fbpx
skip to Main Content

Smakfulle og eksotiske retter til en rimelig penge

KVADRATUREN: Om du er sulten og vil unngå å betale flere hundre kroner for en middag, er dette stedet for deg, om du ikke har noe imot litt sterk mat.

 

Jeg skal innrømme, forventningene var lave etter en dårlig opplevelse da Sham hadde pop-up-restaurant i Grønt senter på Odderøya for fem-seks år siden, hvor de bestandig var tom for det meste og serveringen var treg og lite hyggelig.
Lokalet i hos den syriske restauranten i Skippergata, Sham, var mye triveligere enn Grønt senter, og spennende dekor som satte den rette stemningen. På høyttalerne var det dempet arabisk popmusikk og folkemusikk.

Bildet holdt ord

Maten var mindre sterk enn forventet, men likevel veldig smakfull. Vi bestilte Fasolia til 189 spenn – en «langkokt gryterett med ekstra mørt lammekjøtt og hvite bønner», ifølge menyen. Ved siden av fikk vi safranris og arabisk brød som bildet lovet.

Fin overraskelse

Selv om vi ikke hadde bestilt forrett, fikk vi en deilig linsesuppe på huset, hvilket var en kjempefin overraskelse, da det var vanskelig å bestemme seg for hva man skulle spise. Menyen var stor, og rommet selvfølgelig standard-rettene som kebab, falafel og grillspyd, men det var gledelig at det fantes alternativer til dette vi alt hadde testet ut på den Internasjonale Kulturfestivalen, hvilket også er mulig å få tak i andre steder.

FORRETT: Linsesuppen var fyldig og smakfull.

Spennende forrett

Denne linsesuppen var identisk med den som var beskrevet i lunsjmenyen til 89 kr, men uten tilbehør. Den var varm, fyldig, mettende og pyntet med mynte. Smaksbildet var kompleks og spennende uten at det ble for sterkt og ikke for salt. Et tydelig karri-preg, ja, men aner vi også noe timian? Med tilbehør kunne dette vært en fullverdig middag. Den smakte for øvrig helt utmerket sammen med husets øl – en Sham lager, brygget på Hunsfos. Den var lys, lett og fin til den smaksrike maten.

God sammensetning

Gryteretten kom på bordet før den glohete suppen var fortært, og den myke, gule risen, som for øvrig er litt tørr, kunne blandes i suppa. Gryteretten var ikke mye tjukkere enn suppa, men vi aner at det er meningen man skal blande risen inn i gryteretten, hvilket smakte meget godt. Brødet som fulgte med ved siden av, smakte litt ensformig og spesielt alene, men passet kjempegodt sammen med selve gryteretten.

Selve gryteretten var smaksatt med blant annet paprikapulver, noe chili og muskatnøtt. Den ble noe sterk for de minste, men ikke for de voksne. Fleskebitene forventet vi ikke, og satte et skår i gleden, men det var ikke nok til å ødelegge måltidet.

EKSOTISK TOUCH: Kaffen ble servert i en fancy espresso-kopp med lokk.

Skarp og eksotisk kaffe

Vi var altfor mette til å bestille dessert, men vi tok noe kaffe og te. Selve teen var ganske så ordinær krydder-te og kunne like godt vært Lipton eller Earl Grey. Kaffen derimot var mer eksotisk og ble servert i en artig og eksotisk kopp med lokk. Den var skarpt smaksatt med kardemomme og var sterk som espresso. Det forklarer nok den små størrelsen, og bare en halv kopp ga nok energi til å komme oss ut og sykle hjem når vi var så stappmette at vi aller helst hadde lyst til å legge oss ned på en sofa.

Selv om kaffen var sterk, ga den en søtlig ettersmak som gjorde at vi fikk lyst på mer. Den ble derimot ikke drukket opp fordi all krydderet samlet seg på bunnen.

Travelt

Servitørene fikk det fort travelt utover kvelden, og til tross for at de var hyggelige, virket de noe underbemannet med to servitører og en rydde- og vaskegutt, selv om restauranten ikke var full. Det tok unødvendig lang tid før vi fikk kaffen og teen, og vi ventet lenge på regningen, bare for å få beskjed om at vi måtte betale ved kassen. Der var det kø, men betjeningen var heldigvis hyggelig.

Konkusjon: Alt i alt var dette en annerledes og god opplevelse. Her var mye god mat for pengene, og det skal meget godt gjøres å lage noe slikt selv, hjemme. Anbefales varmt.

Back To Top