhyppighet av dødsbranner i forhold til året totalt fra lille julaften til nyttårsaften. Tall fra DSB viser at to personer omkom i boligbranner i desember i fjor, mot i gjennomsnitt seks omkomne i samme måned fra 2015 til 2019.

Lett antennelig

Hjemmelagde juledekorasjoner og julepynt i butikkene er ofte laget av lett antennelig materiale som papir og trevirke.
– Ikke la levende lys stå i nærheten av brennbart materiale som gardiner eller andre bevegelige lette tekstiler, papir, dekorasjoner eller brennbar væske, er Ørens klare råd.

– Et øyeblikks uoppmerksomhet eller et blaff er alt som skal til før brannen er et faktum, sier han. Barn som svinser forbi, dører som åpnes og lukkes gir trekk og blafring som raskt kan gi full fyr.

Farlige sove-branner

De fleste dødsbranner skjer om natten.– Selv om vi er vant til å bruke levende lys, er det all grunn til å være forsiktig. Forlat aldri levende lys, og slukk lysene om du må gå ut av rommet. I disse julefesttider er det ekstra viktig å sørge for at du ikke sovner før lysene er slukket.

Branneksperten minner om at det finnes en rekke batteridrevne og oppladbare telys.
– Disse er flammeløse, men har lys som blafrer og minner om originalen. Den store fordelen er at du utelukker brannfare, sier forsikringsagenten.

Røykvarsleren redder liv

Røyking er også en hyppig brannårsak i jula, i tillegg til at mange branner starter på komfyren. Vi fyrer også i peis og ovner for kos og varme, og bruker mer strøm enn vanlig, hvilket også øker risikoen for brann.
– Sjekk derfor at røykvarsleren virker. Tidlig varsling om brann kan gi deg mulighet til å redde deg selv og andre, og kanskje slukke brannen, råder Øystein Øren i Frende Forsikring.

Back To Top