skip to Main Content

Kronikk

Flåtten – Skogens vampyr 

Jeg skjønner ikke hvorfor det heter flått, for det er det absolutt ikke. 

 

Nå går det mot høst. Allerede har jeg hatt flere soppturer i skogen. Jeg syns det er koselig å gå i skogen å plukke sopp, men én ting tar bort mye av gleden, nemlig flått. Etter soppturen følger det alltid med en full flåttskjekk. Etter hver sjekk er det bestandig meg som har fått flest flått. En gang hadde jeg 20 flått som kravlet rundt på meg. Min kjæreste hadde nøyaktig null. På grunn av den enorme påkjennelsen det har blitt for meg med alle flåttene, bærer han meg gjennom de partiene i skogen med høyt gress. Ja, jeg er en diva. Likevel og til min store fortvilelse så får jeg alle flåttene og han fortsetter å være en flått-jomfru. 

Flotte fakta om flått

Flått er en underorden av midd i ordenen Parasitiformes og består av mer enn 900 arter. Flått finnes i alle verdensdeler, fra sub-arktiske områder til Antarktis, i jungler og i ørkener. De er store midd som kan bli inntil 25 millimeter lange. Alle er blodsugende på landlevende virveldyr som pattedyr, fugler eller reptiler. Flåtten kan overføre en rekke sykdommer til verten sin. De mest kjente er Lyme borreliose og skogflåttencefalitt. (kilde: store norske leksikon). 

 

  • I følge FHI, finnes det flest flått her på Sørlandet 
  • Flåttsesongen varer fra april til november 
  • Når flåtten har sugd i seg nok blod, faller den av og kan legge mellom 2000-3000 egg. 

 

Er 2022 et flått-år?

Ifølge en artikkel i Dagbladet datert tilbake til mai i år, er svaret nei. Med tanke på antall flått jeg har hatt på kroppen så betviler jeg jo dette litt, men nå er jo ikke jeg akkurat flått-forsker heller. Det man derimot kan begynne å lure på er om flåtten foretrekker en spesiell blodtype? Går de etter en foretrukket farge på klær? Liker flåtten en type kroppslukt, parfyme eller lignende? 

Ut fra egen forskning, blir jeg ikke klok. Jeg har hatt på meg grønn kjole den ene gangen jeg fikk mye flått og den andre gangen hadde jeg mørke thights og sokker tredd godt over thights-beina. Begge gangene kunne jeg spotte flere flått som krøp oppover beina mine og som lette etter steder å slå leir. Lite gjør meg mer kvalm enn tanken på at jeg kanskje har oversett en mikroskopisk flått som nå lever av blodet mitt som en vampyr. I likhet med vampyrer så liker heller ikke flåtten hvitløk. Hvordan hvitløken skal brukes i dette tilfellet, det har jeg ikke klart å finne ut av. 

Videre forskning (ikke min, men ordentlige forskere sin) viser at flåtten foretrekker blodtype A. Blodtype B er den minst foretrukne. Dette er også merkelig da jeg har blodtype B, altså den blodtypen flåtten foretrekker minst. Hvorfor får jeg da så mange flått etter meg? 

Flåtten enser godt karbondioksiden vi puster ut og den liker svette. Så en annen og meget mulig teori er jo at jeg er i ekstremt dårlig form og derfor puster og peser mer enn gjennomsnittet og at jeg svetter. Jeg kan innrømme at jeg nok er i noe dårlig form og derfor puster og peser, men akkurat det med svettingen, det vil jeg ikke ha på meg. Kanskje finner jeg aldri ut av dette mysteriet. 

 Hva kan du gjøre for å holde flåtten unna? 

En myte er at lyse klær holder flåtten unna. Det stemmer altså ikke. Derimot kan det være en god ide å ha på seg lyse klær når du ferdes i områder med mye flått. Årsaken er rett og slett at flåtten vil være lettere å se. 

Det er vanskelig og egentlig helt umulig å unngå den helt. Likevell er det et par grep du kan ta for å minimere sjansene for flått mest mulig. 

  • Bruk lange bukser og tre sokker over buksebeina. Flåtten pleier å krype oppover. Derfor er det en lur ide å brette genseren inn i buksene
  • Bruk et flåttmiddel
  • Unngå høyt gress
  • Sjekk deg etter skogturen 

Etter en tur i skogen er det alltid lurt å ta en flåttsjekk. Flåtten liker seg på varme steder. Sjekk derfor godt etter på steder som armhuler og i lysken. Finner du en eller flere flått er det viktig at du tar den av med en gang. Skulle du få et rødt utslett rundt bittstedet må du oppsøke lege. Det er lurt å dusje etter en flåttsjekk. Mange flått er bittesmå å vanskelig å se. En dusj vil ikke hjelpe om flåtten først har bitt seg fast, men flåtten kan krype rundt i mange timer før de biter seg fast og da kan du være heldig å få skylt de av. 

God tur i skogen, pass deg for flåtten og ta forhåndsregler. 

Sorry. No data so far.

Back To Top