fbpx
skip to Main Content

Ønsk deg brukte gaver til jul

Det har for mange vært sett på som litt flaut å kjøpe noe brukt for å gi bort. De aller fleste tenker at det er greit å kjøpe noe til seg selv, eller til ungene som har vært brukt, men som gave til andre?

 

De siste årene har denne tanken også snudd. Det er blitt trendy, lønnsomt og for noen helt nødvendig å handle ting brukt . Det er mange gode grunner til flere burde gjøre det. I følge Opinion, som gjorde en spørreundersøkelse for finn.no, så er 80% av Norges befolkning positive til å få en gave som er brukt fra før, hvis der noe de liker, riktignok. 

Med høyere utgifter som vi ikke kommer unna, som renter, strøm og mat, er det greit å tenke på at det finnes mange skatter og fine gaver tilgjengelig både i butikker og på nettet. Frelsesarmeens butikker Fretex har merket seg en betydelig økning de siste årene og forventer en kraft økning i årets butikker før jul. Her er noen gode tips fra dem:

1. Du hjelper både miljøet og de rundt deg

Er det noe kloden ikke ønsker seg til jul, så er det at kjøpefesten tar enda mer av. For hver gang du handler en brukt julegave, enten her i nettbutikken eller i en av våre fysiske butikker, sender du et signal om at du ikke er med på overforbruket. Og jo flere som gjør det samme, jo større påvirkningskraft har det. I tillegg til miljøaspektet, hjelper dine bruktkjøp også mennesker som trenger det. En andel av all omsetning i Fretex går direkte til Frelsesarmeens sosiale arbeid.

2. Unikt og personlig

Ja, vi innrømmer det – noen ganger kan det være litt mer tidkrevende å handle brukt enn å raske med seg noe kjapt fra en kjedebutikk. Men desto større er gleden når du finner den unike collegegenseren fra 90-tallet som passer perfekt til onkel Leif. Eller designervesken som din kjære søster har ønsket seg i flere år. Investerer du litt mer tid, bruker søkefunksjonen vår godt, så er vi sikker på at mottakeren setter pris på innsatsen.

3. Økonomisk gevinst

Hvert år bruker vi nordmenn mer og mer penger på julegaver, og i 2021 anslo handelsorganisasjonen Virke at hver nordmann kom til å bruke i gjennomsnitt 12000 kr hver. Syns du det høres mye ut? Da er vårt tips å lete etter brukte gaver – da kan du være sikker på å kutte utgiftene. Her i nettbutikken har vi både rimeligere merker men også eksklusive varer som hadde kostet langt mer om man kjøpte dem nye. 

For eksempel vil en ny Burberry trench koste fra 15 000 kr og oppover. En vintage trench kan koste fra 5000 kr hos andre secondhandaktører på nettet. Hos oss vil en tilsvarende kåpe eller frakk ligge på ca en tredel av dette. Hva som ligger til grunn for våre priser kan du lese mer om her.

Interessen for å få brukte julegaver blir større for hvert år som går. Det viser en fersk undersøkelse Opinion har gjort for FINN torget. 8 av 10 nordmenn sier i år at de er nøytrale eller positive til å både gi bort og motta en brukt gave. Det er tydelig at nordmenn har blitt mer opptatt av gjenbruk, også til jul, og at stadig flere av oss er åpne for både å gi og få brukte julegaver, noe som er kjempebra, sier Kathrine Opshaug Bakke, produktdirektør på FINN Torget.

Å gi brukt til jul er jo faktisk litt som et Kinderegg – du får tre gevinster på én gang ved at du kutter kostnader i forbindelse med julehandelen, du kan finne en kjempefin, unik presang og du sparer miljøet. På bruktmarkedene, som FINN, er det nemlig mulig å finne helt unike ting du kanskje ikke finner i butikk. I tillegg kan du kanskje få råd til en gave som ellers hadde vært for dyr. Eksempler på populære julegaver du kan finne brukt til en lavere pris er: iPhone, Lego og byggeklosser, Playstation 4, Sonos eller brukte sportsklær og sko, som for eksempel fra Norrøna eller Bergans.

Fortell at du ønsker deg brukt

Ifølge Kathrine Opshaug Bakke er det tydelig at det fortsatt er litt tabu å skulle gi bort en brukt gave til noen man er glad i, selv om flesteparten av nordmenn sier de gjerne kunne ønsket seg noe brukt. De siste årene har undersøkelsene våre vist at flere er positive til å få brukte gaver, enn å gi. Dette betyr nok rett og slett at vi må snakke høyere om at vi ønsker oss brukt til jul, for da blir det større aksept for å gi bort brukt også, sier Opshaug Bakke. Trafikken på FINN Torget vokser kontinuerlig, og er et tydelig tegn på at brukt er i vinden, men det betyr ikke at vi kan “hvile på laurbærene” riktig enda. Ønsket vårt er jo at alle nordmenn skal få forståelse for at brukt og brukte gaver kan være minst like bra som nytt.

Et enormt forbruk

Også leder i Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise mener julen kan være en positiv anledning til å lære barna om verdien av gjenbruk. Vi nordmenn har et enormt forbruk. Hvis alle hadde levd som oss, hadde vi trengt nesten tre jordkloder. Å unngå å kjøpe mye nytt er en av de enkleste måtene å kutte egne utslipp på, og det er det lurt å snakke med barna om.

Fortell barna at det å gi bort brukte gaver ikke handler om at man er mindre glad i personen man gir gaven til, bare fordi den er brukt. Og det samme gjelder motsatt vei. Forklar barna at de ikke er mindre verdsatt hvis de får gaver som er brukte. Kanskje dere kan gjøre det til en fin ting sammen? Gå gjennom de gamle lekene og se om det er noe som kan gis videre, har hun tidligere uttalt.

Fornuftig og bærekraftig

Det er fornuftig å kjøpe noe som allerede har vært i omløp. Det sparer miljøet og lommeboka. Det er også ganske morro å oppleve at man får er skikkelig kupp, enten på finn.no, tide eller i en bruktbutikk. Så får man håper at mottakeren også kan være med på å dele den samme opplevelsen.

Kjøpsloven vs. forbrukerkjøpsloven

Kjøpsloven regulerer kjøp mellom to privatpersoner, mens forbrukerkjøpsloven regulerer kjøp mellom forbruker og næringsdrivende.

Den mest fremtredende forskjellen på disse to lovene er at du og strykejernselgeren på Finn kan avtale dere bort fra reglene i kjøpsloven. Det kan du ikke om du kjøper strykejernet i butikken.

Når selger er en privatperson er det viktig å gå igjennom avtalen grundig. Hvis du ser noen ansvarsfraskrivelse eller andre forhold du reagerer på, må du ta det opp med selger før du signerer. 

Om kjøp uten kontrakt og betaling

Avtaler om kjøp av mindre ting på plattformer som f.eks Finn.no eller Tise har som regel ikke noen kontrakt. Det er ikke vanlig å bruke en tradisjonell kontrakt når du kjøper en brukt bukse på Tise eller et brukt strykejern av en privatperson på Finn.no.

Du inngår likevel en bindende avtale, og den blir regulert av kjøpsloven. Både annonsen og korrespondansen mellom kjøper og selger inngår i avtalegrunnlaget.

Dere kan avtale når tingen skal betales, enten hel eller delvis forskuddsbetaling. Dersom ikke noe er avtalt, skal betaling skje ved overlevering. 

Undersøkelsesplikt vs. opplysningsplikt

Informasjonen som selger gir skal være riktig. I tillegg har selger i praksis en opplysningsplikt om feil ved tingen hen kjente til, basert på kjøpslovens system og alminnelig lojalitetsplikt i avtaleforholdet.
Som enkel hovedregel kan man si at selgers opplysningsplikt vil gå foran kjøpers undersøkelsesplikt.
Det betyr imidlertid ikke at alt ansvaret ligger på strykejernselgeren. Du har en viss undersøkelsesplikt etter kjøpsloven. Om strykejernet mangler knapper eller er rustent – som du åpenbart ville ha funnet ut ved å faktisk inspisere produktet før du kjøpte det, vil ikke dette være mangler etter kjøpsloven.
For kjøp med «som den er»-forbehold er opplysningsplikten direkte lovfestet i kjøpsloven.
Dersom strykejernet er solgt med «som den er»-forbehold, skal det mye til før det er en mangel som utløser rettigheter.
Ettersom kjøpsloven er fravikelig, er det mulig for selger å fraskrive seg det meste av reklamasjonsansvaret etter kjøpsloven. En slik ansvarsfraskrivelse må i så fall fremgå tydelig av avtalen mellom kjøper og selger. 

Reklamasjonsfrist

Dersom du mener at strykejernet har en mangel må du kontakte selger innen rimelig tid etter du oppdaget, eller burde oppdaget mangelen.
Den praktiske regelen for kjøper er dermed at du må si ifra til selger så fort som mulig etter at mangelen ble oppdaget, og senest innen to år etter at tingen ble overtatt. 

Forsinket vare?

Leveringstiden kan følge av avtalen. Privatkjøp kan typisk være basert på korrespondanse på annonseringsplattformen av typen: «Jeg sender den på mandag» eller «Du kan hente den hos meg i dag etter klokken 17.00». Hvis ikke noen leveringstid er avtalt, så skal tingen leveres innen rimelig tid etter avtalen ble inngått.

Dersom strykejernet ikke blir levert etter avtale eller ikke levert overhodet er det per definisjon forsinket. Da kan du kreve at tingen blir levert (oppfyllelse), eller at kjøpet heves dersom det tar altfor lang tid å få det i hende.

Angrerett

Angrerettloven gjelder ikke for kjøp mellom to private parter. Det betyr at kjøper ikke kan angre på et privatkjøp inngått via nett, app eller lignende – med mindre partene har avtalt det.

Back To Top