fbpx
skip to Main Content
Anette Lindekleiv-Olsen, oppvokst i Greipstad, og Joakim Olsen, har i flere år gjennom Limitless hjulpet lokalsamfunn i Sierra Leone.

Hjelper hundrevis i Sierra Leone: – Vi er heldige som kan bidra

– Det er mulig å kunne hjelpe mange ved å pante flasker. Det sier Anette Lindekleiv-Olsen og ektemannen Joakim Olsen som i flere år har samlet inn midler for å kunne bygge skoler og gi annen nødvendig hjelp til lokalbefolkningen i det afrikanske landet Sierra Leone.

 

– Det hele startet litt tilfeldig, egentlig, sier Anette Lindekleiv-Olsen.

– Vi skulle være med en vennefamilie som ønsket å bidra i Sierra Leone. I de tre ukene vi var der sammen med dem, jobbet Anette på et sykehus, mens jeg selv snekret der det var behov, forklarer Joakim Olsen som er utdannet snekker og som i mange år har jobbet som nettopp det her hjemme.

Ville bidra mer

Reisen gjorde et stort inntrykk på de to. De ville gjerne bidra mer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Joakim Olsen og Anette Lindekleiv-Olsen deler ut skolebøker til elevene. Foto: Privat.

– Det var et behov for å få bygget en skole i landsbyen hvor vi oppholdt oss under oppholdet, og vi ønsket å skulle hjelpe til med å få dette til, forteller Anette.

Dette var i august. Vel hjemme igjen gikk de i gang med å få på plass et opplegg som kunne bidra til at lokalbefolkningen i Sierra Leone kunne få realisert drømmen om en skole. Kreativiteten var stor. De satte i gang, først med å invitere alle de kjente om å gi dem flasker som Anette og Joakim kunne pante, slik at det ble penger nok til at planene om et nytt skolebygg kunne realiseres.

Stiftelsen ble etablert

Familie og venner sa også ja til å bidra. En egen Facebook-gruppe ble etablert for å nå venners venner og bekjente igjen av disse, og ekteparet etablerte stiftelsen Limitless (Grenseløs) sammen med Eivind Cederberg.

Det slo virkelig an. Tomflaskene strømmet på. På noen måneder var det kommet inn så mye fra dette at de kunne reise ned til Sierra Leone. I desember reiste de ned med nok penger til at byggingen av skolen kunne begynne. Skole kom opp og det var en stor dag da skolen stod ferdig og kunne tas i bruk. I dag er det 150 barn som får skolegang i bygget.

Pengene de hadde med, rakk langt. I tillegg til å få reist et skolebygg, ble det også mulig å bygge en brønn i tilknytning til skolen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Spente barn foran sin første skoledag. Foto: Privat.

Over 100.000 i pant

Alt er blitt finansiert med egne midler, samt det venner og familie har bidratt med, og fra selve panten har de kunne inntektsføre over 100.000 kroner.
– Verdien av en flaske kan med andre ord rekke langt, smiler Anette Lindekleiv-Olsen.

Ekteparet gav seg ikke med at skolen stod ferdig. De ønsket å bidra mer.
– Skolen ble et prøveprosjekt, både i forhold til gjennomføring, kontakt med myndigheter og for å kunne god økonomisk kontroll, samt å skape nettverk i området. Vi har vært krystallklare fra dag én på at alt som samles inn, skal gå uavkortet til Sierra Leone, forklarer Joakim Olsen.

Anette Lindekleiv-Olsen, Joakim Olsen og Eivind Cederberg er alle vokst opp i Greipstad, og de fant det naturlig å kontakte Lions Club Greipstad for å se om det var mulig for dem å kunne bidra.
– Vi ble møtt med stor velvilje. Også andre har bidratt. Vi fikk inn så mye at vi kunne bygge skole nummer to, hvor det i dag går 300 elever. Nå jobber vi for å kunne få bygget ferdig en ungdomsskole slik at barna kan fortsette utdanningen sin når de er ferdig med barneskolen, forteller han videre.

Fikk gave på 45.000 kroner

Veggene er kommet på plass og taket er nå nesten helt tett. Nylig mottok Limitless 45.000 kroner fra Lions Club Greipstad. Pengene går til å få ferdigstilt ungdomsskolen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

I dag er det 150 barn på grunnskoletrinnet som får skolegang i bygget. Foto: Privat.

De to forteller at det er sterkt å se hva skolegang fører til i praksis. Barna får anledning til skolegang i sitt eget nærmiljø, og slipper å måtte flytte hjemmefra for å gå på skole som ligger langt unna hjemmet, noe de færreste familier egentlig har råd til.
– Skolen skaper ringvirkninger i lokalsamfunnet og regionen. Mange trekker til området hvor skolene liggere. Det har bidradd til at arbeidsplasser er blitt etablert. Handelen har økt og flere får noe å leve av. Det er også sterkt å se hvordan lokalsamfunnet støtter opp om arbeidet. Hele landsbyen er med og bygger på rundgang, slik at de kan fortsette sitt virke som bønder, sier Anette.

Sterke familiebånd

Enkelte blant de lokale var skeptiske til at det skulle etableres en skole, ettersom barna da ikke kunne jobbe på markene slik de pleide.
– Vi brukte god tid på å informere om at når barna får skolegang, kan lese og skrive, få seg et yrke og tjene egne penger, vil det dryppe på foreldrene når de blir eldre. I Sierra Leone er familiebåndene sterke og kan skolegang bidra til at storfamilien får det bedre, vil alle i familien dra veksler på dette, legger Anette til.

– I snitt er femti prosent av den voksne befolkningen er analfabeter, og enda det er enda flere på landsbygda, sier Joakim.

– Vi er blitt veldig glade i landet og dem som bor der. Det er sterkt å se gleden de viser over livet selv om de i utgangspunktet har lite. Det er også sterkt å se hvor mange her hjemme som ønsker å bidra inn til arbeidet. Det hele er blitt et eneste stort samarbeidsprosjekt, sier Joakim Olsen og Anette Lindekleiv-Olsen.

Dersom noen ønsker å støtte stiftelsen som Anette Lindekleiv Olsen, Joakim Olsen og Eivind Cederberg driver, kan gaver vippses til 11445.

Lions Club Greipstad: Røde Fjær og konsert i Sygna

Lions Club Greipstad – Årets Tulipanaksjon

Greipstad-elever med barnetegninger om fred

Tilbake til forsiden…

Back To Top