fbpx
skip to Main Content
SINGLE-AKTUELL: Mats Engkvist er en svensk visesanger bosatt i Risør. Vi har tatt en prat med ham i anledning en single han ga ut i sommer. Foto: presse

– Kulturbyen Risør mangler en fast scene og et egnet konsertlokale

Mats Engkvist (29) er en svensk visesanger bosatt i Risør. Han har siden i forfjor gjort seg bemerket med fire singler og en mini-EP. Vi ga ham 14 kjappe spørsmål i forbindelse med lanseringen av hans siste single, Himmel & Helvete, som kom ut i sommer.

 

Hvor lenge har du bodd i Risør?

– Jeg har bodd i Risør i ti år nå, ja en tredjedel av livet mitt faktisk. 

 Hvordan havnet du på Sørlandet?

– Det var kjærligheten en gang i tiden som fikk meg hit. 

Hvor lenge har du drevet med musikk? 

– Musikken har alltid  vært en del av meg. Jeg begynte som fireåring å spille på min fars trommer, og som energisk 17-åring spillte jeg trommer i fem ulike band og prosjekter, alt fra danseband til  hardcore og metal. Den tiden var helt spesiell. Man visste ingenting om noen ting, unntatt det som var der og da, og for meg var det musikken.
Som 25 åring startet jeg å lage min egen musikk. Jeg har ikke noe konkret svar på hvorfor, det var bare noe inni meg som trengte å komme ut. Det har blomstret videre, og blitt til en liten blomsterkasse som både trenger, vann, påfyll og kjærlighet. 

Hvilket forhold har du til Sørlandet? 

– Mitt forhold til Sørlandet er ganske nært men sårt. Jeg har bodd her en god stund nå og kommet både Sørlandet, sørlendingene og Norge tett innpå, men jeg må være såpass ærlig og si at Sørlandet  blir nok aldri mitt hjemsted i hjertet, selv om jeg blir her en god stund fremover, og det er mitt hjem nå. På den annen side; hvem vet hva fremtiden bringer?

Hva er det som gjør ditt forhold til Sørlandet, sørlendingene og Norge forøvrig så sårt?

– Det som gjør mitt forhold til Sørlandet og Norge sårt er at jeg naturlig nok ikke føler meg som en del av det. Det er ikke mitt land, det er ikke mitt språk, og det kommer det aldri til å bli, uansett hvor mye dere prøver å inkludere meg. Selv om jeg prøver å tilpasse meg, blir det aldri «vi». Det er en form for selvforskyldt utenforskap. For å sitere Zlatan; «man kan ta en kille från Rosengård, men man kan inte ta Rosengård från en kille.” 

Har du familie?

– Min familie er min sønn på fem år, og datter på syv. Mine foreldre og resten av familien bor i Sverige. 

Hvilke er dine inspirasjonskilder? 

– Jeg blir inspirert av musikk som har en dybde i både tekst og musikk – musikk som har det der som gjør musikken intressant og unik. Personlig synes jeg bra musikk ikke nødvendigvis er bra på grunn av en spesiell sjanger eller artist, men at det treffer i hjertet. Det jeg selv hører mye på om dagen er Lars Winnerbäck, Thåström & Cornelis Vreeswijk, da det treffer meg. 

Lever du av musikken? 

– Da må vi nok først definere hva det å leve innebærer. Sånn jeg lever nå kan jeg ikke leve av musikken, men med ganske drastiske forandringer, kunne jeg faktisk gjort det. Jeg lager musikk fordi jeg brenner for det, og det er mitt liv. Når jeg kanskje en dag  lever av det, er det en anerkjennelse av det jeg gjort. Det er et mål, men ikke et fokus her og nå.

Hva ønsker du å oppnå med musikken din? 

– Jeg ønsker å berøre mine lytteres hjerte, og støtte de i livets opp- og nedturer på samme måte som musikk har gjort og gjør for meg. Musikk har en helt unik kraft at berøre oss.  

Hva har høydepunktet vært så langt i din musikkarriere? 

– Et av høydepunktene er faktisk å bli intervjuet av dere her og nå. Et annet høydepunkt var i juni da jeg ble tilbudt platekontrakt, uten å takke ja. Et tredje var når jeg spillet konsert for en uke siden og det var utsolgt. Publikum var der for meg og min musikk – en fantastisk opplevelse.

Hvordan er musikkmiljøet i Risør? 

– Musikkmiljøet i Risør er veldig bra, med mange flinke musikere og folk i bransjen. Det den flotte «Kulturbyen» Risør mangler er en fast scene og et lokale som er egnet for konserter og live-artister.

Hvilke utfordringer opplever du i musikkbransjen?

– Kanskje det å finne og skape kontakter i bransjen, men det kommer nok med tiden.

Har du noen favoritt-spillested på Sørlandet? 

– Jeg har ikke spillt så mye på Sørlandet enda, så jeg håper på å finne meg noen favorittsteder med tiden, men en personlig favoritt og fast spillested er Bakgården i Risør. Der er det intimt, hjemmekoselig og «nesten som i himmelen, bare litt mindre».

 Hva kan vi forvente fra deg fremover?

– Mye spennende skjer i kulissene. Jeg holder akkurat nå på med en ny single, «Ensamheten», som kommer til høsten. Alt skjer på Cudrio Recordings i Langesund der Atle Aamodt, som har jobbet med Hellbillies, sitter bak spakene, og Thomas Kirkhusmo skaper magi på flygelet. Jeg har også startet et veldig lovende og spennende filmsamarbeid som dere får høre og se mer av når tiden er moden for det. Det blir også noen konserter utover høsten, men kalenderen er ikke fullbooket enda.

Back To Top