fbpx
skip to Main Content

Kaldeste desember siden 2012

Desember er den tredje måneden på rad som har vært kaldere enn normalen på fastlandet, også på Agder, mens Arktis var varmere enn normalt. Tross store snømengder på slutten av 2023, falt det mindre nedbør enn normalt for landet som helhet.

 

For landet som helhet endte desember 2023 på 3,2 grader under normalen. Klassifikasjonen av nedbør viser at desember varierte mellom «Svært våt» i sørlige strøk av Finnmarksvidda og mindre områder i indre strøk østafjells og på Vestlandet, og «Ekstremt tørr» i fjordstrøkene i Vest-Finnmark. For landet som helhet falt det 20 prosent mindre nedbør enn normalt. Dette forteller Meteorologisk institutt.

I Nord-Norge var desember hovedsakelig «Kald» eller «Svært kald», til dels «Ekstremt kald» i deler av Troms og Vest-Finnmark. I Sør-Norge var måneden for det meste «Kald», men «Svært kald» i deler av Trøndelag og Innlandet, og «Normal – kjølig» i deler av Agder og Rogaland.

Kaldere på Agder

For landet som helhet endte altså måneden 3,2 grader under normalen, og er dermed den 19. kaldeste i en måleserie som går tilbake til 1900. Desember 2006 er varmest med 4,5 grader over normalen, mens 1915 er kaldest med 8,0 grader under normalen. Forrige gang vi hadde en kaldere desember var i 2012. Avvikene i år varierte mellom 5-6 grader under normalen på værstasjoner i Innlandet, Trøndelag og Helgeland til 0,5–1 grad under normalen på stasjoner i Agder, Rogaland og Vestland.

Høyeste maksimumstemperatur var 14,8 grader, og ble registrert 16. desember på Sunndalsøra III (Møre og Romsdal). Gjennomsnittet av høyeste maksimumstemperatur i desember i normalperioden 1991-2020 er 14,7 grader. Laveste minimumstemperatur var -33,7 grader, og ble registrert den 31. desember på Cuovddatmohkki (Karasjok, Troms og Finnmark). Gjennomsnittet av laveste minimumstemperatur i desember i normalperioden 1991-2020 er -35,3 grader.

Arktis

Bjørnøya var den varmeste stasjonen i Arktis med et gjennomsnitt på -1,9 grader (1,5 grader over normalen). Klauva var kaldest med -10,2 grader i gjennomsnitt (ingen normal ennå.)

Ny-Ålesund hadde en gjennomsnittstemperatur på -5,7 grader, noe som er 3,4 grader over normalen. På Hopen var månedstemperaturen -3,7 grader, som er 3,5 grader over normalen. Svalbard lufthavn hadde en gjennomsnittstemperatur på -5,7 grader, 3,5 grader over normalen. Jan Mayen endte 1,0 grader under normalen, med en middeltemperatur på -3,5 grader.

Månedens høyeste maksimumstemperatur var 3,6 grader, og ble målt 15. desember på Akseløya. Den laveste minimumstemperaturen ble målt på Kvitøya den 23. desember med -24,3 grader.

Back To Top