fbpx
skip to Main Content
TRENING: Spinningtime med utøverne. Bjørn Håkon i midten, med utøvere fra sykkelgruppa i Viken på hver side. Foto: Rudolf Aarli Salvesen

Fellesskap og mestring: –Rett og slett helt rått

Husker du hardhausene fra Idretten Skaper Sjanser? Nå er forberedelsene til Arctic Race i full gang på Hisøy, for også i sommer skal de sykle 700 kilometer på fire dager. Vi tok en prat med en av utøverne, daglig leder Morten Nyborg og ildsjelen Jack.

 

– Hele foreningen Idretten Skaper Sjanser kom i stand etter at man hadde sett de positive virkningene som gatelagene i fotball hadde hatt for en sårbar gruppe.

Daværende helseminister Bent Høie og daværende idrettspresident Tom Tvedt, ønsket så å videreføre dette i flere grener forklarer daglig leder Morten Nyborg.

Ikke alle liker fotball

Tanken bak flere idrettsgrener hang sammen med ønsket om å få flere interessert ettersom fotball kanskje ikke passet for alle som inngangsport til i idretten. Fra 2019 ble derfor et nytt prosjekt iverksatt hvor andre grener som ski, sykkel og rytter ble testet ut.
– Etter at de nye grenene ble innført, tok det ikke lang tid før vi så de samme ­resultatene gjennom Idretten Skaper Sjanser. Foreningen eies av Norges Skiforbund, Norges Cykleforbund og Norges Rytterforbund, i samspill med Norges Idrettsforbund, forteller Morten videre.

Flere miljøer

Siden våren 2019 har foreningen økt jevn og trutt, og har i dag samarbeid med 8-9 lokale klubber innen de tre grenene, fra Arendal i sør til Harstad i nord. I løpet av dette året vil tallet øke til 12 idrettsmiljøer i foreningen.

På Sørlandet er det to Idretten Skaper Sjanser-miljøer; ett i Arendal Cykleclub og et i Arendal og Grimstad Rideklubb.
– Slik er stort sett fordelingen rundt omkring i landet, mens for sykkel sin del gikk vi også veldig hardt ut med første sykkelgruppe når vi satte det hårete mål om å vi skulle sykle Giro d’Italia, men pandemien stoppet det, og i stedet syklet de fra Oslo til Ålesund, forklarer Morten.

950 km på sju dager

I fjor sommer fikk foreningen delta i verdens nordligste etapperitt for proffe landeveissyklister, nemlig Arctic Race of Norway.
– Vi varmet opp fra Nordkapp til Tromsø, så syklet vi de fire etappene i rittet, 700 kilometer fra Tromsø til Harstad på fire dager. Vi startet noen timer før proffene, så vi ikke var i veien, forteller leder Morten Nyborg i Idretten Skaper Sjanser. Til sammen syklet utøverne ekstreme 950 kilometer på sju dager!

Klar for nytt Arctic Race

Årets «hårete» mål for syklistene i Idretten Skaper Sjanser er å sykle Arctic Race på nytt, med noen av veteranene fra i fjor og mange nye utøvere. For å bli klare, må de trene fire-fem ganger i uka og utøverne fra Viken, Bergen og Arendal skal ha flere felles treningshelger, blant annet på Hisøy.
– Racet vil bestå av fire etapper, hvor vi starter i Mo i Rana og ender opp i Trondheim. (Mer info fins på Facebook og Arctic race sine sider). Heldigvis blir årets Arctic Race mer likt som tidligere, for nå får publikum ta del i folkefesten, forklarer Morten. (Artikkelen fortsetter under bildet).

SAMARBEID: Daglig leder i Idretten Skaper Sjanser Morten Nyborg (fv.) og Jack Fredriksen, teamleder/mentor i Arendal Cykleclub-Idretten Skaper Sjanser. Foto: Rudolf Aarli Salvesen

– Også i år skal vi sykle noen timer før proffene. Rett etter oss kommer karavanen, som er et stemningsskapende og hyggelig møte mellom en kortesje av kjøretøy og fans som står langs løypa og venter på rytterne, og så kommer proffene susende. Dette er noe vi får være med på fordi vi oppførte oss under fjorårets Arctic Race og takket være ildsjeler som Jack Fredriksen, forklarer Morten.

– Grunnet pandemien har vi ikke fått gjennom­ført så mange samlinger som vi skulle ønsket, derfor er det viktig nå at vi får øvd oss på og sykle sammen, spesielt når vi er 3-4 miljøer som skal sykle sammen som en gruppe og ikke minst lære hverandre å kjenne. Derfor er det så flott at vi nå har klart å gjennomføre første fellessamling allerede i februar, sier Morten.

Ildsjelen Jack

Jack Fredriksen er teamleder/mentor, men med i teamet er også trener Trine Marie Tveite og teamsjef Einar Solberg for Idretten Skaper Sjanser sin gruppe i Arendal Cykleclub.
– Det er også fantastisk hva han har klart å bidra med for klubben er rett og slett uten sidestykke. Det skal nemlig noe til å sette seg i en bil fra Arendal og kjøre en transporter opp til Nordkapp og ned igjen, samtidig som du hver dag står opp 4-5-tiden og i seng 22-23-tiden på kvelden. Heldigvis skal han bare til Mo i Rana og ikke Nordkapp denne gangen.

– Jack er blant dem som sørger for at vi har mat og andre service-elementer, som er ekstremt viktig for at alt skal gå rundt.
For når løpet går, så må vi også sørge for at vi i støtteapparatet ikke blir noen stopper for utøverne, sier Morten. (Artikkelen fortsetter under bildet).

ILDSJEL: Trine Marie Tveite er en av trenerne i gruppa, (fv.) sammen med Jack Fredriksen ved den uvurderlige kassebilen, som Auto-Car i Arendal bidrar til gruppe med. Da Jack kjørte den fra Arendal til Nordkapp og gjennom Arctic Race, var bilen full av forsyninger. Einar Solberg er ikke med på bildet, men er teamsjef i gruppen.Foto: Rudolf Aarli Salvesen

Bedre fysisk og psykisk helse

Jack takker selv for all rosen Morten leverer og forteller videre at det viktigste med dette arrangementet, handler om muligheten utøverne får gjennom idretten. Selv er han klar på at når det kommer til god psykisk og fysisk helse, er det viktig at folk har noe å gjøre.

Nytt håp i livet

Rundt bordet sitter også en av de utøverne i sykkelgruppa. Bjørn Håkon kom med i gjengen i vinter og forteller om sine erfaringer med Idretten Skaper Sjanser.Han forteller at muligheten til å delta her har vært uvurderlig og vært hans «lys i enden av tunnelen».
– Programmet har vært med på å gi meg mestring igjen, men jeg liker også måten som folk jeg har blitt kjent med stiller opp på. Dette er jeg ikke vant med og har ofte møtt mange tomme ord og løfter gjennom livet.
– Fellesskapet hjelper en med å bygge nye relasjoner, noe som er bra. Det er også sunt å se at det faktisk finnes gode mennesker der ute.

– De stiller opp for meg i mitt liv. De henter meg, tar meg med på arrangementer, mens jeg er under behandling. Dette er mennesker som virkelig gjør alt i deres makt for at vi skal ha det godt. Det er rett og slett helt rått, ubeskrivelig og vanskelig å sette ord på.
– Det er først når en blir en del av et felleskap at innsatsen du legger i det får mening. Man blir en gjeng, man er med å støtte hverandre, hjelpe hverandre, i stedet for å bli tråkket ned.

– Jack samt Lene i Kirkens bymisjon Enterfri har også betydd utrolig mye for meg og en redning. Hele programmet får også sterke ringvirkninger. Ungene får pappaen sin tilbake, og det er et stort spekter av ting som skjer.

MODIG: Bjørn Håkon forteller at muligheten har vært uvurderlig og hans «lys i enden av tunnelen».

– Morten skyter også inn; Jeg syns også at han er veldig tøff som tørr å bli med, og når du så opplever at det å få et nytt nettverk gjør at du vokser, så får vi får energi, for det handler jo tross alt om å gi de som ikke har fått all verdens sjanser nettopp en mulighet.

Mindre medisiner

En annen positiv effekt av treningen er den drastiske reduksjonen av medisiner, noe som ofte blir dyttet på under behandlingen til utøverne av det offentlige.
– Det er viktig for meg å få frem at man slipper å bli prakket på medisiner, ofte gitt i etterkant av det man har vært igjennom, som kjappe løsninger i behandling av traumer og depresjon, og så er det faktisk bedre å heller komme inn hit og bli utfordret, og heller bli en del av noe. «Som en egen medisin» for så å se og oppleve at en kan fungere uten, sier Bjørn Håkon.

–En annen ting er ringvirkningene, ettersom det ikke bare er jeg som har fått håpet, men også familien min. Mor og far får sønnen sin tilbake. Ungene får pappaen sin tilbake.

Gjenvinner menneskelige ressurser

Det som organisasjonen tror knallhardt på er også bærekraft. Morten sier at foreningen gjenvinner menneskelige ressurser. Gjengen fra Moss i Viken og Arendal trente sammen, både lørdag og søndag og bodde på Hisøy Fort.
– Vi bruker idretten som medisin, og så får vi til et felleskap og et positivt nettverk.
I forbrødringen vi har hatt nå, på første felles treningshelg, har utøverne fått trent sammen og blitt kjent, oppe på «Fortet», i trygge omgivelser.

Jack ser på Bjørn Håkon og skyter inn:
– Det er viktig å få fram at denne helgen ikke hadde blitt noe av om ikke han hadde deltatt i fellesskapet.

Bjørn Håkon er med som en viktig utøver/deltaker, men han har også deltatt på kjøkken, først opp om morran, lager kaffe, frokost, rydder, lager middag. Alle bidrar nettopp med smil og humør.
– Vi er en stor familie i idretten, og våre verdier er: Frihet, likhet og fellesskap, sier Jack. Han forteller at både sykkel – og ryttergruppa har plass til flere, det er bare å ta kontakt.

– Dette er jo folk som er enda i startfasen av en livsendring og skal få gode opplevelser. Dette er bare begynnelsen på eventyret, og det er alltid plass til nye og aldri for sent å ta kontakt eller å bli med, avslutter Jack.

Back To Top