Biber-ubåtene – Hitlers hemmelige våpen i Søgne
Ubåten var Hitlers hemmelige våpen i Søgne og på Sørlandet. Førstkommende søndag kan publikum stifte nærmere bekjentskap med ubåten som er utstilt på Søgne gamle prestegård.
Av Ivar Eidsaa
– Søndag 10. mars er det Søgne Historielag som er ansvarlig for temaet på kultursøndagen på Søgne gamle prestegård. Da kommer lokalhistoriker Magne Haugland og forteller og viser lysbilder og film om Biber-ubåten, den tyske enmannsubåten som er utstilt i tilfluktbunkeren i fjellet bak kultursenteret, forteller avdelingsleder ved kultursenteret Søgne gamle prestegård, Marit Gjertsen.
Lå nedgravd på Tangvall i 60 år
I foredraget vil Haugland fortelle om hvordan det kom enmannsubåter til Sørlandet, hva nazistene skulle bruke dem til i Søgne, og om hvordan en av dem havnet på Søgne gamle prestegård etter å ha vært nedgravd på Tangvall i 60 år.
Etter foredraget blir det omvisning i bunkeren der ubåten ligger. Foredraget og omvisningen er gratis.
Haugland ledet arbeidet med å lage utstillingen av ubåten Biber, som i dag vises på Kultursenteret Søgne gamle prestegård.
Enmanns miniubåt
I fjellhulen ved Søgne gamle prestegård, er det mulig å se og å ta på Hitlers hemmelige våpen – ubåten Biber.
Høsten 1944, om bord på båten Moltkefels fra Köln i Tyskland, skjulte det seg flere store kasser. Kassene ble i all hemmelighet, trodde de i alle fall, losset av i Kristiansand.
To tyske soldater meldte imidlertid fra til motstandsbevegelsen, som på det tidspunktet trodde at kassene inneholdt de beryktede V1 eller V2 rakettene.
I stedet viste det seg at de inneholdt en rekke enmanns miniubåter, på tysk kalt Biber (bever). 15 ubåter ble sendt til Stølsvigen på Hisøya ved Arendal, og 14 ble midlertidig plassert i brakker på Tangvall i Søgne.
Ubåtene var utstyrt med to kraftige torpedoer på hver side og hensikten med å stasjonere dem i Søgne og på Hisøya, var å bruke dem mot allierte skip som de regnet med ville komme.
Da freden kom, 8. mai 1945, ble de imidlertid overtatt av Direktoratet for fiendtlig eiendom. Ubåtene ble ribbet for utstyr og dumpet. I 2003 ble tomten gravet ut og seks ubåter ble funnet. Søgne kommune fikk lov av Forsvarsmuseet å beholde en. Ubåten er delvis restaurert og er en kuriositet i verdensklasse, og dermed et av Hitlers hemmelige våpen i Søgne.