
Prøvekjørt: Volvo EX 30
Volvos nye bestselger?
Ikke bare prisen vil lokke mange til seriøst å vurdere å slå til på Volvos minste modell som nylig er kommet til forhandlerne. Den kjører bra, har overflod av krefter, den trekker tilhenger og den kan leveres med firehjulstrekk.
Med en beskjeden startpris på 329 900 kroner vil den dessuten bli oppnåelig for mange. Til den prisen får du utgaven Single Motor med minste batteri med oppgitt rekkevidde 337 kilometer, bakhjulstrekk og 272 hestekrefter som tar bilen fra 0-100 på 5,7 sekunder. I motsatt ende av skalaen finner du Twin Motor Performance med største batteri som skal rekke til 450 kilometer kjøring, firehjulstrekk, 428 hestekrefter som gjør unna 0-100 på 3,6 sekunder. Ja, du leste riktig, 3,6 sekunder, her snakker vi Ferraritakter. Denne raketten får du fra 424 900 kroner i utstyrsgraden Plus og til 454 900 kroner for topputstyrte Ultra. Mellom disse ytterpunktene finnes det en Single Motor Extended Range med rekkevidde opptil 476 kilometer. Den koster369 900 kroner.
Hos Volvo forhandler Frydenbø Bil i Sørlandsparken fikk vi til disposisjon toppmodellen Twin Motor Performance Ultra. Mellom de tre tilgjengelige utstyrsgradene Core, Plus og Ultra er det prissprang på 30 000 kroner men merk at performanceversjonen kun leveres som Plus og Ultra.
Med Ultra hører det med ting som et enormt glasstak, 360 kamera med 3D visning, elektrisk justerbare seter foran, Harman Kardon Premium lydanlegg og stemningslys i valgbare farger. Setene, som er laget av resirkulerte stoffer, gir god komfort og støtte slik vi er vant med fra Volvo og det er enkelt å finne en optimal kjørestilling bak det justerbare rattet.

Skjermoffensiv
Vi er etter hvert blitt vant med at Volvo flytter mange betjeningsfunksjoner over til skjerm. Med EX 30 har de tatt det enda lenger og førermiljøet fremstår nesten fritt for knapper og brytere bortsett fra brytere på rattet og hendler for girvelger og vindusvisker på rattstammen. En vertikalt plassert skjerm dominerer midt på dashbordet – selve kommandosentralen i bilen. Selv ting som å åpne hanskerommet gjøres fra skjermen (!), det samme med å stille inn de utvendige speilene. Først må vi velge speilinnstilling i menyen, så foretas selve justeringen med knapper på rattet. Tanken er selvsagt at slikt skal gjøres mens bilen står stille. Menyene er intuitivt satt opp, men vi kunne likevel ønske oss fysiske kontroller til klima anlegget. Samtidig er det mulig å skreddersy oppsett med hurtigknapper til de mest brukte funksjonene, som for eksempel å slå av og på regeneringsfunksjonen med knapp på rattet. I det hele tatt er det nesten ingen grenser for hvor mye man kan velge av oppsett til egne preferanser, så regn med å bruke en del timer foran skjermen i ledige stunder for å utforske alle mulighetene.

At Volvo har valgt å sløyfe førerdisplay bak rattet opplevde vi som uvant, for å sjekke fart og annen viktig informasjon må man kaste blikk på skjermen i midten. Head Up Display på frontruta hadde vært kjærkomment tenker vi.
Så må det nevnes at stemmestyring hører med, og skal gjøre bruk av skjermen nesten overflødig.
Alt i alt så fremstår førermiljøet minimalistisk slik trenden er hos mange bilprodusenter i dag. At det har sammenheng med å spare kostnader er rimelig å anta. Så fremstår også Volvos nykommer som prisgunstig.
Kjører bra
Som vi er blitt vant med hos Volvo er det ingen startknapp, det holder å ha nøkkelen med seg, sette seg til rette bak rattet, trå inn bremsepedalen, velge gir og kjøre i vei. Enklere blir det neppe. Med over 400 hestekrefter i en bil som veier rett under to tonn mangler vi ikke kraftoverskudd. På motorveien fant vi fort ut at det var tryggest å stille inn lovlig fart i den adaptive cruisekontrollen slik at vi ikke uforvarende kom langt over lovlige 100 kilometer i timen. Det skjer nesten umerkelig i Performance versjonen med sin voldsomme akselerasjon. EX 30 er på hjemmebane på motorveien, trygg og stabil og selvkjørende på nivå 2. For å teste ut kjøreegenskapene på mer rufsete vei, la vi turen fra Lillesand til Birkeland om Grimenes, en svingete grusvei med bakker opp og bakker ned.

Denne februardagen hadde det slått om til mildvær med bare og våte hovedveier, mens den lite trafikkerte grusveien vartet opp med både slapseføre og glattpolert is. Det siste avstedkom en viss engstelse der vi kjørte på piggfrie vinterdekk. Firehjulsdrift opphever ikke de fysiske lover og særlig i utforbakker ble det helt nødvendig å ta det ytterst rolig. Til vanlig trekker Performance utgaven på bakhjulene, mens firehjulsdriften kobler inn når sensorene registrerer at veigrepet slipper. Vi tenker det kan være en liten forsinkelse før det slår inn, og gitt det utfordrende føret valgte vi «Performance firehjulsdrift» i menyen som innebærer at man får tilgang til alle hestekreftene samt konstant trekk på alle fire. Det opplevde vi som rett oppskrift og kjøringen gikk nokså udramatisk. Bortsett fra nedoverbakker med polert is, da…
Kjøreopplevelsen gir vi i sum klart godkjentstempel, behagelig, trygg og med krefter i overflod. Rett og slett en utrolig morsom bil å ratte. At den vader i 50 cm vann kan jo være greit å vite om det blinker gult for flomvarsel.
Sikkerhet i fokus
At sikkerheten har høy prioritet hos Volvo vet vi fra før. EX 30 følger selvsagt opp og stiller med omfattende sikkerhetspakke, både aktivt og passivt. En smart detalj å nevne her; dørene lar seg ikke åpne om det kommer en syklist bakfra nær bilen. Slik kan farlige episoder unngås.

EX 30 måler 423 cm i lengde og er dermed minste Volvo, en liten SUV bygget på dedikert elbilplattform. Korte overheng gjør at akselavstanden er strukket til 265 centimeter, det er bare fem cm kortere enn i Volvo XC 40 som er 17 cm lengre utvendig. Dermed fremstår kupeen som overraskende romslig i denne klassen. De to foran har rikelig plass, mens baksetet blir litt kompromiss med hensyn til benplass. Golvet bygger opp på grunn av batteriet slik at sitteputen blir forholdsvis lav. Bagasjerommet måler 318 liter, 904 liter med nedfelt bakseterygg. At skiluke mangler synes vi er litt rart når Volvo leverer varene, selv om bilen bygges i Kina. En liten frunk foran gir plass til ladekabler.
Det er plass til to isofix fester i baksetet og bilen kan sånn sett være et alternativ for småbarnsfamilier. Performance utgaven trekker henger opp til 1600 kilo. ‘
Vi tror Volvo EX 30 vil gjøre det skarpt på salgslistene i tiden fremover. Mange vil nok vurdere Extended Range utgaven med største batteri og lang rekkevidde. Med 272 hestekrefter vil det være mer enn nok krefter, men man må da klare seg uten firehjulsdrift.

Sorry. No data so far.