fbpx
skip to Main Content
Katarzyna Rabeszko, Katarzyna Otowska og Sylwia Balawender har spenstige planer for hvordan hagen på Porsmyr kan bli.

Vil lage en sanse- og opplevelseshage for alle

En sanse- og opplevelseshage for alle, med vakre planter, og sansenære stasjoner. Det er hva noen driftige kvinner ønsker å få til på Porsmyr bygdetun.

 

– Det er viktig å bli kjent, og å skape et godt samhold. Derfor ønsker vi å få til et prosjekt som kan involvere alle i hele bygda, både fastboende, arbeidsinnvandrere, flyktninger og asylsøkere, sier Sylwia Balawender som har kalt prosjektet Razem, eller sammen, på polsk.

Sylvwia som er leder av Polsk forening, har over en lengre periode bodd i Greipstad, og er levende opptatt av at innbyggerne skal finne sammen på tvers av bakgrunn og kultur. Hun er også i overkant interessert i hage, og sammen med Katarzyna Rabeszko og Katarzyna Otowska fremla de nylig sine planer for ildsjelene på Porsmyr bygdetun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– En gjennomgående sti gjennom hele hagen som gjør at man kan oppleve, sanse og lukte de ulike elementene som er på de forskjellige stasjonene, er bare noen eksempler på hva som kan komme, sier Katarzyna Rabeszko.

Hage sammen

For å gjøre konseptet kjent for å sikre at så mange som mulig kan komme med innspill og bidra med å anlegge det hele, presenterte de tre polske kvinnene nylig sine tanker om hagen.

– Et fantastisk konsept, sier Berit Undis Møllan i Porsmyrs venner.

– Det hadde vært flott om vi kunne fått til en hage sammen, sier Janne Kari Nordkvist Stupstad i Songdalen hagelag, om konseptet som også vil involvere ildsjelene på Porsmyr, Songdalen frivilligsentral og andre.

– Målet er å skape et godt fellesskap sammen, sier Sylwia Balawender.

Hagen ser de for seg kan komme i forkant av Porsmyr bygdetun, på jordet mellom hovedhuset og veien.

Artikkelen fortsetter under bildet.

De tre polske kvinnene har utarbeidet en skisse for hva hagen kan romme.

Mange ulike stasjoner

De ser for seg at hagen kan bestå av små stasjoner. En egen bålpanneplass, bedd med ulike blomster, grønnsaker og urter, en lekeplass, hagemøbler som gjør at man kan sette seg ned å kjenne roen falle og kjenne på inntrykkene som hagen kan gi, flere hageplanter, et eget område hvor man kan spille sjakk med store brikker, anlegge benker ved og rundt trærne på det store jordet, en egen paviljong i tre, og ikke minst en gjennomgående sti gjennom hele hagen som gjør at man kan oppleve, sanse og lukte de ulike elementene som er på de forskjellige stasjonene, er bare noen eksempler på hva som kan komme.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sansehagen vil bli anlagt på jordet foran Porsmyr.

Egne frø og stiklinger

– Kanskje kan vi også få anlagt en bocciabane. Det hadde vært stas, smiler Sylwia Balawender.

Katarzyna Rabeszko og Katarzyna Otowska fremholder at hele hagen skal være bærekraftig, og følgelig en del av den store nasjonale trenden som nå farer over landet hvor mange anlegger hager for å dyrke sine egne vekster.

– Hagen er stor, på nærmere 1.000 kvadratmeter, og kan bli en rekreasjonspark for alle som bor i Greipstad og dem som bor utenfor bygdas grenser og som vil oppleve en hage som er noe helt spesielt, sier ildsjelene.

Når været tillater det, vil ildsjelene gå i gang, med klar oppfordring til andre om å bli med.
– Kom gjerne med egne frø og stiklinger, sier ildsjelene.

Back To Top