fbpx
skip to Main Content

Rondt forbi uke 45 – 46

Vi holder deg oppdatert på smått og stort av nyheter fra storkristiansand.

 

Hentet av ambulanse

En eldre kvinner ble observert barfot, gående gatelangs i Kronprinsgate sent tirsdag kveld, 1. november, kun iført nattkjole. Kvinnen virket desorientert. To forbipasserende herrer forsøkte i det lengste å følge henne hjem. Hun kun nemlig fortelle at hun bodde i Kongens gate. Kvinnen var nølende og ambulanse ble derfor tilkalt.

Protest mot teokratiet

Hundrevis av mennesker (hovedbildet) møtte opp til protest mot presteskapet og for å vise solidaritet mot de undertrykte kvinnene i Iran, på Øvre Torv lørdag 5. november. Både kurdiske, iranske, norske og andre flagg vaiet i vinden, etter tonene fra iransk musikk og talene fra podiet. Lokale politikere talte også, for å vise sin sympati. Fra publikum ble det ropt slagord som «solidaritet» og «ned med presteskapet».

Bruktmarked på Rådhuset

Kommunen arrangerte lørdag 5. november et bruktmarked i byhallen i Rådhuskvartalet på Torvet for folk som ønsker å selge og kjøpe brukte varer, lokale produkter og bærekraftig mat.

– Vi ønsker å bidra til å forandre bruk og kast‐mentaliteten og til å ta mer vare på tingene vi har. Vi må dele, bytte, oppgradere, fornye og reparere for et mer bærekraftig og sirkulært samfunn. Med Noe for deg-markedet tilrettelegger kommunen for ombruk og salg av brukte varer, lokale produkter og bærekraftig mat, inviterer rådgiver Marina Zabrodina i Miljøvernenheten.

Under Miljøuka i juni i år arrangerte Kristiansand kommune for første gang Noe for deg-markedet. Her kom 40 selgere med brukte vintageklær, merkeklær, håndarbeid, strikking, redesignklær, smykker, barneutstyr og mat. Nå tilbyr kommunen igjen en markedsplass for brukte varer.
Kommunen har fått støtte fra Miljødirektoratet til å utvikle en forretningsmodell av Noe for deg-markedet. Byttemarkeder er blitt mer populært og kommunen ønsker å utvikle en god modell som kan brukes av flere. Vågsbygd senter har også arrangert byttemarked i sine lokaler, og flere butikker selger nå brukte varer.

Bruktmarkedet hadde også besøk at Baldrian og Musa, og var godt besøkt.

Vant Bærekraftig forretningsidé-konkurranse

Gründerbedriften Norsjór gikk av med seieren i finalen i Bærekraftig forretningsidé-konkurranse. Norsjór bygger et laser-system for å fjerne begroing på skip. Løsningen kan bidra til kraftig reduksjon av drivstoffbruk og klimagassutslipp. Norsjór konkurrerte mot bedriftene Mykos og Vantu i årets finale som fant sted på Thon Hotel Norge i Kristiansand torsdag 3. november. Fylkesordfører Arne Thomassen overrakte diplomet til Nordsjór, som nå kan få støtte for inntil 150.000 kroner til kontorplass, rådgiving og tjenester for videre forretningsutvikling.

Forventer flere alvorlig syke barn

Denne vinteren forventer vi at flere barn får influensa og at flere blir alvorlig syke som følge av dette. Assisterende kommuneoverlege Pricilla Hilton forklarer hvorfor og hva hun anbefaler.

– Vi har sett at strenge smitteverntiltak under pandemien har ført til at langt færre har fått influensa de siste to årene. I sesongen 2020/21 var det nesten ingen i Norge som gjennomgikk influensasykdom. Det betyr at befolkningen ikke har opparbeidet seg samme immunitet som vi vanligvis gjør etter en vanlig influensasesong. Virusene har endret seg betydelig i løpet av de to siste sesongene, slik at vi er dårligere beskyttet mot de variantene av influensaviruset som sirkulerer nå. Barn som i liten grad har vært utsatt for influensavirus, har liten beskyttelse mot årets influensa og vil være spesielt sårbare.

Varsler strammere kommune-økonomi

Med økte utgifter har kommunen måttet bruke av oppsparte midler i 2022. Disposisjonsfondet ser ut til å bli tappet med nærmere 500 millioner kroner i år. Fra 2023-2026 vil det være et samlet underskudd (netto driftsresultat) på 92 millioner kroner selv om kommunedirektøren foreslår økt eiendomsskatt og økt innsparingskrav. Forventet underskudd finansieres ved bruk av disposisjonsfond. Fra 2026 forventes et overskudd på 76 millioner kroner.

De største utfordringene er i områdene Oppvekst og Helse og mestring hvor det har vært vanskelig å tilpasse driften til budsjettrammen. Endrede rammebetingelser som blant annet innføring av ny lærernorm og utgifter til fastlegeordningen, er med på å øke kostnadene. I tillegg er det økt behov for tjenester i begge områdene.

– I år har det vært vanskelig å lande kommunens forslag til budsjett for de neste fire årene. Lavere økonomisk vekst framover gjør at vi må drive både med omstilling og effektivisering, sier kommunedirektør Camilla Dunsæd.

 

Back To Top