fbpx
skip to Main Content
HISTORISK GRUNN: Det var her, fra toppen av Odderøya, kampen kom til å stå 9. april 1940 da tyske krigsskip stevnet inn Byfjorden. Terje Nordahl kan fortelle historien.

Inviterer til tidsreise på Odderøya

Terje Nordahl (68) er blitt over gjennomsnittet interessert i historien om Odderøya – byens naturperle som ble åpnet for publikum på 90-tallet etter mange år som militært fort. Nå vil han dele øyas hemmeligheter med flere.

 

Kjenner du Odderøya? Spørsmålet fikk jeg av Knut Mæsel, en av forfatterne av de mange rusleturbøkene, blant annet en om Odderøya. Nei, jeg visste ikke så mye om øya, måtte jeg medgi, så da ble jeg med ham og kona Inger Johanne på rusletur der ute. Det ga mersmak.     

Siden kom jeg i kontakt med Steinar Ose i Odderøyas Venner som er født og oppvokst på øya og som kjenner den ut og inn. Han hadde mye å fortelle. Far til Steinar var offiser og opplevde dramatikken 9. april 1940 da tyskerne invaderte Norge. Han var assistent for øverste sjef på Odderøya, oberstløytnant Ole Arnt Fosby som satt i bunkeren på toppen av øya og ledet ildgivningen mot de tyske krigsskipene som stevnet inn fjorden, forteller Terje. 

HOVEDKOMMANDOEN: Fra denne bunkeren på toppen av øya ledet oberstløytnant Fosby ildgivningen mot den inntrengende fienden fra sjøsiden. Fjellet og bakken er gjennomhullet av ganger og rom, til og med en gymsal skal finnes skjult et sted, kan Terje fortelle.

Panikk 9. april

Det var panikk som rådet 9. april.
– Kanonene stammet fra 1905, da man fryktet krig med Sverige. Siden ble det holdt nøytralitetsvakt under 1. verdenskrig, og da intet skjedde ble det besluttet å ruste ned i 1927. Norge var dårlig forberedt til å møte en fiende, og mannskapene som var kalt inn fra øst og fra vest var dårlig trent i å skulle møte en stor og mektig fiende. Etter noen få timer med heroisk innsats og åtte falne ble øya overgitt til fienden. «Det var det bitreste øyeblikk i mitt liv», skrev Fosby siden i en rapport. Han var så skuffet over myndighetenes manglende vilje til å bygge ut Forsvaret at han en tid etter meldte seg inn i NS, forteller Terje. 

ODDERØYA ÅPNET: Etter at Forsvaret la ned virksomheten er Odderøya blitt et yndet utfartsområde.

Vakker utsikt og dystre minner

Vi står på toppen av øya en helt vanlig dag i februar. Utsikten ut fjorden mot Grønningen og Oksøy er vakker. Det er stille på sjøen og ingen krigsskip er å se, men minner fra krigen er der. Kommandobunkeren til Fosby ruver grønn og dyster i bakgrunnen. Fundamentet til hovedbatteriet er godt synlig. En minnestøtte peker mot himmelen og forteller om de åtte mannskapene som måtte bøte med livet denne dramatiske dagen på Odderøya. 

Her, i disse omgivelser, er Terje Nordahl på hjemmebane, og nå er han i full gang med å arrangere guidede turer for interesserte. Skoleklasser, foreninger og cruise-turister er blant dem som har fått vite mer om øyas historie, men også private grupper. Interessen for krigshistorie er ikke tilfeldig for Terje.

GODT SYNLIG: Lasarettbygningen ruver i landskapet. Den gule bygningen stod ferdig på begynnelsen av 1800-tallet og huset sjøfolk med kolera og andre smittsomme sykdommer. Etter krigen ble bygget brukt som familieboliger frem til 70-tallet.

Andre generasjon tidsvitne

– Jeg er tidsvitne i andre generasjon ettersom far var aktiv i motstandskampen under krigen. Jeg ble jo født etter krigen, og far fortalte lite, men da jeg begynte å grave i historien, blant annet i tyske arkiver, fikk jeg et godt bilde av hva han hadde vært med på. Far drev kolonial på Lund, men hadde også gått på underoffisersskolen som lå på Marinetomta og hvor Arne Laudal var rektor. Kort tid etter invasjonen ble han rekruttert til motstandsarbeid av Laudal. I 1944 ble han arrestert og satt på Arkivet i ni døgn før han ble sendt til Grini. Derfra bar det videre til fangenskap i Tyskland. Ved krigens slutt kom han ad omveier hjem til Norge med De Hvite Busser. Da veide han 40 kilo og hadde pådratt seg tre magesår. Han fortsatte med kolonialforretningen til ut på 70-tallet og jeg merket ingenting til at han var preget av alt han hadde vært gjennom, beretter Terje som har besøkt fangeleirene i Tyskland hvor hans far var internert.

SYKESTUA: Denne bygningen, oppført 1917, var opprinnelig militært sykehus. I dag brukes den til film-og tv produksjon

Aktive Fredsreiser

Terje ble etter hvert kontaktet av Aktive Fredsreiser med spørsmål om å guide skoleklasser og andre i Tyskland og Polen.
Det virket jo veldig interessant, og jeg rakk å bli sertifisert som guide i Sachsenhausen, men så kom pandemien og satte en stopper for all reising, sukker Terje. Nå er det Odderøya, men også Kanonmuseet på Møvig, som er stedene hvor han tilbyr guiding, også i samarbeid med stiftelsen Arkivet hvor han arbeider som guide i dag. 

De guidede turene på Odderøya foregår utendørs. De starter ved porten i Gravane og ender på toppen med minnestøtten. Inni fjellet er det et omfattende nettverk av ganger og rom som nok kunne være av interesse å besøke for publikum.
Odderøyas Venner har gjort en kjempejobb med å rydde og sikre. De har ordnet provisorisk med elektrisk lys, men mye arbeid gjenstår før det kan bli forsvarlig å ta med seg folk inn, så det er usikkert når det kan åpnes opp for publikum, forklarer Terje.   

Ferjemenn og karantenemur

Øyas historie går mye lenger tilbake enn til 2. verdenskrig. Terje forteller om da det lå 100 seilskuter i karantene i 40 dager ved Odderøya rundt 1830. Karantenemuren, som er flott restaurert de senere år, viste seg å være effektiv, ingen smitte ble påvist inne i byen. At øya først ble landfast med en svingbro i 1902 er det nok ikke alle som er klar over. Før den tid var det ferjemenn som besørget skyss over Gravane-kanalen.      

Odderøya er blitt et populært turområde etter at Forsvaret trakk seg ut og gav øya til allmennheten. Vakker natur krydret med spennende historie er hva som venter de som kommer på besøk. Terje Nordahl vil gjøre sitt for at flest mulig skal få oppleve perlen i gangavstand fra bykjernen. 

PÅ TUR MED GUIDE: Terje Nordahl sammen med en mindre gruppe ved fundamentet for hovedbatteriet på toppen av Odderøya.
Back To Top