fbpx
skip to Main Content

Leder

– Usolidarisk og ulovlig å nekte kontant betaling

Stadig flere av byens barer, butikker og restauranter nekter å ta imot betaling i form av kontanter. Dette er ifølge Finanstilsynet ulovlig. Bedriftene forsvarer kontantfri betaling med at det er tryggere, mindre kostbart og mer effektivt for dem.

 

Å nekte kunder å betale med kontanter rammer først og fremst turister, eldre, umyndige, og dem med dårlig råd:

Turister fra lenger nede i Europa eller andre kontinenter har ikke nødvendigvis betalingskort som fungerer i Norge, og de har i alle fall ikke VIPPS.

Eldre mennesker er vant med kontanter og mindre vant med teknologiske løsninger, og for å forhindre at de danner køer ved kassen, betaler de gjerne med kontanter. Mange synes det også er enklere å holde oversikt over pengebruken, når de ser kontantbeholdningen synke.

Umyndige mennesker er ikke nødvendigvis bare barn. Det kan også være voksne mennesker som av ulike grunner ikke har kapasitet til å håndtere sin egen økonomi. Ofte er dette funksjonshemmede, men kan også være svært syke mennesker. Å frarøve dem muligheten til å delta i samfunnet på lik linje med andre, ved å la dem handle hvor dem vil og betale for seg selv, er usolidarisk og uetisk. Hva med ungdom som har avsluttet en sommerjobb ved å gjøre forefallende arbeid for naboer, og mottatt kontant betaling. Skal ikke de få lov til å feire ved å gå på restaurant eller kjøpe noe til seg selv?

Også voksne med stram økonomi må gjerne låne litt penger på slutten av måneden for å få endene til å møtes. Da går det gjerne i kontanter, fordi VIPPS og kortbruk medfører gebyrer i bankene, eller automatisk trekk for ditten og datten. Om de ikke kan kjøpe nødvendige husholdnings- eller hygieneartikler med kontanter, eller ta en kaffe med en venn på kafé når livet butter, gjør man bare tilværelsen vanskeligere for disse menneskene.

Derfor er kontantløs betaling usolidarisk og bør avvikles.

Lederen stod på trykk i uke 39.

Back To Top