skip to Main Content
Søgne Dykkerklubb har hatt med masse personer ut i båtene under aksjoner. Flere av disse har da deltatt i ryddearbeidet, som da ordfører Mathias Bernander var med. Foto: Søgne Dykkerklubb.

 Søgne Dykkerklubb: Fjernet over 49 tonn med søppel

– Vi vil rette en stor takk til alle som deltok i Norges største ryddedugnad under vann i 2024. Vi fjernet over 49 tonn med søppel fra havet, deriblant 2.350 tapte fiskeredskaper. Det forteller Karl Klungland, leder av Søgne Dykkerklubb.

Søgne Dykkerklubb fremstår som en av de aktørene her i landet som er mest aktive i å fjerne søppel og tapte fiskeredskaper fra havet.

I tillegg til over to tusen tapte fiskeredskap, fjernet dykkerne også 121 store bilbatterier, hele 945 dekk til bil, lastebiler og anleggsmaskiner – i tillegg til en masse annet søppel.

– Av de 2.350 tapte fiskeredskapene, var 443 i så god stand at de er blitt gjenbrukt. Mange av eierne av disse er blitt kontaktet for returnering av redskap der det har vært enkelt å identifisere eieren, fremholder Klungland.

 

Over 6.000 dugnadstimer

Søgne Dykkerklubb har i en årrekke vært svært aktive i arbeidet med å fjerne tapte fiskeredskaper og annet søppel fra havet. Klubben gjennomfører ukentlige tokt og alt arbeidet utføres på dugnad av klubbens medlemmer og hjelpere.

– Totalt ble det brukt 6.601 dugnadstimer, fordelt på 153 ryddeaksjoner i løpet av 2024, sier Klungland.

I tillegg til rydding under vann så holdt klubben i 2024 11 presentasjoner for å vise fram problemene som klubben ser under vann med spøkelsesredskap og søppel, blant annet under Arendalsuka, under Holde Norge Rent-konferansen i Bergen, under Havmonsteruka som arrangeres for ungdomsskolene, i tillegg til en lang rekke seminarer.

– Dette er en viktig del av vårt engasjement da det kan hjelpe til med å redusere tilsiget av ny søppel i havet, utdyper han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

En stor mengde spøkelsesredskaper så som tapte teiner og garn ble fjernet også i 2024. Foto: Søgne Dykkerklubb.

Aktive

En viktig del av oppryddingsarbeidet er å vise fram det klubbens medlemmer ser under vann. Dykkerne er folkets øyne under vann. For å vise fram dette problemet så er klubbens medlemmer aktive med å poste innlegg i sosiale media og inviterer ofte media til å skrive om det klubben driver med, med mange innlegg i ulike medier som resultat.

Søgne Dykkerklubb har i en årrekke jobbet aktivt med å fjerne søppel fra havet.

– Med 2.350 innrapporterte redskaper som vi fjernet i 2024, har vi siden 2016 alt i alt fjernet 9.790 redskaper totalt, konstaterer Karl Klungland.

Han forteller at store ryddeaksjoner er bra, men det er den ukentlige kontinuerlige ryddingen og engasjementet som gir oss de største resultatene. Søgne Dykkerklubb gjennomfører ryddeaksjoner hver uke, og opptil flere ganger hver uke.

 

– Et utrolig bra samarbeid

– Største delen av ryddingen vi driver med foregår lokalt. Stort sett mellom Mandal i vest og til Kvåsefjorden i øst. Vi rydder systematisk for å være mest mulig effektive. Vi har nå ryddet i dette området systematisk siden 2016. Vi ser en klar forbedring og finner mindre og mindre søppel i dette området, forklarer han.

Vi har ett utrolig bra samarbeid med Skjærgårdstjenesten i Kristiansand kommune, de har deltatt på 20 ryddeaksjoner i år. I disse aksjonene tar Skjærgårdstjenesten om bord all søpla som dykkerne sender opp. De tar også søpla med til land og levert den som strandryddeavfall hos Avfall sør. Totalt leverte de cirka 9.000 kilo for oss i 2024, sier Klungland.

 

Sorry. No data so far.

Back To Top