fbpx
skip to Main Content
Utspring: Regner det så er det mulig å sitte tørt under fjellet Kaldvellkniba. Eller benytte anledningen til å måle krefter med naturen.

Variert tur langs Kaldvellåna

Ukens vandring:

Ukens tur går i Lillesand og byr på en mangfoldig meny med idylliske skogsstier, fjelltopp med spektakulær utsikt til sjøen, og ikke minst, et stykke interessant industrihistorie. Støyen fra E18 må du ta med på kjøpet.

Om du kommer fra Kristiansand kjører du E18 østover og ta av til Tingsaker, ta videre av til gamle E18 som nå er RV 420 (skilt mot Homborsund) og kjør omtrent en kilometer langs Kaldvellfjorden til du kommer til Kaldvell Gård. Her er det stor P-plass og lov å stå 24 timer.

Det er flere veier og stier å velge blant, og det er nokså greit skiltet hvor de fører hen. Vi valgte å gjøre en rundtur ved å gå opp langs vestsiden av elva til Kaldvellkniba, og ned på andre siden av elva på tilbaketuren.

Idyll og industri

Etter å ha krysset under trafikkmaskinen E18 som går i bro over landskapet, kommer vi snart til tomta hvor Kaldvild Træsliberi holdt til fra 1888 til tidlig i 60-årene. I dag er det bare et murgolv og en slipemaskin igjen etter virksomheten som på det meste beskjeftiget 100 arbeidere. Foruten tremasse, ble det produsert brun lærpapp som ble brukt som innlegg i skosåler og i kofferter. «Kaldvildpapp» var et begrep i gamle dager.

Vi fortsetter opp langs elva, passerer noen fine fossefall, og kommer til en stem med en tømmerrenne som løper ned til fabrikkområdet. Vi skjønner at beliggenheten til sliperiet ikke var tilfeldig valgt. Vi krysser stemmen (og dermed elva) og følger merka sti bratt opp til det som er turens høydepunkt, bokstavelig talt, Kaldvellkniba. Selv som den bare rager 94 meter over havet er det en flott utsikt, med Kaldvellfjorden nærmest, og havet lenger ut. E 18 kan også skimtes, og høres… Toppen er en ganske lang rygg med bart fjell og her er fint å ta en rast før det bærer bratt nedover. Det er to alternative stier å velge på (se kart), stien er tydelig og går etter hvert over i grusvei.

Direktørbolig

Nå er vi altså på andre siden av elva, og etter å ha krysset E 18 igjen, kommer vi i nærkontakt med elva og følger denne til Kaldvell Gård og P-plassen. Gården var i sin tid direktørbolig for sliperiet, siden har det vært en omskiftelig virksomhet på den ærverdige eiendommen og i dag er det konferansesenter, eiet og drevet av Brunstad Kristelige Menighet, bedre kjent som Smiths Venner.

Det er mange alternative stier og ruter i området. Stort sett er det bra skiltet i stikryssene slik at det er lett å finne frem, og stiene er merka. Turen ovenfor beskrevet tar omtrent to timer i rolig tempo. Men sett av litt ekstra tid til å lese informasjonstavlene som forteller om virksomheten langs elva i gamle dager. Og selvsagt en god rast, gjerne på toppen.

 

Kulturminne: Rester av tømmerrenna som fraktet råmateriale til «Træsliberiet» lenger nede, er ganske intakt. Her krysser vi elva over stemmen på vei mot Kaldvellkniben.
Idyll: Kaldvild Gård var tidligere direktørbolig knyttet til «Træsliberiet». I dag er det konferansesenter. Parken som omslutter bygget innbyr til rolige rusleturer langs elva og er dessuten utgangspunkt for turen til Kaldvellkniben og andre turmål i området.
Blått hav så langt du ser: Utsikten ­fra «Kniben» omfatter Kaldvellfjorden og havet mot horisonten. Larmen fra E18 hører også med.

 

 

 

Back To Top