fbpx
skip to Main Content
- Vi må sortere ALT, sier Gustav.

Gustav i miljøsertifiserte Torvmoen barnehage: – Vi må sortere alt!

– Vi må sortere alt, sier Gustav bestemt. Foran flere fremmøtte viste han hvordan barna i Torvmoen barnehage sorterer søppel for å ta vare på miljøet. Torsdag formiddag ble det markert at Torvmoen barnehage er den første kommunale barnehagen i Søgne som er blitt miljøsertifisert.

Av Ivar Eidsaa

Barna kunne fortelle at dersom de er på tur og finner papir som ligger i skogen, så tar de med papiret hjem og legger i den grønne dunken. Videre at matavfallet kastes i den brune.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Barna i miljøgruppa har sydd sine egne miljøflagg – på symaskin!

– For det vi legger i den brune dunken, kan vi bruke når vi skal dyrke grønnsaker, fikk de fremmøtte vite av de ivrige barna som har brukt en god del tid sammen med de voksne i barnehagen for å lære mer om hvordan vi håndterer søppelet for å sikre en så god bærekraftig utvikling som mulig.

Startet i fjor
Barnehagen startet arbeidet mot Grønt Flagg-sertifisering i 2022, og et miljøråd ble etablert med førskolebarna som en viktig del av rådet. I løpet av høsten har Torvmoen jobbet med flere viktige områder innen miljø og klima. Avfall kildesortering, matsvinn og klimavennlig mat er noen av temaene de er og har vært engasjert i. Dette skal fortsettes, og i tillegg skal de ansatte få opplæring i bokashi kompostering.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Barna har malt sine egne miljøblomster.

– For legger vi matavfallet i bokashi, så kan vi fort bruke de som er i dunken til å dyrke noe, kunne Gustav videre fortelle.

Gustav og de andre barnas engasjement viser at barna i barnehagen er aktive og deltakende i alle tiltakene. Blant annet så deltar de eldste barna i en miljøgjennomgang hvert år for å kartlegge status på ulike områder i barnehagen. Dette gir en bevisstgjøring om hva mer de kan gjøre av positive handlinger for kloden.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Vi fortsetter arbeidet dette vårhalvåret med hovedfokus på gjenbruk, sier Siw Granroth, styrer i Torvmoen barnehage

Fokus på gjenbruk
– Vi fortsetter arbeidet dette vårhalvåret med hovedfokus på gjenbruk, og er nå startet opp arbeid med Bokashi kompostering, sier Siw Granroth, styrer i Torvmoen barnehage

Videre fremover har barnehagen laget en miljøhandlingsplan hvor de synliggjør hva de skal jobbe videre med og hvordan de skal fortsette det gode arbeidet som er startet opp. Gjenbruk og mer ansvarlig forbruk er en del planen.

Ronny Myrene som er SU-leder ved Torvmoen barnehage, og er også nestleder for barnehagene i Kristiansand, sier arbeidet som er blitt gjort ved Torvmoen barnehage er enstående.

– Første barnehagen som er blitt miljøsertifisert
– Torvmoen er den første kommunale barnehagen i Søgne som er blitt miljøsertifisert, sier han.

– Bare det er en bragd i seg selv. Det er kjempemoro. Vi håper dette kan bane vei slik enda flere barnehager og at de vil etterstrebe dette. Vi vet at Sjøstjerna og andre følger etter.

– I en praktisk hverdag innebærer sertifiseringen at barna og de ansatte blir mer bevisste på hvordan man håndterer avfall og hvordan man tenker miljø i hverdagen. Vi foreldre merker at barna er engasjerte. Når de kommer hjem, er de med på å bevisstgjøre oss foreldre. Så det hele er med på å gi en positiv endring i holdninger og adferd, spesielt når vi er ute i naturen. De plukker med seg søppel og er skikkelig motiverte, og det er hyggelig, sier Ronnie Myrene.

– Vi må sortere ALT, sier Gustav.
Back To Top