fbpx
skip to Main Content
Wendela og Melchior forelsker seg og varme følelser oppstår. Wendela blir gravid, og hvordan takler man slikt i et strengt autoritært og moralsk samfunn?

Teateranmeldelse

Spring Awakening: Samuel Balsnes imponerer

Samuel Balsnes og hans medskuespillere og sangere imponerer med strålende sang og flott skuespill i den sterke forestillingen Spring Awakening som denne uken fremføres i Musikkens hus i Kongens gate i Kristiansand.

 

Spring Awakening er en av musikalverdenens største suksesser, og handler om en gjeng unge jenter og gutter i den utfordrende, vanskelige og sjelsettende overgangen fra barn til voksen. De opplever hvor utfordrende det er å skulle gå fra å være barn, til å kjenne på en gruende seksualdrift som bare blir sterkere, mer voldsom og omseggripende fordi alt som har med medmenneskelige forhold, seksualitet, følelser og det å finne seg selv er så tabubelagt og forbudt. Rammen er et dystert, moralsk og til tider depressivt samfunn hvor voksenpersonene være seg skolen, kirken og foreldre gjør det særs vanskelig å gjøre opprør, noe som hører ungdomstiden til.

God innlevelse

Stykket fremføres av musikalelevene ved Knuden – Kristiansand kulturskole, og la det være sagt med en gang; elevene gjør en strålende innsats. Det er rett og slett ganske oppsiktsvekkende hva en gjeng ungdommer kan få til med innlevelse, sterke musikalske evner og innlevelse i rollene hver enkelt spiller.

Selve hovedrollen, som Melchior Gabor, spilles av Samuel Balsnes fra Søgne.
– Det blir hektiske dager, men det er gøy, smiler Samuel Balsnes, i det vi huker tak i ham rett etter at skoledagen på Vågsbygd videregående skole hvor Balsnes tar første året på musikklinjen er ferdig.

Da har han halvannen time innen han står klar i Musikkens hus til de siste forberedelsene innen forestillingen begynner.
– Nå er det bare gøy, selv om produksjonsuken med prøver og det som skal til, som vi hadde forrige uke, var rimelig hektisk. Det er jo dette jeg digger, ler han. (Artikkelen fortsetter under bildet).

Eva Cameron gjør også en flott innsats.

Premieren gikk fint

Balsnes forteller det gikk fint, det var mye god energi på scenen og publikum var godt med.
– Melchior var en rebell i forhold til hvordan samfunnet var på den tiden stykket ble skrevet. Man skulle ha en tro, man skulle gå i kirken, og Melchior ønsket å finne sin vei og være fri, noe som ikke er lett når samfunnet rundt er så annerledes, mener Balsnes.

Spring Awakening er en rockemusikal basert på et teaterstykke skrevet av tyske Frank Wedekind i i 1891. Musikken er skrevet av Duncan Sheik og med tekster av Steven Sater. Musikalen tok Broadway med storm da musikalen ble satt opp første gangen i 2006, og vant den gang hele åtte Tony-priser.

Tabubelagt ungdomsatferd

Melchior og hans venner lever i et autoritær miljø med mange tabuer omkring tenåringsseksualitet, en utfordring i seg selv når hormonene begynner å gjøre seg gjeldende i ungdomstiden. Ungdommene ønsker å leve sterkt, ekte, her og nå, de blir forelsket, opphisset og ivrige, men strenge foreldre og et strengt samfunn for øvrig gjør at ungdommene blir overlatt til seg selv i møte med de utfordringene det er å gå fra å være barn til å bli voksen, og de etiske utfordringene som følger med.

Forestillingen fortsetter onsdag 9. mars, og deretter fra og med fredag 11. mars til og med søndag 13. mars i Sigurd Lie-salen i Musikkens hus i Kristiansand.

Kristin Elise Myhrmoen og Samuel Balsnes tolker rollene som henholdsvis Wendela Bergman og Melchior Gabor aldeles strålende.

 

Back To Top