fbpx
skip to Main Content

Ny kafé på Arkivet

Vi treffer den alltid travle Tone Olsen Nor bokstavelig talt i en sving i Kristiansand.
– Du må sjekke ut den nye kafeen på Arkivet, sier hun, før hun rusher av sted.

Vel, hvorfor ikke. Det er lunchtid så det kan passe bra.

 

Når vi nærmer oss Arkivet, kjenner på en viss klump i magen. Det er jo tross alt en fortid her. Den forsvinner imidlertid i løpet av vårt besøk her. Vi blir ekspedert av meget hyggelige og serviceinnstilte ungdommer. Vi velger selvsagt Hopefuls berømte crepes. Når leder, dialog og samfunn, Birgit Amalie Nilssen, eller helst bare Amalie, kommer forbi, inviterer vi henne på en kopp kaffe og en prat.
– Det var kafé her tidligere også, forteller hun.

Snik-sjekket kandidater

Kaféen het tidligere Kafé Osmund. Motstandsmann og politiker Osmund Faremo var svært viktig i etableringen av Arkivet som minnested. Han ville blitt jublende glad for å se ungdommene i Hopeful fylle huset med håp i dag.
– Etter korona var kafeen nok å betrakte som død. Vi la en ny strategiplan og det ble klart at vi trengte en ny driver for kafeen. Vi måtte få nytt liv her. Vi sjekket ut flere mulige kandidater, snik-sjekket faktisk noen mulige kandidater, og fant en opplagt kandidat som vi oppfattet som profesjonell og flinke til å lage miljø, og det var Hopeful. Da vi også så at de var på vei ut av kunstmuseet, var det plutselig en god mulighet for at vi kunne velge Hopeful som driver her.

Deler verdier

Etter gode møter tegnet de en avtale hvor Hopeful disponerer kafeen, og den heter nå Hopeful Kafé Arkivet. De har åpent 10.30 til 15.00 – tirsdag t.o.m. fredag og samarbeider også ved arrangement.
– Når vi valgte Hopeful var det også fordi de deler mange av de verdiene vi selv har, hvor et viktig ord er håp. Det handler om menneskeverd og livsmestring, som både Arkivet og Hopeful deler. Det er gode ord på det samfunnet vi ønsker. Historien har vi selvsagt med oss, men i dag mener jeg stedet er fylt av håp.

I dag foregår det veldig mye på Arkivet hvis samfunnsoppdrag er å ta vare på den historiske bygningen Arkivet, og utvikle denne som formidlingsarena, bidra til at Norge oppfyller sine forpliktelser til opplæring av barn og unge i demokrati og menneskerettigheter, drive et aktivt formidlingsarbeid som bygger opp om et samfunn forankret i åpenhet, demokrati, menneskeverd og mangfold, medvirke til å styrke demokrati, fred og menneskerettigheter gjennom kunnskapsformidling og holdningsfremmende virksomhet basert på forskning og dokumentasjon.

Inkluderende

Etter å ha tilbakelagt en lunsj må vi få tak i den travle Tone på Hopeful i Kirkegata. Vi setter oss ned i Hopeful Garden. Vi greier faktisk å få Tone til å sette seg ned noen øyeblikk.
– Vi ble virkelig stolt da vi ble spurt om å starte kafé på Arkivet, særlig fordi det ble fremhevet at vi er gode til å lage inkluderende miljøer og skape god stemning. Nå som vi har kommet i gang på Arkivet, har vi allerede fått til et strålende samarbeid med ledelsen og alle som jobber her. Ungdommene våre som jobber der er veldig motivert for å gi gjestene en positiv opplevelse.

Sosial trening

De får på kafeen meget verdifull sosial trening og det blir en viktig del av deres eget prosjekt, som er livsmestring.
– I alle våre prosjekter ønsker vi å skape arbeidsglede, være «heiagjeng» for å medvirke til å få robuste ungdommer som har tro på seg selv, og har lært seg at det stilles krav fordi vi bryr oss. Vi må snu vanskeligheter til styrke, og vi må gjøre det med skreddersøm, tilpasset hver enkelt. Dette er jo fremtidens ungdom som skal komme seg videre innen skole eller arbeid.

Godkjent lærebedrift

I 2018 ble Hopeful godkjent lærebedrift i salgsfaget og ungdommene kan ta fagbrev i salg og service.
– I all beskjedenhet har vi svært gode resultater og som alle andre ideelle organisasjoner er vi selvsagt opptatt av å kunne opprettholde driften og videreutvikle Hopeful. Realistiske mestringsarenaer er en flott utfordring for våre ungdommer. Vi har en god meny der, og vi mottar også bestillinger på catering. Ja, faktisk øker den den delen kraftig hos oss.

Cateringkundene er både bedrifter og private.
– Ungdommene på kafeen blir godt fulgt opp. Vi gir dem ansvar, og de får og gir tillit.

Back To Top