
Handlet på et kall fra Gud
– Det var et veldig spesielt kall fra Gud som førte til at vi gjorde det. Vi vet ikke om andre som har gjort dette.
Shelter er et bo- og integreringssenter i Tordenskjoldsgate 54 hvor kommunen har plassert FN-flyktninger som er ekstra sårbare og som skal bosettes med én gang – såkalte overføringsflyktninger.
– Enkelte har gjerne traumer, er alene, har handicap eller trenger ekstra omsorg. forteller Jan Kjosavik, som startet senteret med kona, Monica Sjaavåg Kjosavik. De jobber henholdsvis 40 og 80 prosent i bosenteret.
Pedagoger
Deres erfaring med flyktninger fra jobbsammenheng som pedagoger og fra frivillig arbeid, så at det var et behov for fellesskap i bosituasjonen og arbeidssammenheng.
– Helt siden jeg var ung mann har jeg hørt Gud snakke til meg. Omtrent da jeg begynte å jobbe med flyktninger i 2009 hørte jeg en stemme som sa «tilfluktssted» da jeg satt og ba. Det var en så sterk opplevelse at jeg fortalte det til kona.
Tidligere ettervernsenter
Fem år senere skulle Filadelfia selger bygningsmassen her. Da var det et ettervernsenter for rusmisbrukere.
– Lederen fort ettervernsenteret fortalte meg i en epost at hun hadde sett da hun ba, at jeg stod og underviste flyktninger her. Over døren så hun et skilt hvor det stod «shelter», som betyr tilfluktssted på engelsk. Da tenkte jeg at dette er noe Gud vil jeg skal gjøre.
To dager fikk han tanken om å selge funkisboligen innerst i en blindvei på Hånes med sjøutsikt, og deretter flytte til det mest trafikkerte lyskrysset i Kristiansand, får å bo her og hjelpe flyktninger som er ny i Norge.
– Jeg sa til kona at jeg våkna med en syk tanke. Hun ba til Gud om at han måtte gi henne et tegn gjennom den eldste datteren vår, hvis vi skulle følge dette kallet. Da vi snakket med henne om hvilke planer hun hadde for videregående utdanning, fortalte hun at hun alltid hadde tenkt å flytte til Afrika, men at hun hadde ombestemt seg og skulle bo i et hvitt hus i Posebyen. Venner av oss følte også at noe var i gjære.
Stiftet bo- og entegreringssenter
De ante ikke hvordan de skulle klare seg økonomisk, men har gått i balanse hvert år.
Eiendomsinvestor, Kurt Mosvold, kjøpte bygningsmassen og leier ut husene til stiftelsen for et beløp de kan leve med. Da beboerne i ettervernsenteret flyttet inn i nye leiligheter, pusset paret opp husene og la planene for det som i 2016 ble til Shelter – et bo- og integreringssenter for flyktninger med oppholdstillatelse.
Nå rommer husene syv leiligheter, et spillrom, trimrom, verksted og fellesstue med kjøkken.
Akkurat nå bor det 10 flyktninger her, fra Ukraina, Sudan og Syria. På det meste har de hatt 15 stykker. Fellesskapet er viktig. Sammen går de på fisketurer, båtturer, utflukter, bowling, lager ting, spiser eller gjør aktiviteter ting sammen.
– Hver sommer har vi sommerleir på Evjetun. Da har vi vannkrig. Målet med alt sammen er å skape tilhørighet og følelsen av en storfamilie.
– Dette er Norges eneste bosenter hvor flyktninger bor sammen med nordmenn. Det gir dem en trygghet i hverdagen, forteller Monica Sjaavåg Kjosavik, kona til Jan.
Stiftelsen får en halv million kroner i året gjennom kommunale støtteordninger. De får inn 900 000 kroner i årlige leieinntekter. I tillegg får de inn ca. 800 000 kroner gjennom innsamlinger, markeder og donasjoner.
Trygt
Samer Ataya fra Syria bodde her tidligere og er på besøk for å hilse på. Nå bor han og kona Rehab på Eg.
– Det var veldig bra å bo her, men man må flytte ut når man kan stå på egne ben. Jeg bodde her i tre år.
En gang i året har stiftelsen marked i bakgården, med håndverksprodukter. I dag er det beboerne selv som har marked for sin egen del.
– Vi hadde en del klær vi ikke bruker lenger, så derfor selger vi det, forteller Souha Almoussa. Hun kommer fra Syria og flyttet inn i januar.
– Jeg setter pris på samværet her. Det føles trygt. Det er viktig for meg som ikke har egen familie. Det er ingen som slipper inn, som vi ikke vet hvem er. Det er mye fellesskap og vi gjør mye sammen, som i en familie. Min favorittaktivitet er å lage mat, forteller hun.




Sorry. No data so far.