fbpx
skip to Main Content

Ungdom kløyver og selger ved fra familiegårdene

TVEIT: Da pandemien inntraff, og skolene ble stengt, måtte Nicolas Nygård (16) ha noe å gjøre. Foreldrene har vedmaskin og besteforeldrene eier skog. Derfor begynte han med vedproduksjon.

 

– Pappa og jeg har i år hogd både sagtømmer og vedtømmer på besteforeldrene mine sin skogeiendom i Urdalen, Høvåg. Min bestemor er fra Urdalen, og det var min Oldemor som hadde planta de store granene som skal bli til materialer.

Varierte tresorter

Det er ved fra både gran, eik og forskjellige lauvtrær.
– Veden kløyver jeg i Urdalen.

Nicolas er oppvokst på en liten gård i Tveit og det er hjemme i Tveit han står og produserer mest, på nærigstomta til besteforeldrene.
– Grunnet lite bjørk som vokser i Urdalen, kjøper vi inn tømmer fra AT skog. Da kommer de og leverer 40 kubikk med stort vogntog. Veden blir fordelt oppi sekker på 1000 og 1500 liter. I tillegg stabler jeg småsekker på 40 liter. Jeg satser på kortreist, norsk kvalitetsved.

Kløyver og selger på fritida

Det er etter skolen på vinterstid og tidlig vår han produserer.
– Jeg jobber med dette fra klokka fem til ni på ettermiddagen. I helgen går også mye av tiden til dette. Bestefar er med på å levere veden til kunder, og pappa hjelper til i vedproduksjonen når han har tid.

Investerer i videre drift

Navnet Vedprinsen har han etter et innslag på Norge Rundt, om Vedkongen. Pengene han tjener sparer han og investerer i utstyr slik at han kan øke produksjonen.
– Akkurat nå betaler jeg ned på en lassbærer som vi har kjøpt. Den brukes til å kjøre ut tømmeret vi hogger i Urdalen.

TIL TØRK: – Det går et par hundre storsekker og over tusen 40-liters sekker pr sesong, sier Vedprinsen. Foto: privat

Tjener mange tusen

Salget går godt.
– I løpet av året selger jeg et par hundre storsekker og over tusen 40-liters sekker. Det er bra salg når det er så kaldt. Salgstoppen var forrige sesong. Da solgte jeg ut alt. Denne sesongen var det litt stille før nyttår, men da sprengkulda kom, fikk jeg mange telefoner. For tida selger jeg 40-liters sekk med eik til 100kr inkludert moms.

I søskenflokken og vennegjengen er det kun Nicolas som driver med salg og produksjon av ved.
– Jeg har ei søster, men hun er aktiv med håndball. Kompisene mine synes det er kult at jeg driver med ved. Ellers driver jeg med litt produksjon av høy, og så har jeg prøvd å plante noen jordbær sammen med bestefar.

Liker å jobbe ute

Til vanlig går Nicolas på elektrolinja ved Kvadraturen videregående skole, hvor han studerer til å bli noe innen energimontør fordi han liker å jobbe ute.
– Jeg vil nok investere videre i traktor og noe mer lagerbygg, men vi må se hvordan salget blir videre.

 

Back To Top