fbpx
skip to Main Content

Kortreist og bærekraftig

Har du lyst å prøve en ny smak til fredagstacoen, eller slå til med noen gode elgkarbonader er Gaardsutsalget på Sørlandssenteret et godt alternativ. Der bugner det av ferske råvarer fra lokale produsenter.

 

Gaardsutsalget spesialiserer seg på norske råvarer direkte fra bonden og har et rikholdig varesortiment.
– Vi handler inn kortreiste varer fra lokale produsenter, sier innehaver hos Gaardsutsalget, Torgeir Skretting.

Grønnsaker på topp

Hva selges det mest av?
– I volum er det tomater, poteter og gulerøtter der potetene kommer fra Birkeland, mens tomatene og gulerøttene hentes fra Jæren. I verdi er det egg som leder, godt hjulpet av at vi også fører brune egg, forteller Skretting.

Neste kategori er kjøttvarer fra to lokale slaktere fulgt av melkeprodukter fra Åmli Gårdsmeieri som leverer lav-pasteurisert og ikke-homogenisert melk og melkeprodukter.
– Vi har flere tilbakemeldinger fra kunder som forteller at de reagerer på homogenisert melk, men kan drikke ikke-homogenisert melk. En norsk variant av den velkjente greske fetaosten fra Ystepikene, har også blitt populær. Ellers fører vi honning fra milliarder av flittige bier som har sitt virke i Agderheiene. 

VOLUM: I volum er det tomater, poteter og gulerøtter vi selger mest av forteller Torgeir Skretting.

Kortreist mat

Kortreist mat har fått sin renessanse de siste årene. For oss i Norge betyr det å spise mat som er produsert på norsk jord. Vi kan spise kortreist og godt, og har et fantastisk spiskammers i mat regionene Agder og Rogaland med gode råvarer fra sjø og land.
– Det merkes godt blant kundene at de er opptatt av at produktene i butikken er kortreiste norske varer fra lokale produsenter, informerer Skretting.

Angus kjøtt

Gaardsutsalget har stort utvalg av kjøttprodukter. Det være seg storfe, svin, elg og hjort.
– Angus-kjøtt er kjent for å være noe av det mest smakfulle og møre storfekjøttet. Grunnen til at Angus-kjøtt er så godt, er den høye fett-marmoreringen i kjøttet. Det er her alt av smak og saftighet ligger, røper Skretting.

De fleste av oss går til matbutikken for å kjøpe biff eller bestille biff på en restaurant uten å tenke for mye på hvor det kommer fra. Aberdeen Angus er en kjøttfarse utviklet i Skottland som ble introdusert i Norge på 1950-tallet.

Bærekraftig matproduksjon

Nordmenns matvaner blir stadig mindre bærekraftige. Hvert år kaster vi enorme mengder mat, og vi spiser mer av det som har aller høyest klimaavtrykk. Siden 1990 har kjøttforbruket vårt økt med 50 prosent. Vi importerer over halvparten av maten vi spiser, og store deler av fødevarene til oppdrettsfisk og husdyr. En tredjedel av all maten som produseres kastes. Maten vi kaster bare i Norge, kunne mettet mer enn én million mennesker.

Økologiske varer

Til tross for rekordproduksjonen av økologisk korn, erter, oljefrø og åkerbønner på anslagsvis 18 000 tonn i 2022, er andelen økologisk produksjon i Norge lav. For å dekke behovet må vi til tider importere økologiske matvarer.

Fremdeles lite økologisk i Norge

Mange av dagens kunder som er bevisste på økologi mener økologisk mat er best både for kroppen og miljøet.
– Økologisk eller ikke-økologisk er det delte meninger om. Vi i Gaardsutsalget tar ikke stilling til dette. Skulle det vise seg at kundene ønsker økologiske produkter og vi klarer å skaffe disse for kunden til en akseptabel pris, er vi ikke fremmede for å ta det inn.

Det er likevel et faktum at økologiske produkter er betydelig dyrere, og produksjonen er liten.
– Med den «konkurspolitikken» som har blitt ført av norske politikere gjennom flere tiår, tror vi ikke kundene er villige til, eller har råd til, å betale merprisen for økologiske produkter om det var mulig å skaffe disse i tilstrekkelig omfang, mener Skretting.

 

Back To Top