fbpx
skip to Main Content

Blaudis og blå eksos på Snadderkiosken

Mopedister fra fjern og nær har sans for pølsene på Snadderkiosken. Kvelden før nasjonaldagen var 600 samlet i en eim av bensinlukt og røyk ved den tradisjonsrike kiosken på Tangen i Kristiansand som feiret et noe forsinket 70-års jubileum. 

 

– Dette ser vi frem til hvert år – et høydepunkt for alle som kjører moped, forsikrer Eiliv Aasen fra Vennesla.

Svensk klenodium

Sammen med mer enn 200 sambygdinger har han kjørt kortesje fra Vigeland og ned til byen denne vakre vårkvelden for å treffe andre moped-entusiaster fra Lillesand, Birkeland, Søgne og helt fra Lindesnes.  Også for å kjøpe pølser i luka, selvsagt, og vise frem doningen sin. Trehjulingen til Eiliv skilte seg unektelig ut i mengden av Tempo’er og Corvetter.
Det er en invalidemoped produsert i Sverige i 1981. 50 kubikk 4-takt motor med revers og tre gir fremover, halvautomat, forteller han entusiastisk. Hjelm av den gamle sorten og ditto kjørebriller er også på plass.

– Du skiller deg litt ut med denne? 

– Ja, man skal ikke være redd for å vekke oppmerksomhet, flirer Eiliv som er litt hemmelighetsfull når det kommer til spørsmål om toppfart på doningen.   

MINGLING: Slik ser det ut når 600 mopedentusiaster samles ved Snadderkiosken 16. mai.

Tradisjonen med moped-treff 16. mai går tilbake til 1996 da en gjeng venndøler fant ut at den beste måten å feire dagen før dagen måtte være å kjøre moped i flokk og følge til Snadderkiosken på Tangen. Slik har det vært siden, ja, bortsett fra de to siste årene. Den hersens koronaen har stukket kjepper i hjulene også for moped-entusiastene.   

Ikke bare pølser: Snadderkiosken stilte med to og en halv meter lang bløtkake i anledning forsinket 70-års jubileum. Fra venstre to Snadder-pensjonister, Karsten Liknes og Anne Grethe Kristiansen med henholdsvis 32 og 44 år fartstid i luka. Videre Sissel Pettersen som har tatt over den daglige driften etter sin far Kjell Andersen som drev Snadderkiosken en årrekke etter å ha tatt over etter sin far, Leif Evald Andersen som etablerte virksomheten i 1951.

To og en halv meter med bløtkake

Ugreit ble det også for Snadderkiosken som skulle feire 70 år med pølser til folket i fjor. Den feiringa gikk også fløyten, men så ble det en forsinket feiring i år i stedet. Da var det visst tid for litt ekstra; en stk. 2,5 meter lang bløtkake fra Moseid Bakeri, pyntet med historiske bilder tilbake til tiden da kiosken ble etablert i 1951 og frem til i dag, ble delt opp i passende stykker og delt ut gratis til et stort publikum. Køen var lang og alt gikk med.   

KLENODIUM: Eiliv Aasen fra Vennesla skilte seg ut i mengden mopeder med sin svenskproduserte trehjuls invalidemoped. At det står «Zero Emission» med blanke bokstaver i fronten må nok tas med adskillige klyper salt.

Etter halvannen times tid er det tid for å bryte opp, mopedfolket skal videre til speedway-banen i Sørlandsparken hvor det skal bli fri flyt av glede på to hjul. Blårøyken stiger til værs idet 600 mopeder fyres opp. Lyden av to- og firetaktere skjærer gjennom luften og synet av overpyntede mopeder med bjerkeløv og flagg lar ingen i den tallrike tilskuermassen være uberørt.  

GRUPPEFELLESSKAP: Denne gjengen har funnet sammen i Vennesla Fox-klubb hvor interessen dreier seg om Peugeot Fox mopeder. Fra venstre: Ronny Esperås, Jan Erik Eidet, Roald Omestad, Erik Hansen, Ole Jørgensen, Mats Hansen, Jarle Leirkjær og Jan Erik Esperås.
LYKKELIG SOM LITEN: Fredrik Salhus fra Vennesla stilte med sin Suzuki Street Magic Scooter 2000 modell.
Back To Top