fbpx
skip to Main Content

– Vi er etablerte i Norge nå. Her fungerer alt veldig bra

Han ønsket seg bare arbeidserfaring fra utlandet da han kom til Norge som tannlege. Lite visste han om at det skulle bryte ut krig i hjemlandet.

 

DMDL er initialene til ham selv, hans kone og deres barn. DMDL er en ny tannklinikk som utfører alle typer tannbehandling, også implantater og komplisert kirurgi.
– Vi tar også imot pasienter på kveldene ettersom vi er en akutt-tannlegevakt, forteller allmenntannlegen Dmitrij Chaustovic (35).

Utvikler tannhelsetjenester

Klinikken er i utvikling, og ganske snart skal pasienter kunne komme og få både bro og krone på én og samme dag, før man går hjem.
– Dette er det ventelister på i dag, så et slikt tilbud, hvor folk kan få et fint smil på noen få timer, er nytt i Kristiansand. Vi skal ordne alt her mens kunden venter.

Kan ikke dra tilbake

Tannlegekontoret åpnet i fjor siden da krigen i Ukraina startet. Dmitrij hadde alt jobbet i Norge en stund, og startet familie. Da krigen startet gikk det opp for ham at han ikke kunne flytte tilbake med det første.
– Krigen startet i februar. Jeg kjøpte lokalet i mars og begynte å renovere. Vi åpnet i august.

Tidlig til Norge

I dag kan Dmitrij vise til 15 års skolegang og 12 års erfaring som tannlege. Han utdannet seg til tannlege i Ukraina, og startet å praktisere i Litauen før han flyttet til Sogn og Fjordane i 2014. En del av familien er i Ukraina fortsatt og vil ikke flytte.
– Vi håper på fred, ikke bare at det blir slutt på krigen, men at Ukraina vinner. Det er viktig at vi får tilbake territoriene slik de var i 1991.

Han reiste fra fedrelandet i 2013, før konfliktene med Russland startet.
– Min far var lege og min kone er lege, så det var ikke problemer med å få jobb, men jeg ville prøve utenfor Ukraina. Jeg hadde tilbud fra flere land, men Norge fristet mest. 

Han trodde Norge lignet veldig på Ukraina, men innser nå at han tok feil.
– I Ukraina er det veldig kaldt om vinteren og veldig varmt om sommeren. Det er ikke helt det samme her, men naturen er fin og alt fungerer veldig bra her. Jeg har ikke noe imot å betale høy skatt. Vi vet hva vi får igjen for det.

Lærte seg norsk på egen hånd

I språket er han selvlært.
– Jeg kom først til Haugesund og skulle lære norsk på Breidablikk skole, men etter to måneder holdt vi fremdeles på med å lære høflighetsfraser. Da skjønte jeg at jeg måtte ta saken i egne hender, øvde først inn fraser jeg behøvde på jobb, og lærte å snakke norsk mens jeg jobbet, røper den pratsomme tilflytteren.

Det oppstod en del språkforvirring i starten, men det var kun komiske misforståelser.
– En pasient skjønte ikke hvorfor jeg snakket om karies, når det var «håll» det het. Jeg hørte ikke forskjell på norsk, dansk og svensk i starten, minnes han og flirer.

Broren falt i strid

Dimitrijs bror døde i strid i 2014 under de militære konfliktene som oppstod under annekteringen av Krim-halvøya og Donetsk. Å komme seg ut av Ukraina for de som ble igjen der, har vist seg vanskelig. Dimitrij flyttet til Kristiansand i 2018 og har ikke vært i hjemlandet siden selve krigen startet.
– Vi er godt etablerte i Norge nå, på Lund, og barna går på skole her, forteller ukraineren ydmykt på tilnærmet flytende norsk.

Samarbeid med leger

Drømmen er en større klinikk.
– Jeg regner med at vi kommer til å vokse ut av disse lokalene ganske kjapt. Jeg har samarbeidet med leger tidligere, ved behandling av pasienter som kommer inn med traumer etter bilulykker. Jeg ønsker å knytte til meg leger og utvikle dette til et medisinsk senter som tilbyr mer enn bare tannlegetjenester.

De som ønsker mer informasjon om Dmitrijs tannlegetjenester kan besøke www.dmdl.no.

Back To Top