fbpx
skip to Main Content
SAMMEN OM DET: Ekteparet Palavat-Larsen er sammen om prosjektet Thaimat på Fagerholt. Hun styrer på kjøkkenet mens han sørger for logistikken med innkjøp og transport.

Thai-mat til folket

Suksess med salgsvogn:

Etter et år med salg av thai-mat på Fagerholt er konklusjonen klar; folk flest har fått smaken på mat av det eksotiske slaget.

– Det er såvisst ikke bare folk i nabolaget som handler med seg mat hjem. Vi har kunder fra Søgne i vest til Tveit i øst som kommer hit for å handle gjennom luka i vogna vår, forteller Kurt Werner Larsen (60) og Chanya Palavat (44). Ekteparet startet opp med matutsalg fra salgsvogna si for et år siden. Det var spennende, for dette var noe helt nytt de ville prøve ut.

– Vi fikk en pangstart, suksess fra dag én. Tenk så greit, her kan folk komme og bestille, og mens maten gjøres klar kan de handle på Extra-butikken rett over gårdsplassen. Kan det bli bedre, spør Kurt Werner.

Han måtte gå noen runder med driveren av Extra-butikken med hensyn til det å skulle legge beslag på parkeringsareal med salgsvogna.

Synergi

– Han synes ideen var god, og nå opplever vi synergieffekten av å drive på samme sted, for øvrig også på samme sted som Pizzabakeren. Det er plass til oss alle tre og det er blitt vinn-vinn, sier Kurt Werner.

– Så slo koronaen til i mars og Norge stengte ned?

– Den 13. mars ble en spesiell dato. Folk nærmest stormet dagligvarebutikken for å hamstre. Da var ikke Thai-mat veldig aktuelt, akkurat. Det ble noen tøffe uker i starten, men vi hadde en økonomisk buffer å flyte på, så det gikk fint. Siden har det normalisert seg og sommeren har vært veldig god med hensyn til omsetning, forteller Kurt Werner.

Åpent alle dager

Normalt holder de stengt mandager, men i sommer har det vært så stor pågang av kunder at de har valgt å holde åpent alle ukas sju dager.

– Blir det tid til ferie av sånt?

– Nei, det gjør det ikke. Det har vært en masse jobb, men dette synes vi er moro, og vi liker begge å treffe mennesker, forsikrer de to.
Arbeidsfordelingen er klar; Chanya, som ganske riktig er fra Thailand, er kokken som lager mat og leverer gjennom luka, mens Kurt Werner tar seg av det logistiske med å gjøre innkjøp og frakt av varer.

– Jeg har full jobb i et elektrofirma i Sørlandsparken, så jeg må sørge for at varene er på plass før jeg går på jobb. Så stiller Chanya på jobb i god tid før vi åpner klokka 14 for å gjøre alt klart. Siden går det slag i slag for henne til stengetid klokka 20 på hverdagene og til 21 fredag og lørdag. I disse korona-tider blir det selvsagt litt ekstra jobb med renhold, forklarer Kurt Werner.

Gullsmed

Chanya kom til Norge sent i 2016 og rundt St. Hans året, etter giftet de seg. Chanya, som er utdannet gullsmed og som jobbet som det hjemme i Thailand, måtte finne noe annet å arbeide med i Norge.

– Jeg jobbet i forskjellige restauranter; Sushi, Thai og Kina, men hele tiden tenkte jeg at det å lage mat kan jeg gjøre på min måte. Det vokste frem et ønske om å drive for meg selv, forteller Chanya, litt på engelsk og noe på norsk.

– Vi var i tenkeboksen en tid, og så kom ideen om å selge Thai-mat fra vogn. Fort kom vi til at Fagerholt med mange barnefamilier i nærområdet måtte være en god plass. Du vet tidsklemma, mor og far kommer hjem fra jobb og ungene skal på trening. Da kan det være greit å kjøpe med seg hjem ferdig middag, tenker Kurt Werner.

Da bevilling for salg av mat var på plass og plassering godkjent, kjøpte de vogn av Pål Lidi som har drevet med salg av slike en årrekke.

– Det er mange som selger slike vogner i Norge, men vi tenkte det var trygt med en lokal leverandør med hensyn til service og råd om å drive. Å selge Thai-mat fra vogn innebærer mer enn å svinge med grytene. Lidi kunne gi oss gode råd om kassasystem og betalingsterminaler, blant annet, forteller Kurt Werner.

Tilpasset norske ganer

Mat er en viktig del av kulturen i Thailand. Ofte er det mange som samles til måltidsfellesskap.

– Vi sitter på golvet og ofte er det slik at alle har med seg noe mat som deles i fellesskap, forklarer Chanya.

– Her må den tilpasses norske ganer. Maten, slik den lages i Thailand, er altfor sterk i Norge, så her må jeg redusere på krydderbruken, blunker Chanya. En lørdag i august deltok de på den årlige Kulturfestivalen i Kristiansand der mat fra forskjellige nasjoner spiller en viktig rolle. Mat fra Thailand slo an blant publikum.

– Jada, vi gikk tom for alt, samstemmer de.

Nå vurderer de å gå til anskaffelse av nok en vogn.

– Vi er litt i tenkeboksen. Kanskje kan det bli en vogn på vestsiden av byen, men da må vi ansette folk og jeg må nok trappe noe ned på jobben i Sørlandsparken. Vi har virkelig fått smaken på det som vi startet med for et år siden.

 

EKSOTISK: Chanya Palavat og Kurt Werner Larsen har truffet blink med sin Phuket-Thaimat-salgsvogn sentralt plassert på Fagerholt.

Sorry. No data so far.

Back To Top