fbpx
skip to Main Content

Disse vant Sørlandets litteraturpris 2023

To av prisene i år gikk til forfattere fra Kristiansand og én fra Arendal.

 

I kategorien skjønnlitteratur vant Atle Håland med romanen Gro igjen (Flamme forlag 2022).
I kategorien sakprosa vant Kaisa Hansen-Suckow med sakprosaboken Oss mot verden (Manifest 2022).
Sparebank Sørs Barne- og ungdomslitteraturpris gikk til Line Baugstø: Jeg er Leona (Aschehoug forlag).

Atle Håland. Foto: Heidi Furre.

Skriver om utenforskap

Atle Håland har skrevet tre diktsamlinger med stort hell. Hans første roman er preget av et tett, poetisk, vakkert språk. Debutanten Kaisa Suchow-Hansen skriver sterkt, nakent og med glimt i øyet om et emne som treffer midt i samfunnsdebatten. Fattigdom i Norge. I vært nærmiljø. Line Baugstø har markert seg som den første barnebokforfatteren i Norge som skriver litteratur for barn om være født i feil kropp, om kjønn og identitet.

Et fellestrekk ved årets tre prisvinnere, er at bøkene deres på forskjellige nivåer løfter frem utenforskap.

Pop-up-forfatter

Atle Håland kommer fra Vatnestrøm. Han har senere bodd i Kristiansand der han har markert seg med sitt rullerende Kristiansand litteraturhus uten egentlig å ha et hus. Gjennom litterære pop-up-arrangementer har han fremmet en mengde unge lyrikere. Nå er han bosatt i Oslo.

Livet som fattig

Kaisa Hansen-Suckow er oppvokst i Arendal og er bosatt i Kristiansand. Dette er hennes debutroman. Den er bygd på en film hun som filmskaper debuterte med 2021. Med det slående tema om å leve som fattig i Norge har utgivelsene skapt mye oppmerksomhet.

Kaisa Hansen-Suckow. Foto: Helge Dyrholm.

 

Vinner igjen

Line Baugstø er født og oppvokst i Kristiansand. Hun skriver for voksne og barn. I 2020 ble hun tildelt den første Sparebanken Sørs Barne- og ungdomslitteraturpris, hvilken inngår i Sørlandets litteraturpris og deles ut hvert tredje år. Nå har altså Baugstø vunnet den igjen. For oppfølgeren Jeg er Leona.

Line Baugstø. Foto: Pernille Marie Walvik.
Back To Top