fbpx
skip to Main Content

Kjemper for Posebyens utvikling

Foreningen Posebyen har store drømmer for Kristiansands gamleby og vil knytte den tettere til resten av kvadraturen.

 

Vi sitter i Bentsens Hus i Kronprinsens gate 59, tidligere musikkløytnant Bentsens hus, som i dag tilhører Kristiansand kommune. Huset er bygget i 1855 og er ett av de best bevarte husene i Posebyen. Tidligere kunne så mange som 40 mennesker bo i dette huset, inkludert opptil 30 soldater på loftet. Inne i gården er det to store vognskjul, en hestestall, redskapsbod, høyloft, toseters utedo, vedskjul og hønsehus.

Vil ha gatetun

På bordet står kaffe og vafler. Foreningen Posebyen har møte for å diskutere hva mer de kan gjøre for å fremme utvikling av gamlebyen de er så glade i. De føler den er neglisjert av kommunen.
– Vi ønsker at Posebyens gater blir omdefinert til gatetun, med gå-, sykkel- og kjørefelt på én flate, samt å knytte Posebyen tettere til resten av Kvadraturen med for eksempel å anlegge en gå- og sykkelgate fra Torget. Det trenger vi å samarbeide med andre krefter om. Drømmen er en grønn Festningsgata Allé, med kafeer, vinterhager og butikker på Solsiden, brosteinmarkert i alle tversgående kryss, sier styreleder, Bente Pauline Buverud.

– Festningsgata ligger der som et hinder på veien til Posebyen med sine stengsler og deler byen på midten. Vi vil ha flere flere turister besøkende hit, utvikle Posebyen til en kulturdestinasjon og skape en bydel som er levende hele året med virksomheter her, sier nestleder, Erik Engenes.

Motvirker hyblifisering

Ett av målene er å begrense hyblifisering og forhindre slumdannelse i bydelen.
– Her var flust av hjørnebutikker i gamle dager. Det er så synd at de aller fleste er blitt hybler fortsetter Engenes.

– Vi ønsker flere barnefamilier her og ikke at denne delen av byen skal bli samlingsplass for sosialboliger, eller forfalle. Forfallet har fått lov til å pågå for lang tid. Vi føler at denne bydelen er underprioritert fra kommunens side, skyter Buverud inn.

Ser til andre byer

De peker på andre gamlebyer, hvor godt integrerte de er i resten av byen og hvilken prioritering de nyter.
– Skostrædet i Bergen, for eksempel. Der har spisesteder, nisjebutikker og andre gründervirksomheter tydeligvis løftet nabolaget, beretter Erik.

– Se bare på gamlebyen i Fredrikstad. Der har du et eksempel på hvordan gamlebyen er fremhevet. Den er en smykke som byen er stolt av, meddeler styremedlem, Jan Kenneth Transet.

Spydspissen Posebyhaven

I Posebyen er Posebyhaven blitt en spydspiss i dette utviklingsprosjektet, og har blitt en helårsarena for kultur og handel. I Posebyen finnes mange virksomheter, men bare i Posebyhaven alene finnes minst åtte: Elins klær og hatter, The Odd Bakery, Marsipanfabrikken, Little Climby, cocktailbaren Et annet sted, keramikkverkstedet The Mud Studio, Madammenes skjenkestue, og konsertarrangøren Posebyhaven scene.

– Flere skal det bli. Vi har overtatt en bygning i nabogården og dermed utvidet Posebyhaven, så nå straks flytter flere aktører inn, pluss at vi får en egen vaktmester og handicap-toalett.. Det pågår nå en dugnadsinnsats for å tilpasse lokalene, informerer styrelederen.

Mer i vente

Posebyhaven har allerede et populært julemarked, men foreningen lover flere arrangementer og markeder etter hvert.
– Vi som er her samarbeider for å skape et trivelig miljø hvor både barn og voksne føler seg velkommen.

Back To Top