Vant regional landbrukspris
Bærekraft, lokal verdiskaping og innovasjon ble vinnerformelen for meieriet fra Åmli.
Innovasjon Norge Agder hadde mange gode kandidater da de nylig skulle kåre vinneren av bedriftsutviklingsprisen i landbruket for 2025 i Agder fylke. Av de nominerte var det Selma D. og Arno Landman, eiere og drivere av Åmli Gårdsmeieri som ble utnevnt som vinner og mottar 50.000 kroner i premiepenger.
– Vi er veldig glade for å ha vunnet BU-prisen fra Innovasjon Norge! Denne prisen er en viktig anerkjennelse av vårt arbeid. Det motiverer oss til å fortsette, sier prisvinnerne.
– Vi ønsker å være den plassen der du får kjøpt gode produkter direkte fra gården, der du kan hilse på dyr, kan leke og nyte en is. Vi ønsker å utvikle gården vår, produktene vi lager og tilbudet vi har på gården. Takk til alle som har støttet oss så langt.
Vinnerne høster skryt fra Innovasjon Norges regiondirektør for Agder Sveinung Hovstad.
– Vinnerne har utmerket seg ved å bygge opp en mangesidig landbruksbedrift. I tillegg til kjøtt og melkeproduksjon har gården videreforedling av blant annet ost- og meieriprodukter, samt et større melkesalg til Åmli-bedriften Kakemesteren. Prisvinnerne utmerker seg med sin driftighet, kompetanse og evne til å stadig utvikle sin forretningsmodell, sier han.
Bærekraft i sentrum
Meieriet har på kort tid etablert en solid og fremtidsrettet virksomhet med utgangspunkt i lokale ressurser og høy dyrevelferd. Med 50 melkekyr og totalt 130 dyr drives gården med stor omsorg fra kalving til siste dag. Bærekraft står i sentrum for driften, med bruk av kunstig inseminasjon, moderne melketeknologi og lokal produksjon av kortreiste produkter. Produktene selges i en selvbetjent gårdsbutikk og leveres til lokale aktører som Kakemesteren i Åmli, noe som styrker både lokal økonomi og matkultur.
Innovasjon preger hele virksomheten. Åmli Gårdsmeieri tilbyr et bredt sortiment av meieriprodukter – fra helmelk og yoghurt til smør og rømme – og utvider stadig med nye varer som egg og kjøtt fra egne dyr. I tillegg har de etablert bobilparkering og hytteutleie ved Nidelva, som kombinerer landbruk med reiseliv og gir besøkende en helhetlig opplevelse av norsk gårdskultur. Sosial bærekraft kommer til uttrykk gjennom lokal sysselsetting, integrering av familien i driften og aktiv deltakelse i lokalsamfunnet. Meieriet er et levende eksempel på hvordan lidenskap og lokal forankring kan skape ringvirkninger langt utover gårdstunet.
Bedriftsutviklingsprisen i landbruket
Innovasjon Norge deler hvert år ut bedriftsutviklingsprisen i landbruket på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet. Det er en bedrifts- og næringsutviklingspris for de som har etablert en vellykket bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser. Hvert år blir det kåret en vinner i hvert fylke som får 50 000 kroner. De fylkesvise vinnerne kjemper deretter om den nasjonale prisen på 250 000 kroner.



