fbpx
skip to Main Content

– Prinsippet er at maten skal komme rett fra bonden

Med rundt 50 bønder fra Agder og Rogaland med på laget, satser Jæren Toppmat stort på kortreiste produkter av god kvalitet.

 

De fleste forbinder nok kanskje Oddernes Gartneri på Lund som et hagesenter som bugner over av grønne planter, alt du kan drømme om til hagen og en fantastisk juleutstilling. Mange har kanskje i tillegg merket seg den lille, grønne vognen som er parkert rett ved inngangen til hagesenteret som er en del av Hageland-kjeden. I denne vognen holder nemlig Jæren Toppmat til og supplerer det allerede store og grønne vareutvalget med fargerike grønnsaker, frukt og kjøtt det er vanskelig å la være og la seg friste av.

– Vi selger kvalitetsvarer direkte fra bonden. På denne måten kan forbrukeren være trygg på hva de handler, forteller eier og daglig leder av Jæren Toppmat Trond Mellemstrand.

Godt utvalg

Jæren Toppmat har et samarbeid med cirka 50 bønder fra Agder i sør til Rennesøy i nord, men Trond forteller at de aller fleste produktene stammer fra sør og sørvestlandet. Det er bare helt få utvalgte ting som hvitløk og sitron som er importert.
– Disse er det svært få produsenter av i Norge, forklarer Trond.

Selv om hovedutsalget er rett utenfor Oddernes Gartneri på Lund, så får kunder over store deler av Agder nyte godt av utvalget til Jæren Toppmat. Annenhver uke setter Trond seg i bilen og kjører oppover mot Setesdalen og Haukelid med flere stopp på veien.
– I tillegg er vi å se på forskjellige messer som Sauesjå i Setesdalen. Nå til helgen skal vi til Viking og Villrein på Hovden. Høstmarked på Bortelid står også på lista for å nevne noe, forteller han.

Fransk vri

Den daglige lederen er utdannet kokk og har blant annet lang fartstid som forpleiningssjef i forsvaret. Han forklarer at dette er hans bransje. Han vet hvordan kvalitet ser ut, hva som duger og hva som ikke er bra nok.
– Derfor handler vi direkte av bonden og alle produktene våre holder en høy kvalitet. Selv om vi bare har holdt på et år så har vi allerede fått en rekke trofaste kunder, sier han.

Det er derimot ikke bare privatpersoner som handler fra matvognen. Tidligere i år leverte Jæren Toppmat fire okser av rasen Limousin og alt av grønnsaker til Dinnershow på Marvika i Kristiansand.
– De ønsket kortreist mat med fransk vri, hva passer da bedre enn kjøtt fra den franske okserasen limousin. For ordens skyld så vokste oksene opp på Sunde Gård på Revheim i Rogaland.

Ved på lager

Det er ikke lenge før jula ringes inn og den ene julemiddagen avløser den andre. Trond er forberedt, og i år har han inngått et samarbeid med Nyyyt fra Vikeså.
– De skal levere høykvalitets pinnekjøtt og pinnesteik som vi skal selge her på Lund. Veldig mange restauranter i Rogaland serverer utelukkende kjøtt herfra og kundene vet at pinnekjøtt fra Nyyyt er et kvalitetsstempel, forklarer han.

Det er derimot ikke bare kortreist mat Jæren Topputsalg selger. I år som i fjor har Trond mer enn 120.000 liter ved på hovedlageret på Marvika. Veden kommer fra Vegusdal, Mandal og Setesdal og den daglige lederen forteller at veden har høy brennverdi.
– Vi selger høykvalitets ved av bjørk, eik og furu ferdig levert hjem til kunden. Vi holder samme pris som i fjor, så det er lurt å handle inn for vinteren nå, forteller han.

Fornøyde

Trond er fornøyd med tilbakemeldingene fra gamle og nye kunder så langt og forteller at det er helt fantastisk å få stå på Oddernes Gartneri.
– Her er det så utrolig mye trivelige folk og alle heier på oss. Jeg føler at vi er et fint supplement til varene som allerede blir solgt her og vi passer inn i konseptet. For gartneriet er det viktig at folk skal ha en fin opplevelse når de besøker hagesenteret. Jeg tror og håper at vi er med å bidra til å gjøre opplevelsen enda bedre, avslutter han.

Back To Top