fbpx
skip to Main Content

Myte eller sannhet?

Man flu

Jeg har nettopp kjempet meg gjennom en forferdelig uke med sykdom i hus. Jeg skriver dette fra sykesengen. Sykesengen er pent installert på soverommet.

 

Her har jeg alle nødvendige fasiliteter som snørrpapir, nesespray, halspastiller, Internett og 113 på speed dial. Jeg får være helt i fred for her det er ingen som tør å gå inn. De vil ikke ha det jeg har fått. Jeg ser ut som en av zombiene fra Walking Dead. De andre i huset er redde. Er det pest, har svartedauen kommet tilbake? Er jeg pasient zero i nok en pandemi?

Dette ser ikke bra ut og det kan være hva som helst.

Bare en forkjølelse?

Jeg har hatt ømme muskler, hodepine, feberfølelse, hosting og nysing. Halsen min har vært som barberblader og jeg har levd på drops som bedøver svelget. Med et bedøvet svelg har jeg kunnet drikke mengder med te på flere hundre grader. Jeg er mest sannsynlig skadet for livet. Jeg har hørt menn som sier at «man flu» er verre enn en fødsel og jeg lurer på om det kan stemme.

På et tidspunkt var det nesten som om livet passerte forbi i revy og jeg trodde min siste time var kommet. Heldigvis var dette bare et febermareritt. Jeg vurderte likevel om det ville være en god idé og skrive et testamente. Det var jo ikke sikkert at jeg ville komme ut av dette med livet i behold.

I starten tenkte jeg at dette måtte være en forbipasserende forkjølelse. Jeg trengte bare litt søvn hvorpå jeg ville våkne opp igjen og føle meg mye bedre dagen etter. Det skjedde dog ikke. Dagen etter hadde jeg feberfølelse og innskrumpede, tørre øyne. Jeg både så og følte meg verre enn jeg gjorde kvelden før. Etter hvert skjønte jeg alvoret. Dette er ingen vanlig forkjølelse. Dette er ikke influensa. Det jeg har fått er mye kraftigere.

Nei, jeg har ikke fått korona. Jeg har fått noe mye verre. Jeg har fått det verste du kan få.
Jeg har fått «man flu», eller «manneinfluensa» på norsk.

Hva er egentlig man flu?

Dette står på Wikipedia. (Oversatt fra engelsk)

“Manninfluensa refererer til ideen om at menn, når de har en forkjølelse, opplever og selvrapporterer symptomer med større alvorlighetsgrad, i likhet med dem som oppleves under influensa.”

Med influensa, regner jeg med at de mener den vanlige influensaen, altså den vi kvinner får.
Symptomene på «man flu» innebærer alle de vanlige symptomene på en influensa. Forskjellen er at den har en del andre symptomer på toppen av disse. Disse symptomene varierer fra mann til mann.
De aller vanligste symptomene som går igjen er; merter verre enn fødsel, humørsyk, oppmerksomhetssyk, klaging, apati, følelsen av at man kan dø når som helst, og et akutt behov for å ta sine siste farvel.

Jeg har alltid tenkt at «man flu» er en stor løgn. Jeg har vært overbevist om at det er noe menn finner på for å slippe unna de daglige oppgavene i hjemmet, kanskje også for å slippe unna mas. Nå som jeg har vært et offer for «man flu» selv, og har ligget nede for telling i dagevis, vet jeg mye bedre. Jeg skal aldri le av en mann som er syk noen gang igjen. Alt de vil er jo å komme seg opp av senga og tilbake til jobb, men for menneskeheten ofrer de altså dette for å beskytte resten av samfunnet. De lider, dog ikke i stillhet, for er det én ting som kan ta knekken på selv den sterkeste mann, er det «man flu». Jeg tenker at menn med «man flu» er noen av landets største helter.

Hva sier forskningen?

Jeg måtte selvfølgelig sjekke om det lå noe forskning bak fenomenet man flu, og det gjør det. I følge en artikkel på Livescience.com står det at menn muligens kan ha et dårligere immunforsvar mot virus. Spesielt den typen virus som gir deg influensa. De risikerer sterkere symptomer og blir oftere lagt inn på sykehus grunnet influensa enn hva kvinner gjør. Her tenker jeg at man må ta grep og legge de fødende kvinnene ut på gangen, slik at mennene med «man flu» kan få den hjelpen de må ha.

Det kommer ikke helt frem hvorfor menn har dårligere immunforsvar mot influensa, men en del forskning tyder på at kvinner har et sterkere immunforsvar mot denne type virus grunnet hormonet østrogen. En annen studie viser at det mannlige hormonet testosteron faktisk gir et dårligere immunforsvar mot influensa. Mannen har med andre ord ingen fordeler med testosteron her.

Stryk alt jeg har skrevet

Jeg har altså hele veien vært sikker på at det er «man flu» jeg har hatt. Det var helt til et mannlig medlem av familien også fikk symptomer. Etter å ha observert hvordan sykdommen har utviklet seg for mannen, kan jeg med sikkerhet si at «man flu» har jeg aldeles ikke hatt.

Back To Top