Vinsmaking – ikke bare for snobber
Vinkurs og vinsmakinger er stadig mer populært. For mange kan slike arrangementer fremstå som snobbete og fremmed. Det trenger det ikke være.
Vi var invitert til en vinsmaking hos den italienske restauranten La Famiglia i Børsparken, men selv om undertegnede har vært på en slik før, er det alltid visse spørsmål man stiller seg: Er dette noe for meg? Må man ikke være en vinkjenner? Har jeg pent nok tøy? Vil jeg passe inn?
Folkelig
Imposter-syndromet kommer snikende, men helt uten grunn.
Nå er det selvsagt forskjell på restauranter. På Michelin-restauranter og tilsvarende finere etablissementer er det gjerne en uttalt kleskode, klientellet er mer verdensvant og det er flere vinkjennere som frekventerer stedet. Slike har vi ikke i Kristiansand, og du er derfor med én gang skånet for de verste blikkene og fordommene.
På La Famiglia er stemningen mer jovial og folkelig, som en riktig familierestaurant skal være, og kelnerne tar vare på deg.
Anvendelige viner
Denne kvelden skulle vi få smake på Borgogno-viner. Borgogno er en vinprodusent fra Piemonte, Italia.
Som velkomstdrink fikk vi servert en Langhe Riesling Era Ora. Denne hadde en aroma av gule blomster og frukter, og et hint av mineraler. Den var middels fyldig og frisk, og noe syrlig. Vil passe bra til fisk og skalldyr.
Til forretten, som var Bruschetta, fulgte det overraskende nok også en hvitvin; en No Name Firulano. Denne hadde en aroma av sitron og appelsinskall samt søte mandler. Den var frisk og rund i munnen, med en mineralsk ettersmak. Denne ville vært anvendelig til en rekke retter.
Før hovedretten kom på bordet, fikk vi servert en Barbera d´Alba. Denne hadde en frisk aroma til rødvin å være, med et preg av mørke bær og litt krydder-aktig som sørget for en lang ettersmak. Anvendelig til mange kjøttretter.
Til hovedretten, som var indrefilet, kom det en annen No Name på bordet. Denne var mørkere og tørrere, og er budsjett-varianten av Barolo-vinen vi fikk til desserten.
Til dessert fikk vi et ostefat med noe mørk sjokolade til. Barolo-vinen er en dyp rød vin med mye skogsaroma som passer til røde kjøttretter.
En god introduksjon
Konklusjon: Det finnes mer komplekse viner som kunne passet like bra til maten vi ble servert, men kanskje ikke til helt samme pris. Borgogno-vinene krever liten tilvenning og fungerer godt som en introduksjon til fine viner du ikke finner i supermarkedene på kontinentet.