
Pasientene trenger helsegfagarbeiderne
Vi trenger de beste til å ta seg av våre nærmeste. Det inkluderer helsefagarbeideren som sammen med alle de andre yrkesgruppene i helsesektoren, hver dag yter pleie og omsorg av høy kvalitet overfor de som trenger det mest.
Vi hører fra eksperthold at vi i fremtiden vil mangle over 50 000 helsefagarbeidere i 2035. Det blir tegnet et skremmende bilde av eldrebølgen som snart er over oss og som vil kreve mange varme hender og kloke hoder i helse- og omsorgssektoren. Staten har kjørt mange kampanjer for å lokke flere unge til helsearbeiderfaget.
Noen helsefagarbeidere opplever allikavel at kompetansen de har ikke blir verdsatt. Og når en får jobb er det sjelden full stilling. Det er en skam.
Kompetansen en helsefagarbeider har etter fire års utdanning og læretid er selvsagt god nok for å kunne jobbe med dagens og morgendagens pasienter. Mange tusen unge og voksne som har oppnådd fagbrev har i dag en meningsfulle og viktige jobber der de blir høyt verdsatte av både pasienter / brukere, pårørende og kollegaer. Helsearbeiderfaget ble opprettet i 2006 og erstattet hjelpepleierutdannelsen og omsorgsarbeiderfaget. Yrkestittelen er helsefagarbeider og de har autorisasjon som helsepersonell. Det er det største yrkesfaget i videregående opplæring, og har blitt større år for år. Helsefagarbeiderne utgjør selve grunnmuren i de kommunale helse- og omsorgstjenestene.
En stor del av dagens helsefagarbeidere og hjelpepleiere nærmer seg pensjonsalder. En skulle tro at behovet for å erstatte disse var stort. Det er likevel ikke slik at det automatisk er nyutdanna helsefagarbeidere som får jobbene. Særlig på sykehus blir stillingene gjort om til sykepleierstillinger. Argumenta for hvorfor en heller vil ha sykepleiere enn helsefagarbeidere er velkjente: Alt har blitt så mye mer komplisert enn det var tidligere.
Fagforbundet mener like fullt at en trenger både sykepleiere og helsefagarbeidere.
Fagforbundet organiserer de fleste hjelpepleierne, omsorgsarbeiderne og helsefagarbeiderne i Norge. Vi har spurt våre helsefagarbeidere hva som var motivasjonen bak yrkesvalget. Svaret er krystallklart: En helsefagarbeider vil være tilstede i enkeltmenneskets liv og bidra til at pasienten / brukeren får dekt sine grunnleggende behov, og får en meningsfylt hverdag.
Vi trenger fagfolk med akkurat den type motivasjon og kompetanse. Inngrodde forestillinger om at det bare er universitets- og høyskoleutdannet som kan gjøre en god jobb i helsevesenet, må bort.
Wenche Irene Steen,
SHS Leder, Fagforbundet Aust-Agder