fbpx
skip to Main Content
ILLUSTRASJONSBILDE: colourbox.com

Derfor er en verdivurdering av din bolig nyttig

Fakta:

Eiendomsmegler
Marius Mykland Andreassen

400 56 600/marius@skivikmail.no

Dersom du har spørsmål til tema som tas opp i spalten eller har forslag til tema kan du kontakte oss på mail: post@skivikmail.no eller ringe oss på 926 15 100.

Skivik & Co
Avenyen 3, Sørlandsparken.

 

 

 

Det er flere grunner til at en verdivurdering av din bolig både kan være nyttig og lønnsomt. Boligprisene er i stadig vekst, og det samme kan verdien av din bolig ha vært siden sist du sjekket. Det kan derfor være svært lønnsomt å ta en ny verdivurdering av din bolig.

 

En verdivurdering fastslår den antatte verdien din bolig har i dagens marked – enten du ønsker å refinansiere, søke om nytt lån til oppussing, selge eller bare ønsker å vite hva boligen er verdt. Verdivurderingen baserer seg på boligens standard, størrelse og beliggenhet. Oppussing som er gjort vil også bli vektlagt. En verdivurdering vil alltid være uforpliktende og kan utføres av en megler eller takstmann.

Hva er E-takst?

E-takst representerer den nye bransjestandarden for verdivurdering fra megler. Formålet er å gi et sikrere verdianslag av eiendommen. Grunnen til at Finanstilsynet etterspurte ­grundig­ere verdivurderinger var etter problemer med mani­pulering av verdivurdering, svindel, hvitvasking og forfalskning. Vurderingen gis på bakgrunn av befaring, opplysninger og dokumentasjon. Vurderingen er i tillegg basert på prisnivået for boliger av samme standard.

Så hva er forskjellen mellom E-takst og en verdivurdering? Dette er på mange måter to sider av samme sak. Hovedforskjellen er at med E-takst får banken dokumentasjon direkte fra megler. Alle E-takster registreres i databasen til Eiendomsverdi AS, et selskap som allerede leverer systemer med omfattende boliginformasjon til norske eiendomsmeglere og banker.

Kravene er også litt forskjellige. Det er ikke lenger mulig for en eiendomsmegler å gjøre en verdivurdering uten å besøke boligen først. I en E-takst er det i tillegg krav til dokumentasjon av selve boligen. For eksempel skal det vedlegges minimum tre bilder av eiendommen; et av kjøkken, et av bad og et av fasaden.

Hva kan en verdivurdering og E-takst brukes til?

Med en ny vurdering av din bolig har du muligheten til å skaffe deg bedre betingelser for ditt boliglån. Dersom din bolig har økt i verdi, samtidig som du har nedbetalt gjeld, vil dette øke sikkerheten banken har for lånet. På denne måten vil du kunne forhandle deg til en lavere rente på ditt boliglån. I perioder med høye boligpriser vil dette være svært lønnsomt. Dersom prisene faller igjen, vil du allerede ha forhandlet frem en mer gunstig rente.

Ved en økning i boligens verdi vil også fleksibiliteten på lånet bli bedre.

En ny vurdering kan også være til hjelp hvis du har en kausjonist på boliglånet ditt. Hvis vurderingen viser at verdien på boligen har økt, samtidig som du har nedbetalt deler av gjelden din, kan kausjonisten frigjøres.

Hva kan øke verdien på din bolig?

Det er fullt mulig å øke verdien på boligen før et eventuelt salg, uten at det trenger å koste deg en formue. Mange vil tenke at et nyrenovert bad eller kjøkken vil gjøre susen, men det er ikke nødvendigvis tilfellet, da din stil og smak kanskje ikke samsvarer med kjøperens. Behandling av overflater, som maling av tak eller bytte gulv kan være en langt bedre investering. Dette er både enklere og billigere, og vil gi en større økonomisk vinning ut ifra hva du har lagt inn. Dersom du har uferdige prosjekter i boligen, som lister o.l., anbefales det å ferdigstille dem, da dette kan påvirke boligens verdi og kjøperens kjøpsvilje.

Forskjell på e-takst og prisantydning

E-taksten behøver ikke å være samsvarende med boligens pris­antydning. Prisantydningen er en sum som megler mener det er mulig å få for boligen i samsvar med selgers ønsker og vurdering av tilstandsrapporten, mens e-taksten er meglers vurdering av hva man sikkert får for boligen med tanke på at banken som utlåner skal forholde seg til dette.

E-takst ble i hovedsak utviklet for å sikre en trygg prosess for refinans­iering. Bankene får med dette lettere tilgang på boligens verdi, og banken kan nå være sikker på at e-taksten ikke er satt kunstig høy, eller har blitt endret av selger i etterkant.

Back To Top