Starter Norges eneste brilleverksted
Etter fire år med mye jobb og null inntekt, er paret Jann Florian Skoglund-Voss og Kari Sandstaa i ferd med å innta Norge med sin håndlagede brillekolleksjon.
– Vi er jo litt enestående ved at vi er eneste brilleprodusent i Norge, ja, faktisk i Nord-Europa, forteller Jann Florian under lanseringen av verkstedet på Odderøya en torsdag ettermiddag i midten av oktober. Venner og familie velter hele tiden inn døra til det vesle verkstedet i bygget hvor Kristiansand Grafiske Verksted holdt til tidligere. Kari må stadig hente frem mer boblevann som skjenkes i høye stettglass til gjestene. En viss stil skal det være ved en slik begivenhet.
Stil er det også over brillekolleksjonen de to har designet og laget. Merkenavnet skjemmer heller ikke; JFK Eyewear. Det har ikke link til en tidligere amerikansk president som man lett kunne tro, men er satt sammen av første bokstav i fornavnet til de to.
Bærekraft
Stil er viktig, samtidig er de to bevisste på at materialer og produksjon skal være bærekraftig uten bruk av skadelig stoffer.
– En fabrikk i Italia skulle produsere brillene for oss, men da vi gjorde det klart at vi ønsket å bruke biologisk nedbrytbar cellulose acetat i stedet for standard materiale stusset de veldig, det ville jo bli så mye dyrere? De har en litt annen kultur der enn hos oss i Norge når det kommer til miljøbevissthet, forteller Jann.Enden på den visa ble at Jann satt i gang med å lage brillene selv, fra bunnen av, og altså, for hånd. Råmaterialet kommer i store plater som sages, høvles, freses, bøyes, smeltes, files, slipes og til slutt poleres før montering av hengsler og metalldeler.
– Vår logo og brillens navn er gravert inn med laser og hvert par er nummerert for hånd, påpeker Jann.
Tidkrevende
Dette er ikke enkleste og kjappeste måte å produsere briller på:
– Det er over 40 prosesser for å lage en brille. Åtte timer med arbeid regner jeg med å bruke på ett par, og nå er jeg ferdig med nesten 1600 par…
For de av oss som er fortrolig med gangetabellen, er det lett å se for seg at en god porsjon tålmodighet har vært nyttig underveis.
Selv om alt er håndlaget, er det like fullt mange maskiner involvert i prosessen, til boring, utstansing og pussing.
– Det har blitt noen hundre tusen i investering i utstyr, så nå er det på høy tid å komme i gang med å tjene penger også, understreker Jann.
Startet i Sverige.
Det unge paret, begge fra Kristiansand, bodde flere år i Bohuslän i Sverige og det var der de fikk den brillefine ideen om å starte brilleproduksjon. Kari, som er utdannet optiker, har siden studiene jobbet i butikker både i Kristiansand, København og Halden.
– Jeg syntes det var litt lite vekt på design i utdannelsen, så jeg begynte å designe briller selv. Til det fikk jeg god hjelp av Jann som laget datategninger av brillene, forteller Kari.
Jann, på sin side, som er utdannet innen musikk og har jobbet som produsent, fant etter hvert tiden inne til å skifte kurs i yrkessammenheng.
– Spranget var vel ganske stort fra musikkproduksjon til å lage briller?
– Absolutt, men jeg har i grunnen alltid vært handyman og har drevet med mye forskjellig, møbelsnekring, blant annet, så det var bare spennende å sette i gang med noe nytt, forsikrer han.
Limited Edition
Dagens kolleksjon, Limited Edition 2020, består av ni modeller, hvorav tre for damer og resten unisex. Hver modell finnes i fire farger.
– Vår intensjon med denne kolleksjonen er å skape funksjonelle og holdbare briller i klassisk design som komplimenterer ansiktets naturlige linjer, påpeker Kari. Hun er til daglig å finne bak disken hos Tvedt Optikk i Kristiansand hvor en viktig bit av jobben består i å veilede kundene til å velge riktig brille.
–Og så har Tvedt Optikk valgt å ta inn vår kolleksjon i sitt sortiment, det er jo kjempeflott, så nå er vi i gang, påpeker Jann. Han vil være mye på farten i tiden fremover for å selge inn kolleksjonen til optikere rundt om i Norge.
–Og kanskje i Sverige etter hvert? Brillene er jo egentlig «made in Sweden» for det var der eventyret begynte, påpeker Kari.
– Men en viss effektivisering av produksjonen må til etter hvert om det skal være økonomisk bærekraftig, men det skal uansett være håndverk, det er det vi driver med, understreker Jann.