fbpx
skip to Main Content
Foto: Daniel Schjøtt.

Fra ungdomsklubben til festivalscenen

Knut Andreas Aas (25), også kjent som DJ KAAS startet sin karriere på den lokale ungdomsklubben Villheia i Vegårshei. Siden den gang har han hatt en rekke spillejobber, og tatt en andreplass i Burn Energy & Landstreffet Stavanger sin DJ Battle. Han er i dag fulltidsstudent på masterstudiet innenfor cyber-sikkerhet, deltids salgsassistent og jobber aktivt med å produsere egne låter.

 

Knut Andreas har alltid vært interessert i musikk, og når han gikk i åttende klasse kunne han endelig komme inn på den lokale ungdomsklubben, Villheia. Det tok ikke lang tid før han oppdaget musikkutstyret som var der, og han fikk muligheten til å teste det ut første dag. Han fikk umiddelbar mersmak, og endte med å omtrent spille hver helg. Like etter fikk han sin aller første mikser, en Numark Mixtrack Pro, som han hadde hjemme på gutterommet frem til han skulle flytte for å begynne på videregående.

Fra ungdomsklubben til gutterommet

Når Knut Andreas skulle velge videregående så falt valget på Idrettslinja i nabokommunen, Åmli. Sammen med interessen for musikk flyttet han inn i en hybel der, og DJ-utstyret var selvsagt med. Musikkutstyret han hadde med seg var et nybegynnersett, “noe av det rimeligste som var på den tiden, det kostet rundt tusenlappen”.

Ettersom han var såpass ung, var det begrenset med spillejobber han kunne ta på seg. Dette resulterte i utallige timer bak miksebordet hjemme med YouTube som hjelpemiddel til å tilegne seg kunnskap. Time etter time ble lagt inn for å få til de perfekte overgangene i settene.

Russetid og DJ Battle

I 2016 når Knut Andreas går siste året på videregående skole og skal starte feiringen med russetid, annonserer Burn Energy i samarbeid med Landstreffet Stavanger, en DJ battle. For å få muligheten til å opptre på festivalen, måtte man sende inn en miks. De fire beste ville få 15 minutter hver på scenen, og en av de ville gå av med seieren.

En dag når Knut Andreas og noen kompiser sitter i bilen på vei hjem fra trening, får han en telefon fra en representant fra Landstreff Stavanger som ville gratulere med finaleplass. Dette husker han som et stort og svært givende øyeblikk i sin DJ-karriere.

Mamma til unnsetning

Når det begynte å nærme seg tiden for å reise til Stavanger på landstreff og delta i Burn og Landstreffet sin DJ Battle, så fikk Knut Andreas påvist kyssesyken. Han ble såpass dårlig at det så mørkt ut for resten av russetiden og deltakelsen i finalen. Moren så hvor mye denne deltakelsen betydde. Hun foreslo å være med opp til Stavanger hele helgen så Knut Andreas skulle få mulighet til å delta. Bestekompisen ble også en viktig støttespiller, og hjalp til med bæring og rigging av utstyret.

Knut Andreas spilte sine 15 minutter, og sikret seg en 2.plass i DJ Battle, og reiste umiddelbart tilbake til hotellet for å slappe av. Dette beskriver han som noe av det viktigste som har skjedd så langt i karrieren.
“Jeg hadde aldri kunne deltatt i konkurransen om ikke mamma hadde hjulpet meg, noe jeg den dag i dag er uendelig takknemlig for”.

Heimover, forsvar og promotering

Sommeren 2016 etter endt russetid, så spiller Knut Andreas på Heimoverfestivalen i Åmli. Han er nå ferdig med videregående, og gjør seg klar for å gå inn i forsvaret. Heimoverfestivalen blir en av de siste større spillejobbene, før han er tilbake på gutterommet, kun med muligheter for å spille i helger og i permisjon. Dette er også året han velger å promotere seg selv mer. Det starter med at han får en Facebook-side, og begynner å dele hva han gjør. Folk begynner å bli mer oppmerksomme på at hobbyen begynner å bli til noe mer enn kun en hobby.

Kroa i Bø blir et vendepunkt

Gjennom venners venner og bekjente fikk Knut Andreas mulighet til å spille på et russearrangement på Kroa i Bø. Dette ble et vendepunkt på flere måter. Han lagde et sinnsykt show som deltakerne elsket, og han møtte sin nåværende samboer. Hun var en av de som arrangerte arrangementet.

Endt førstegangstjeneste

Mens han fremdeles var i førstegangstjenesten, begynte Knut Andreas å promotere seg stadig mer. Da han var ferdig, hadde han allerede sendt ut mail til flere aktuelle steder i Agder. Han sendte ut informasjon om seg selv, ulike arrangement han hadde spilt på, og om hva slags musikk og spillestil han hadde. «Hvis du måler suksess i antall svar jeg fikk per mail så var det ikke stort, men hvis du måler i at jeg faktisk fikk oppdrag, så var det vellykket».

Informasjonssystemer og cyber-sikkerhet

Knut Andreas har alltid vært svært interessert i data og teknologi. I 2017 så begynner han på en bachelorgrad innenfor IT og Informasjonssystemer ved Universitetet i Agder, Kristiansand. Han fullfører denne i 2020, og går rett på en mastergrad innenfor Cybersikkerhet. Han er ferdig med masteroppgaven til sommeren 2022, og har allerede sikret seg jobb innenfor feltet. Videre går veien fra Kristiansand mot Oslo.

Master-student, produsent, DJ og deltids salgsassistent

Knut Andreas er i dag fulltidsstudent på masterstudier innenfor cyber-sikkerhet, begynt å produsere egne låter og jobbene som DJ tar seg opp etter to år preget av pandemi. Etter utelivsbransjen ble nedstengt som følge av pandemien, fikk han seg også deltidsjobb som salgsassistent hos Mobile Sørlandsparken.

Han har allerede klart å sikre seg jobb innenfor cyber-sikkerhet i Oslo, og ser frem til å bli ferdig med studiene og komme seg i jobb. Han forteller også om hvor befriende og deilig det er at pandemien har sluppet tak, og han endelig kan begynne å spille foran publikum igjen. Han brukte riktig nok pandemien og den ekstra fritiden godt. Han tok endelige det neste steget i karrieren og begynte å produsere egne låter.

DJ´en har til nå laget rundt 300 utkast, men så langt er kun to av låtene som har blitt publisert. Han forteller at han uten tvil har tenkt til å fortsette å produsere låter, og gleder seg til å vise fram hva han jobber med til publikum.
– Jeg ønsker å skape opplevelser som folk kan huske resten av livet; en kombinasjon av gode lysshow, dansing, musikk, og pyroteknikk danner grunnlaget for å kunne skape gode minner. Å spre glede og positiv energi gjennom musikken er en ubeskrivelig følelse.

Knut Andreas fem tips

  1. Ikke gi deg! Du må aldri gi deg, uansett hvor mange nei du får. Gjør så godt du kan.
  2. Alltid vær hyggelig med folk. Du vet aldri hvem du møter på.
  3. Ta vare på deg selv. Musikkbransjen kan være ensom, særlig som DJ. Du er den første som kommer, og siste som går. Ta vare på egen helse, spesielt hørselen. Invester i gode ørepropper, hørselen har du én gang.
  4. Ikke bry deg for mye om hva andre syns, gjør din greie.
  5. Ikke vær redd for å gjøre feil.

Knut Andreas´ favorittsitat:

Lag deg en fin dag! «Gøy og moro kommer ikke nødvendigvis av seg selv, dette må man som regel ordne selv.»

Noen av spillestedene som Knut Andreas har hatt tidligere:

Arendal – Fryktlausfestivalen
Arendal – Idrettsleiren Hove
Bø – Kroa i Bø
Elverum – Fårs
Gjerstad – Broklandsheia dagene
Grimstad – Bluebox
Grimstad – Café Galleri
Grimstad – Nummer 4
Grimstad – Skral
Kragerø – Galeien
Kristiansand – DIS
Kristiansand – Palmesus
Kristiansand – Tollboden
Kristiansand – Kick Nattklubb & Scene
Kristiansand – San Sebastian
Stavanger – Landstreff Stavanger
Stavanger – Stavanger Konserthus
Vegårshei – Vegarheim Kulturhus
Åmli – Heimover Festivalen

Artikkelen var først publisert på www.unglovende.no.

Back To Top