
Seiglivede myter
Enkelte myter holder seg godt. Her er noen gamle myter du kanskje har trodd på så lenge at det er vanskelig å la være å tro de er sant.
Et utsagn blir ikke mer sant om du gjentar det mange nok ganger, men får man et tilstrekkelig antall mennesker til å tro på historien din, vil den til slutt bli oppfattet som en sannhet.
Her er noen slike historier.
«Kaffe er vanndrivende»
På grunn av at koffein i svært høye mengder kan gjøre en dehydrert, har man gått ut fra at kaffe er vanndrivende i sin alminnelighet.
I 2014 viste en engelsk studie, utført på 50 menn som drakk tre til seks kopper kaffe daglig, at koffeinen overhode ikke hadde noen effekt på kroppens hydrering. Senere har flere lignende studier, hvor også idrettsutøvere deltok i forskningen, bekreftet funnene.
«Skjegghår og legghår blir tykkere om du barberer deg»
– Korte hår kan virke stivere enn lengre hår, men håret er dødt og kan ikke påvirkes av barbering, sier Joar Austad, seksjonsoverlege ved hudavdelingen ved Rikshospitalet.
«Regnskogen er jordas lunger»
Myten ble til under kampanjer på 80-tallet hvor popstjerner ville redde regnskogen i Amazonas. Da ble argumentet om jordas lunger brukt. Sannheten er den at regnskogen bruker selv opp oksygenet den produserer, når trær og planter dør. Mikroogranismene som deltar i nedbrytingsprosessen trenger oksygen, og oksygenregnskapet går da i balanse. Verden får oksygen fra alle trær og planter, i tillegg til alger. Dette bekrefter forsker Anja Røyne på Fysisk institutt ved Universitetet i Oslo.
Regnskogen er likevel verd å vernes om på grunn av artsmangfoldet den besitter, som kan inneholde viktige ingredienser til medisiner og vaksiner vi vil trenge i fremtiden.
«Barn blir hyperaktive av sukker»
Foreldre opplever gang på gang at barna blir ekstra aktive når de får sukkerholdig mat og drikke, for eksempel i bursdagsselskaper. Voksne har koplet denne atferden til godteriet, bollene, iskremen og brusen barna får servert.
Flere studier har bekreftet at det er omstendighetene rundt inntaket av den energirike kosten, som gjør at barna oppleves som mer viltre. Flere slike studier ble det rettet søkelys mot i boken Placeboeffekten, av Gunnar Tjomlid, utgitt i 2013.
«Det er mer miljøvennlig å kjøpe ny, elektrisk bil»
Batterier til elbiler inneholder tungmetaller som er miljøskadelige. Selv om vi lar være å inkludere produksjon av batterier i klimaregnskapet, gjør du miljøet ingen tjeneste ved å vrake din gamle Ford Taurus eller Lada til fordel for en flunkende ny el-bil.
Selv om din gamle bil slipper ut flere klimagasser enn din nye, koster det også mye energi og bidrar med luftforurensning når din nye bil skal produseres og fraktes med skip fra den andre siden av kloden.
Bildeler som ikke kan brukes på ny, blir ofte forlatt mens de lekker drivstoff og olje. Bilvrak blir ofte solgt videre til u-land hvor de kanskje får et kortvarig nytt liv før de blir en miljøbelastning i det nye landet.
«Brasils hovedstad er Rio de Janeiro»
Rio de Janeiro blir ofte feilaktig omtalt som Brasils hovedstad. Ja, Rio de Janeiro var hovedstaden i 197 år, fra 1793 til 1960, men i 1956 ble det bestemt at hovedstaden skulle ligge mer sentralt i landet.
Dermed ble Brasils nåværende hovedstad, Brasília, bygget fra grunnen av. Den stod ferdig i 1960 og har 2,5 millioner innbyggere.
Sorry. No data so far.