fbpx
skip to Main Content
Kulturkonsulent Vilde Matzow og avdelingsleder Marit Gjertsen i det som skal bli Bjørnson-stuen i Presteboligen.

Store forandringer på Søgne gamle prestegård

Nye skrivestuer, en egen Bjørnson-stue, og en ombygging i Presteboligen for å legge til rette både for utøvende kunstnere, utleie til selskaper og møter; det skjer i disse dager store forandringer på Søgne gamle prestegård.

 

– Dette blir spennende endringer, sier Marit Gjertsen, avdelingsleder ved Søgne gamle prestegård.

Håndverksarbeidene pågår i disse dager for fullt, for blant annet å legge til rette for nye skrivestuer hvor forfattere inviteres aktivt inn.
– Vi har i dag en skrivestue hvor Camilla Bøksle sitter og skriver. Nå får vi to til, sier Marit Gjertsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Vi har i dag en skrivestue hvor Camilla Bøksle sitter og skriver. Nå får vi to til, sier Marit Gjertsen.

Skal favne mange

Disse vil bli forbeholdt forfattere, historikere, manusforfattere og andre, alt for å legge til rette for et kreativt fagfellesskap innen litteratur. For å få aktivt skrivende med på laget, går Søgne gamle prestegård aktivt ut for å få aktivt skrivende til å bli med.
– Vi ønsker å få inn skrivende som har en produksjon å vise til, og som også kan være med å drive stedet, ved å invitere til boksamtaler, skrivestuer for barn og unge, andre type aktiviteter og møter, alt for å sikre en større aktivitet og treffe et enda større publikum hjemme, voksne, så vel som ungdom og barn, sier hun.

For å få til en levende aktivitet i hele bygget og som kan favne mange, vil det bli samarbeidet nært med Tangvall bibliotek, samt lag og foreninger.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Presteboligen skal ikke bare være et litteratursenter, men også et kultursenter for Søgne og for alle som på en eller annen måte er interessert i og aktive på kunstfeltet, sier Vilde Matzow.

Bjørnson-stue

Det er få bygg som egner seg bedre til å trekke med forfattere, manusforfattere, historikere og andre. For det var i Presteboligen at Bjørnstjerne Bjørnson satt og skrev på noen av sine verker.

Når håndverkerne er ferdige, vil Presteboligen også romme en egen Bjørnson-stue. Denne vil bli innredet i gammel stil hva møbler, kunst på veggene og interiøret for øvrig angår.
– I april 2024 skal vi arrangere Bjørnson-dagene, sier kulturkonsulent Vilde Matzow.

Det blir en langhelg med en lang rekke aktiviteter for alle aldre, hvor Tangvall bibliotek vil være aktivt med. Det er også blitt etablert en egen prosjektgruppe som skal jobbe frem innholdet for Bjørnson-dagene.

Foredrag og utstilling

Matzow forteller det vil bli satt fokus på ulike tema i Bjørnsons ånd: Ytringsfrihet, demokrati og likestilling. Ørjan Amundsen, fra Søgne og som nå bor og virker i Oslo, har lenge vært interessert i å lage noe i tilknytning til Bjørnson, og blir selvsagt trukket med. Foredrag og debatter er noe av det som vil bli arrangert, og både Gjertsen og Matzow oppfordrer lag og foreninger til å bli aktivt med.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– I forbindelse med ombyggingen, fjernes veggen i de to stuene slik at rommet blir større. Det gir nye muligheter, blant annet til utleie til selskaper, brylluper, sammenkomster og møter og kulturelle aktiviteter, sier Marit Gjertsen.

Større utleiekapasitet

I forbindelse med ombyggingen, fjernes veggen i de to stuene slik at rommet blir større. Det gir nye muligheter, blant annet til utleie til selskaper, brylluper, sammenkomster og møter.
– Søgnedesign har hatt sitt tilholdssted her, Teaterskolen likeså. Vi inviterer også med nye frivillige grupper, lag og foreninger som vil benytte lokalet til kulturelle aktiviteter, hvor Camilla Bøksle sitter i utvelgelseskomiteen, sier Gjertsen.

– Presteboligen skal ikke bare være et litteratursenter, men også et kultursenter for Søgne for alle som på en eller annen måte er interessert i og aktive på kunstfeltet. Derfor er det naturlig å samarbeide nært med både Søgne kunstlag og Søgne historielag for hvordan bygget skal bli brukt, sier Vilde Matzow.

Back To Top