skip to Main Content

Prøvekjørt: Audi Q6 e-tron quattro

Teknikk og luksus på høyt nivå

Fakta: Audi Q6 e-tron quattro
  • Pris: fra 759 900,-. Prøvekjørt: ca 900 000,-.
  • Motor: elektrisk, samlet ytelse 388 hk/855 Nm
  • Drivlinje: 1A, quattro firehjulsdrift
  • Ytelse: 0-100 km/t: 5,9 sekunder
  • Toppfart: 210 km/t
  • Batteri: 94,9 kWt (netto)
  • Lading DC: 270 kW (800 volt arkitektur) 10-80% på 21 minutter
  • Strømforbruk (oppgitt/test): 17/19,7 kWt
  • Rekkevidde: 619 kilometer (utstyrsavhengig)
  • Dimensjoner (L/B/H): 477/214/165 cm
  • Akselavstand: 290 cm
  • Bilvekt/nyttelast: 2325/540 kilo (utstyrsavhengig)
  • Tilhengervekt: 2400 kilo
  • Taklast: 75 kilo
  • Bagasjerom: 526 liter + frunk 62 liter

Forspranget ligger i teknikken, heter det hos Audi. De er ikke borte vekk når det gjelder luksus heller. Her snakker vi tysk premium.

 

Q6 skiller seg fra de andre modellene i Q-serien ved at den er bygget på en ny plattform, PPE, som Audi har utviklet sammen med Porsche. Plattformen er skreddersydd for elbiler i premiumsegmentet og er skalerbar slik at den kan danne grunnlag for flere modeller i tiden fremover. Fravær av midtunell i golvet inne i kupeen er en av fordelene med denne plattformen, noe som slår positivt ut for den midtre sitteplassen i baksetet.

Størrelsesmessig plasserer Q6 seg mellom Q4 og Q8. Lengden er 477 cm, bredden 214 cm og høyden 165 cm mens akselavstanden er strukket til 290 cm. Det gir brukbar plass for fem personer. Bagasjerommet måler 526 liter, 1529 liter med nedfelt bakseterygg. I tillegg er det en frunk under bilens panser som rommer 62 liter.

Kjekt å ha-utstyr

Hos Gumpen Auto Øst fikk vi stilt til disposisjon en lanseringsmodell i Tech Plus utgave som i utgangspunktet koster 828 900 kroner. Som alltid hos Audi er det mye «kjekt å ha» utstyr som frister, og demobilen lander på rett over 900 000,- med Sportline-pynt innvendig og utvendig samt 20-tommers felger (19 er standard) og vinterhjul.

Omfattende sikkerhetspakke, elektriske seter foran med minne, LED Matrix lys og egen skjerm for passasjeren er bare noe av det som følger med på Tech Plus. Listen er for lang til å få plass til alt her.

Innstegsutgaven koster 759 900 kroner, men erfaringsmessig så er det få som nøyer seg med å gå for rimeligste alternativ selv om heller ikke den fremstår som en ribbet utgave.

ROMSLIG: 526 liter skal det romme her og plassen er lett å utnytte. Det er plass til ladekabler og annet under golvet. Skiluke er på plass, det samme er en frunk under panseret som rommer 62 liter.

Q6 er en ekte SUV som man stiger opp i og hvor man nyter godt av høy sitteposisjon. Det gir god sikt ut, samtidig som store utvendige speil gir god oversikt bak bilen. Vi finner oss lett til rette bak rattet og cockpit-følelsen innfinner seg med MMI panorama-display som er vinklet mot føreren. Den består av en 11,9 tommer Audi virtual cockpit og en MMI-touch skjerm på 14,5 tommer. All betjening foregår på skjerm, med knapper på rattet og med stemmestyring. Vi kunne ønsket oss fysiske knapper til klima anlegget.

Kjører bra

Det er tydelig premium over interiøret, slik vi er vant med fra Audi. Myke overflater og fravær av hardplast er noe vi setter pris på. God komfort, også for dem som blir henvist til baksetet, drar i samme retning.

LYSFEST: Avanserte baklys gir signatur til Audi Q6 e-tron.

Kjøremessig er vi på høyt nivå, slik vi forventer hos Audi. Q6 er ganske stivt satt opp, det gjør at den kan oppleves stump over skarpe ujevnheter, men uten at det går mye ut over komforten. Adaptiv luftfjæring er forbeholdt øverste utstyrsversjon Tech Pro til 855 600 kroner (uten tilleggspakker).

Vi synes uansett at Audi har gjort rett med det stive oppsettet. Det gir fin balanse, også når svingene kommer tett, styringen er presis og bremsene tar jevnt og er lette å dosere. Padler på rattet brukes til å aktivere regenerering i flere trinn. Det gir ganske merkbar bremse effekt, men ikke til full stopp.

Krefter nok

På motorveien mot Lillesand opplevde vi at det ble noe støy i kupeen. Det skyldes nok til dels den grove asfalten, og at bilen var skodd med 20-tommere. Dette måtte vi finne mer ut av, så vi tok turen på ny asfalt fra Timeneskrysset mot Hamresanden. Da var det ikke mye vi hørte fra dekkene, så det er åpenbart at veidekke spiller en stor rolle.

SJÅFØREN I SENTRUM: Den sammenhengende skjermen er vinklet mot føreren og gir cockpitfølelse. Egen skjerm for passasjeren er på plass, den er innrettet slik at den ikke skal distrahere sjåføren.

Motoren yter 388 hestekrefter og det kler bilen godt. På sedvanlig elbil-vis kommer kreftene ganske så umiddelbart ved trykk på gassen. 0-100 øvelsen skal unnagjøres på 5,9 sekunder og toppfart er 210 km/t. Fem kjøreprogrammer kan velges og vi opplevde at det var nok krefter også i spareprogrammet «efficiency». «Offroad plus» kan nok være kjekt å ha om hytteveien til fjells ikke skulle være brøyta. Audi sitt anerkjente Quattro system er standard, men ellers så trives nok Q6 best på vanlig vei.

Lader kjapt

Q6 har batteri på 94,9 kWt netto, noe som skal gi rekkevidde på inntil 619 kilometer. Forbruk er oppgitt til 17 kWt/100 kilometer. Det vil, som vi vet, variere med en rekke faktorer, som temperatur, topografi og hastighet. På vår varierte testtur havnet vi på 19,7 kWt med temperatur rundt 15 grader og vekselvis vått og tørt føre.

SITTER GODT: Baksetet byr på god plass, mye takket være at akselavstanden er strukket til 290 cm og at midtunnelen er borte (takket være den nye PPE plattformen Q6 bygger på).

Ladesystemet bygger på 800 volt arkitektur og maksimal ladeeffekt er på 270 kW. Det betyr korte stopp ved ladestolpen. På ti minutter skal det under optimale forhold være mulig å fylle «tanken» med drøyt 25 mil rekkevidde. Lading 10-80% skal kunne gå på 21 minutter.

Vi tror Audi med Q6 vil ha bred appell på det norske markedet hvor firehjulstrekk, høy sittestilling, romslig kupé, lang rekkevidde og kjapp lading er ting som vektlegges. At den trekker henger på 2,4 tonn vil nok applauderes av caravanister. Kombinasjonen elbil og campingvogn er blitt mer og mer aktuell selv om en må regne med halvert rekkevidde med vogn på slep.

Sorry. No data so far.

Back To Top