fbpx
skip to Main Content

Kronikk:

Med ønske om en stressfri jul

Når nettene blir kalde og kulda setter inn, da sier vesle musemor til ungeflokken sin. -«Sett dere ned og vær stille, mamma er sliten!» 

 

Alle julesangene får alt til å høres så fint og flott ut. Så stressfritt. Engler daler ned i skjul, sju slag av kaker jeg ikke kan navnet på bakes i rekordfart, og det er ikke måte på. Musevisa derimot er kanskje en av de få realistiske julesangene. En julesang som beskriver at man trenger ikke de dyreste gavene for å ringe julekvelden inn. Det er faktisk bare tanken som teller, og med det mener jeg tanken på å slappe helt av. I musevisa kan de nemlig kose seg med noe dropspapir, en gyngestol som egentlig er en potet og noe sideflesk bare så lenge de er sammen med dem de er glad i. Slik er det ikke helt i virkeligheten. I virkeligheten er det forventninger. I virkeligheten er det julestress, og det er ingen som hadde godtatt at en potet var en gyngestol. 

Årets person

Jule og nyttårstiden er reservert for kos. Problemet er bare det at tiden strekker ikke til. I hvert fall ikke om du har barn. I hvert fall ikke om du skal levere, møte opp, bake, svare og delta på alt av samlinger, juleavslutninger, show, skoleavslutninger osv. 

Derfor møter jeg ikke opp på alt. Jeg orker ikke. Du kan si hva du vil, men jeg mener at det er alt for mye press fra alle kanter. Jeg syns at alt som skjer i regi av skole og fritidsaktiviteter er i overkant mye. Jeg opplever at det det er et press for barna om å få med seg alt og ikke gå glipp av noe. Dette går ut over kosen hjemme. 

Jeg kan herved melde at nei, jeg blir ikke årets mor i år heller. Jeg er av typen som ikke skjønner hvorfor det skal bakes kake til en vanlig korpsøvelse. Men plutselig er det min tur og når oppgaven faller på meg, ja, da lager jeg brownies fra Toro. Og forma den blir slikka ren! Jeg blir sliten av store samlinger, jeg blir sliten av alt presset rundt oss om å være perfekt. 

Jeg klarer ikke gjøre alle fornøyd uansett hvor hardt jeg prøver. Derfor blir jeg i hvert fall ikke årets person, om det skulle vært en kåring på det. Kanskje vanker det en liten diplom som årets datter, for der har jeg absolutt levert. Årets kjæreste, søster, venninne osv, jeg vet ikke. Jeg prøver i hvert fall så godt jeg kan. 

Ei klok dame jeg kjenner sa til meg at alt trenger ikke være 100%. 80 % er godt nok. Dette har blitt min nye leveregel nå, selv om jeg ofte kanskje bare klarer 75%. 

Stressfri jul

Hver jul har jeg et mål og det er å stresse minst mulig. Problemet er bare det at jeg allerede har invitert Rampenissen inn i huset og nå har jeg ikke noe annet valg enn å hver jul finne på 24 nye rampestreker. Skal jeg gi deg et tips så må det være å aldri aldri invitere Rampenissen inn. Ikke gjør det! 

Det er lett å la seg rive med av andres stress eller bli stresset av at andre får det til bedre enn deg. Derfor har jeg nå bevisst avfulgt alle på Instagram som har skrytt av at de har gjort julehandelen ferdig før desember en gang har begynt. Jeg har bestemt meg for at denne jula skal jeg ikke bytte gaver. Jeg har alt jeg trenger og det har mest sannsynlig du også. Den største julegaven for meg er nemlig å slippe å dra ned til byen for å få bekreftet at det faktisk ikke er flere ledige parkeringsplasser, strømper i 40 denier og at det er tomt for ferdig pepperkakedeig. Den største julegaven er å kunne tilbringe mine dyrebare fridager stressfri, og det er virkelig en gave til alle rundt meg også. 

Jeg sa det i fjor og jeg sier det i år igjen: Du trenger ikke å dra på alle tilstelninger i jula. Jula er til for familie, kos, god mat og topp stemning, men jeg syns også at jula er til for å slappe av, og det med god samvittighet. Hvis jeg vil ligge i julepysjen min i sofaen omringet av gløgg og pepperkaker i stedet for å dra på den femte julefrokosten denne uka, ja, da gjør jeg akkurat det. 

For det er nettopp det jeg har aller mest lyst til. Så, frem med matchende julepysj, stearinlys, opp i sofaen i et hav av puter og popcorn. Der skal vi sitte hele familien og se på Home Alone. Både film nummer en og nummer to. Nummer en er selvsagt den beste, og sier du noe annet så må vi slåss. 

Med det ønsker jeg deg og din familie en fredfull og stressfri julefeiring. 

 

Back To Top