
Populært med Bondens marked
Værgudene viste seg fra sin blide side under Bondens Marked på Torvet, og tiltrakk mengder av folk.
– Vi er jo her i Kristiansand, første lørdagen i måneden, fra april eller mai og frem til jul, men hvor populariteten er veldig væravhengig. I dag er vi i alle fall 16 aktører her, hvilket er rekord, bedyrer Tor Ove Aas, styreleder i Bondens Marked.
Tradisjon
Bondens Marked ble etablert tidlig på 2000-tallet og har vært arrangert i Kristiansand hvert år siden 2004. Bondens Marked Agder har over 30 medlemmer.
– Ikke alle er til stede på alle markedene, men her er over 15 stykker i dag, og det er et høyt tall. Da blir det markedstemning. Det er inspirerende for både kunder og produsenter, røper prosjektleder, Judith Florence Melbye.
Formålet er å øke interessen for lokal mat og sikre tilgangen til lokal og kortreist mat.
– Det viktige med Bondens Marked er at man treffer produsenten. Det er ikke alltid tilfelle på andre markeder.
Bærekraftig
På Bondens Marked 5. oktober kunne man oppleve bakeriet Vanilje fra Arendal, som kunne friste med bakverk. Det samme gjorde Enklere Bondeliv fra Iveland, som også baker surdeigsbrød. Lovebroa fra Søgne driver med sauehold og utnytter alle råvarene fra dyret, til og med skinnet.
– Det er god bærekraft, påpeker Melbye.
Vi spaserer frem og tilbake langs salgsboder som er satt opp mot hverandre som en gate. Her er det akkurat trangt nok til at man får følelsen av å gå opp og ned en julegate, men bredt nok til at man kan gå både tre og fire i bredden.
Variert utvalg
I bodene finnes lefser, flatbrød, bakst, egg, grønnsaker, kjøttvarer, sjømat, syltetøy, chutney, marmelader, gelé, saft, gløgg, sauser, edikk, ryer, godteri, honning, salater med mere.
Her finnes aktører som er å finne i butikker med sine produkter, men de fleste er små aktører som selger hjemmefra eller på markeder som dette. Aktørene kommer fra flere deler av landet, men mange er lokaltilhørende på Sørlandet.
– Det er svært få bønder i Kristiansand, så de fleste kommer fra andre distrikter.
Frister med munker
Agder-spesialiteten, Munker, er blant de mest populære salgsvarene, og markedsføres gjerne som «smaken av Sørlandet».
– Munker kommer opprinnelig fra Danmark, men kom til Lyngør først og spredde seg dermed fra Aust-Agder. Man skal ikke langt inn i Telemark eller Vestlandet før man ikke har hørt om munker. Danskene kaller det æbleskiver, men danskene hevder det ikke egentlig handler om epler, forteller Leif Tore Langmyrlia ved Leifs vev og munker.
For oss tilflyttere minner munker mest om nederlandske oliebollen.
Plass til flere
Det aktørene ved Bondens Marked har til felles er at de får en salgsarena som sikrer lokale råvarer og lokal produksjon.
– De er ikke nødvendigvis bønder, men vi rekrutterer svært gjerne flere produsenter som kan bidra med lokale råvarer og lokalt bearbeidede produkter, gjerne ost, varm mat og mer kjøtt, røper Judith.
– Markedet i dag har gått strålende. Været og temperaturen er med oss. Dette er første gang på veldig lang tid vi har kunnet ha en gate med telt på begge sider.
Bondens Marked Agder veksler mellom å være i Risør, Arendal, Mandal, Grimstad og Kristiansand.
Nylig sponset Sparebanken Sør med midler til å utvikle Bondens Marked.
– Vi trenger å utvikle oss litt og mottok 100 000 i september. Pengene skal brukes til å gjøre Bondens Marked enda mer attraktiv.
—
Artikkelen stod på trykk 10. november.
Sorry. No data so far.