fbpx
skip to Main Content
Brenne Borken og kusk Øystein Tjomsland vant 7. løp Nettavisen Norsk Travderby. Foto: Anders Kongsrud/www.hesteguiden.com.

Mentaltrening har gjort denne hesten til superstjerne

Øystein Tjomslands nye supertraver Brenne Borken er stor favoritt til å vinne Norsk Travderby på søndag. Med mental trening og tilrettelegging har den sørlandske suksesstreneren møysommelig bygget opp den en gang så sky unghesten.

 

Ni starter så langt i karrieren har gitt like mange seire for fire år gamle Brenne Borken. Ikke bare har junioren fra suksesstallen til Øystein Tjomsland vært utilnærmelig for konkurrentene, han har travet raskere enn noen andre fireåringer noensinne har gjort tidligere og tjent nesten en million kroner i premiepenger. Det var det få som hadde trodd for tre år siden.

Brenne Borken.

Stakk av fra mennesker

Brenne Borken var nemlig en hest med et spesielt lynne da han ett år gammel travet rundt på beitet på Stange i Innlandet fylke. Trener Øystein Tjomsland forteller.
– Brenne Borken var vanvittig sky og redd da han gikk på beite. De fikk faktisk først tak i ham et par dager før han kom ned til stallen vår på Sørlandet, han bare stakk så fort mennesker kom i nærheten.

Tilrettelegger maksimalt for hestene

52-åringen fra Søgne har imidlertid mange ess opp i ermet som travtrener, ikke bare det rent fysiologiske. Mens det innen humanidretten de siste årene har vokst frem et stort fokus på mentaltrening som en viktig del av toppidrettssatsingen, har dette vært lite utbredt i travkretser. Tjomsland er imidlertid tydelig på hvor viktig dette fokuset har vært i utviklingen av Brenne Borken til den topphesten han er blitt.

– Mental helse er i fokus i samfunnet rundt oss, og for oss er det viktig at dette også gjelder hestene. Vi tilrettelegger maksimalt for hver enkelt hest for å gi dem en så god hverdag som mulig. For Brenne Borken handler det for eksempel om å ikke stresse ham opp med å ha en hest i naboboksen, som han ikke liker. Oppdager vi at hestene har slike utfordringer, gjør vi noe med det. De må være harmoniske for å kunne prestere på topp i løpsbanen. Nå kan folk gi Brenne Borken en gulrot ute i hagen når de går forbi gården i Søgne, sier Tjomsland fornøyd.

Millioner på spill

Denne helga sendte sørlendingen hele 13 hester fra stallen til start i finalene i Derby- og Kriterie-løpene på Bjerke Travbane i Oslo. Med maksimal klaff kan Tjomslands hester hente hjem 4 585 000 kroner i premiepenger i disse løpene, men da snakker vi en uttelling som er nærmest utopisk når det er snakk om toppidrettsutøvere av kjøtt og blod. At Brenne Borken er på alle travinteressertes lepper i minuttene før startbilen sender Derby-feltet av gårde klokken 16:50 søndag, lever Tjomsland godt med.

– Brenne Borken har vært helt enorm og leverte et voldsomt løp i kvalifiseringen. Han har aldri tapt et travløp og er en naturlig favoritt også i finalen, fastslår mentaltrener Øystein Tjomsland.

Brenne Borken og kusk Øystein Tjomsland etter seieren i 6. løp V75-4 H.M. Kongens pokalløp.
Back To Top