fbpx
skip to Main Content
Ordfører Jan Oddvar Skisland overrakte blomster til Erle Trydal og Phelan Nyvoll Walker.

Erle og Phelan vant Drømmestipendet

Det var først for to år siden at Erle Trydal startet på Knuden – Kristiansand kulturskole, for å bli kunstner. Phelan Nyvoll Walker var allerede som to-åring klar på at var det noe han skulle, så var det å spille fiolin. Mandag ettermiddag vant de begge Drømmestipendet for 2023.

 

Under en høytidelig seremoni på Knuden – Kristiansand kulturskole, fikk de to tidligere elevene utdelt hvert sitt Drømmestipend; et stipend på 30.000 kroner hver, i regi av Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd, Erle Trydal, visuell kunst, og Phelan Nyvoll Walker innen genren musikk.

Artikkelen fortsetter under bildet.

To glade vinnere; Erle Trydal og Phelan Nyvoll Walker.


– Det er gøy å vinne. Jeg hadde aldri en plan om å bli kunstner. Min mor fikk meg til å starte på kulturskolen for to år siden, sier Erle Trydal som har rukket å bli 21 år.

Tangen til å skape og male har fulgt henne siden hun var barn, men selv om hun likte godt å utfolde seg med oljemalingen og å gjenskape ulike motiver gjennom gnistrende farger, mente hun at kunsten ville være en hobby og ikke et fremtidig levebrød.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Planen var å bli sosionom, men det var før min mor fikk meg til å søke på kulturskolen, sier Erle Trydal.

Det endret seg da moren fikk henne til å søke om plass ved Knuden – Kristiansand kulturskole.

Ville bli sosionom

Planen var å bli sosionom, men så søkte hun på kunststudier, som førte henne til Oslo og Strykejernet kunstskole. Det gav henne et løft og studiene ble noe hun stortrivdes med. Parallelt med at hun har fått Drømmestipendet, kan hun også invitere til sin første separatutstilling, selvsagt i lokalene til Knuden – Kristiansand kulturskole, hvor det hele begynte.

Phelan Nyvoll Walker er 23 år, kommer fra Kristiansand og går nå siste året på bachelor ved musikkhøgskolen. Da han var to år gammel, fikk han se orkesteret som moren arbeidet i.

– Det fylte hele scenen, og var som et uendelig stort land fylt opp av fioliner. Etter det skulle jeg spille, forteller Phelan Nyvoll Walker, og legger vekt på «skulle»l

Startet på kulturskolen som seksåring

Han tok faste spilletimer fra han var seks år gammel og traff en lærer i Anne-Berit Halvorsen som var en stor inspirasjon.

– Hun var en dronning og en trollkvinne, og viste hvordan jeg kunne finne drømmeklanger i fiolinen. Jeg ble med i barneorkester, og senere ungdomsorkester og Unge Talenter ved Barratt-Due musikkinstitutt. I hjembyen fikk jeg delta i Knuden – Kristiansand kulturskole, Lørdagsskolen, TUP ved UIA, Mestermøtet, Talent-Sør og musikklinjen.

– Det er litt gøy at elever ved Knuden – Kristiansand kulturskole gjør det bra, fremholder rektor ved kulturskolen, Tor Egil Vaule Andersen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Både Erle og Phelan startet i sin tid på Sesam, som er vårt tilbud til de aller yngste, og så har de fortsatt. Jeg gleder meg til å følge deres videre karrierer, fremholdt Tor Vaule Andersen, rektor ved Knuden – Kristiansand kulturskole.

– Både Erle og Phelan startet i sin tid på Sesam, som er vårt tilbud til de aller yngste, og så har de fortsatt. Jeg gleder meg til å følge deres videre karrierer og sier tusen takk for deres flotte bidrag, fremholdt Vaule Andersen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Jeg er stolt over at kulturskolen i Kristiansand har fostret frem så mange flotte talenter, sier ordfører i Kristiansand, Jan Oddvar Skisland.

– Jeg er stolt over at kulturskolen i Kristiansand har fostret frem så mange flotte talenter. Knuden er blitt så bra og så attraktiv som vi hadde et håp om at Knuden kunne bli. Vi håper og tror at Kristiansand er en by hvor drømmer kan bli til virkelighet, hvor det legges til rette for at talenter og evner kan utvikles, sa ordfører Jan Oddvar Skisland i sin hilsningstale under utdelingen.

– Vi har et motto om at Kristiansand er en by for alle, med muligheter for at barn og unge kan få gode utviklingsmuligheter, la ordføreren til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ordfører Jan Oddvar Skisland overrakte blomster til Erle Trydal og Phelan Nyvoll Walker.

– Nå i våres og på forsommeren deler vi ut 1,5 millioner kroner til i alt 50 kunstutøvere. Kulturskolen i Kristiansand nominerte 15 utøvere, 14 elever og én lærer. Det sier litt om hva dere har fått til, sier Marita Helen Hansen, prosjektmedarbeider i Norsk kulturskoleråd som utdelte Drømmestipendet.

Sikrer gode oppvekstsvilkår og attraktive lokalsamfunn

Drømmestipendet skal bidra til å sette fokus på det gode kommunale kulturarbeidet som foregår over hele landet.
– Gode kommunale kulturtilbud som kulturskolen er, er en viktig aktør for å sikre gode oppvekstsvilkår og attraktive lokalsamfunn å bo i. Slike tilbud er avgjørende for å drive frem de virkelig gode talentene, sier Hansen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Marita Helen Hansen, prosjektmedarbeider i Norsk kulturskoleråd, delte ut Drømmestipendet til Erle Trydal og Phelan Nyvoll Walker.

– I Kristiansand gjøres mye riktig. Knuden har vinnere år etter år og i år to vinnere av de i alt 50 som har vunnet i år.

– Vinnere av Drømmestipendet representerer det ypperste av talenter på sitt fagområde, legger Hansen til.

– Vi ønsker å gi drømmen en sjanse og Drømmestipendet er en annerkjennelse av det dere har oppnådd, og håpet er at stipendet kan bli en god motivasjon til at dere kan oppnå de drømmene dere har, sier Kjetil Berntsen fra Norsk Tipping.

Fakta – Drømmestipendet

  • Stipendordning etablert i 2004
  • Samarbeidsprosjekt mellom Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping
  • 50 stipend à 30 000 kroner utdeles – til sammen utdeles 1,5 millioner kroner
  • Skal gi verdifull inspirasjon og anerkjennelse til unge kunst- og kulturutøvere samt bidra til at de får oppfylt drømmer
  • Skal også bidra til å synliggjøre kommunenes arbeid for unge kunst- og kulturutøvere
  • Kan søkes av kunst- og kulturutøvere mellom 18 og 25 år
  • Utdeles i kategoriene dans, musikk, sirkus, skapende skriving, teater, visuell kunst og åpen klasse
  • Dokumenterte ferdigheter og drømbeskrivelse teller likt når drømmestipendjuryen vurderer søknadene
  • En bredt sammensatt jury med mye fagkompetanse velger ut 50 nominerte som får stipend
  • En lang rekke unge kunst- og kulturutøvere har mottatt stipendet – som Astrid S, Didrik Solli-Tangen, Ella Marie Hætta Isaksen, Tom Stræte Lagergren alias Matoma, Kristian Kristiansen, Ingebjørg Bratland og Heidi Ruud Ellingsen
  • I løpet av våren 2023 utdeles 50 nye stipend, på lokale arrangement i de kommunene stipendvinnerne er nominert fra.

Back To Top