fbpx
skip to Main Content

Leder

Nei, takk til amerikanske baser i Norge

Amerikanerne ønsker seg militærbaser på Rygge, i Sola, Evenes og Ramsund Orlogsstasjon. Forslaget er ute på høring. Regjeringen mener dette ikke er i strid med norsk basepolitikk eller at det vil gå på bekostning av norsk suverenitet.

 

Hvor mye kan vi stole på dette? Hvor mye kan vi stole på at amerikanerne ikke vil bøye reglene etter sitt eget forgodtbefinnende, eller tvinge regjeringen til å signere en ugunstig avtale enn det som er blitt «solgt inn» til det norske folk?Skeptikere mener vi står i fare for å få vårt eget Guantanamo Bay – den amerikanske militærbasen på Cuba som er beryktet for å utøve tortur på terrormistenkte.

Vi kan ikke ha amerikanere her som får gjøre som de vil.

Hva pokker gjør vi om soldater, eller enda verre; sivile, blir henrettet uten dom eller dør under et avhør på en slik base? Selv om vi får straffet de skyldige, vil Norge få en skamplett på sitt gode navn og rykte, som aldri vil kunne vaskes bort.
Hva om en amerikansk soldat på perm kommer i slåsskamp med en sivil nordmann en kveld på byen og forvolder nordmannens død? Vil soldaten kun få en reprimande og bli sendt hjem til USA?

Der er flere tankekors knyttet til amerikanske baser i Norge:

  • Vi blir et bombemål for Russland, Kina, Nord-Korea, og andre som ønsker å ødelegge for amerikanerne. Om vi får en bombe over Sola, vil det kun stikke noen kjepper i hjulene for USA. Konsekvensene for Norge som land vil ikke bli fullt så bagatellmessige.
  • Vi blir en mer sentral brikke i et større maktspill. Forhandlinger og krigshissing kan bli utført på bekostning av nordmenns trygghet og Norges suverenitet. Vi risikerer å få plassert atom-ubåter langs kysten vår.
  • Vi vil bli sett på som USAs forlengede arm av Russland. Vennligheten mellom Norge og Russland vil bli erstattet med total skepsis og større fiendtlighet. Våre forhold til andre nabolag vil også bli berørt.
Back To Top