fbpx
skip to Main Content

Spennende vårslepp

Fakta: Amurtigeren

Norsk navn: Amurtiger
Latinsk navn: Panthera tigris altaica
Utbredelse: Asia (Sibir, Nord-Korea og Kina)
Leveområde: Skog
Vekt: 100-300 kg
Kroppslengde: 1,4-2,8 m
Halelengde: 60-110 cm
Mankehøyde: 80-110 cm
Levealder: 15-20 år
Antall unger: 2-4
Drektighetstid: 3,5 måneder
Føde: Hjortedyr, villsvin, andre dyr og fisk
Status: Sterkt truet (IUCN Red List)

Det ble en våt start for tigerungene da de ble sluppet ut for første gang mandag.

 

Tigerungene, som ble født i fjor høst, var for første gang ute i innhegningen mandag morgen, og de nye oppdagelsene ble både spennende og litt dramatisk i starten for de stripete dyreungene.
– Før tigerungene fikk komme ut, fjernet vi deler av isen på vannet inne i innhegningen. Det viste seg ikke å være nok. Hjertet mitt hoppet et ekstra hopp da den ene tigerungen gikk utpå isen, og falt gjennom. Den fikk seg en kald velkomst utendørs, og heldigvis gikk det fint. Tigere kan jo svømme, og har skarpe klør som den brukte til å knuse isen foran seg. Etter noen sekunder i vannet var han trygt på land igjen, sier dyrepasser Even Grønnerø og avslutter med å fortelle at tigerungene har både lekt, plasket og svømt flere ganger i vannet utover dagen i dag. Alt står bra til med både mor Boonya, far Amur og de tre ungene som nå er blitt 4,5 måneder gamle.

Glade i vann

Amurtigre er ett av få kattedyr som er glade i vann. De har en vinterpels som er lang og tykk, og under huden er det et isolerende fettlag. Pelsen gjør at tigeren holder på varmen under kalde vintre med mye snø, og gjør at amurtigere tåler temperaturer på ned mot -40 °C. (Artikkelen fortsetter under videoen).

 

Hanntigeren Amur (8) ankom fra Magdeburg Zoo i Tyskland i mai 2021. Han ankom til Dyreparken for å være sammen med hunntigeren Boonya som er 10 år gammel. De sibirske tigrene er en del av et bevaringsprogram for dyreparker, og målet var at de to tigrene skal få unger.

Like etter ankomst viste tigerne stor interesse for hverandre. Etter en tid med tilvenning for Amur ble paret satt sammen. Resultatet ble paring over flere dager, og Dyreparken fikk senere bekreftet at det var ventet tigerunger i nærmeste fremtid. (Artikkelen fortsetter under videoen).


Bevaringsprogrammet avgjør

Det er bevaringsprogrammet som avgjør hvilke tigre som skal få unger basert på hvem som passer best sammen genetisk. Målet er å ha en sunn bestand av tigre i verdens dyreparker som en reserve for fremtiden.

Amurtiger er sterkt utrydningstruet. På 1940-tallet var det bare 20-30 tigere igjen i naturen. Bevaringsprosjekter har ført til at antallet har økt, og i dag er det 400-500 tigere i naturen.
– Det jobbes aktivt med å bevare de sibirske tigrene i naturen, men ødeleggelse av leveområdene deres, jakt og mangel på byttedyr truer dem fortsatt. Derfor er det viktig at vi samtidig sørger for at vi har en reservebestand i verdens dyreparker, avslutter en av Dyreparkens biologer Helene Axelsen.

Tigeren lever alene og er bare sammen i paringstiden. Når hunnen kommer i brunst vil hun luktmarkere området, og hanntigeren vil oppsøke henne. Tigeren har indusert eggløsning som vil si at eggløsningen stimuleres av paring. Tigere parer derfor mange ganger, og opptil tre ganger i timen, de dagene paringen foregår. Brunsten kan vare i fem dager. Hunntigere går drektige 3,5 måneder, og får normalt 2-4 unger per kull.

Sorry. No data so far.

Back To Top