fbpx
skip to Main Content
Høyt og fritt: Gråmannen er høyeste topp på turen, 207 meter over havet. Stedet byr på flott utsikt og fine rasteplasser på svabergene.

Fra topp til topp i nærområdet

Denne gangen drar vi ikke langt for å komme ut på tur. Turterrenget nord for Grim bydel med sine idylliske stier, blinkende vann og mange utsiktspunkt har gjort området til en favoritt for svært mange.

 

Med utgangspunkt i Kjærrane, kjent for sitt sportskapell, lager vi en flott rundtur på drøye sju kilometer. På turen er vi oppom toppene Groknuten, Gråmannen og Åmliknuten som alle byr på flott utsikt over byen og havet. For å komme til utgangspunktet følges RV9 Setesdalsveien til Krossen, ta inn til venstre til Suldalen og følg veien forbi blokkene og videre langs Grotjønn, forbi klatreparken Høyt og Lavt og frem til sletta hvor sportskapellet synes oppe i lia. Her er det godt med parkeringsplasser.

Hovedturløypa
Gamle Mandalsvei (kjørevei, stengt med bom) fortsetter videre vestover til Kvislevann og videre til Farvannet, men vi skal inn på Hovedturløypa som går helt opp til Stemmen i Øvrebø. Så langt skal ikke vi på denne turen, men vi følger løypa ganske bratt oppover et stykke, før vi tar av til venstre mot Groknuten og Gråmannen. Det er skilt og kart i stikrysset og løypa er godt merka med blått så det skal være greit å finne frem. Groknuten er en liten avstikker fra stien, men absolutt verdt å få med seg, både på grunn av den flotte utsikten, og en «Mini-Trolltunge» som stikker ut som en nabbe i berget. Det er en ganske luftig opplevelse å gå ut på den, så vær forsiktig.

Folksomt på søndag
Videre vestover er det et flott parti med svafjell opp til Gråmannen, som er turens høyeste punkt med sine 207 meter over havet. Kommer du opp hit en søndag når sola skinner er du neppe alene. Et flott sted å nyte medbrakt niste mens øynene hviler på den vide utsikten. Her er skilt merket «Til Hovedturløypa». Vi følger anvisningen og den blåmerka stien videre nordover og nedover i terrenget til vi krysser Hovedturløypa. Herfra er det ikke langt å gå på stien før vi skimter Krokvannets vannspeil mellom trærne. Det er kort mellom fine rasteplasser også her. Videre går vi over Krokvannstemmen med pumpehuset, klyver bratt opp stien på andre siden og tar en kort avstikker opp til Åmliknuten, det tredje høydepunktet på rundturen. Også her kan det være folksomt en fin søndag, og utsikten er upåklagelig selv om toppen bare rager 158 meter over havet. Nede på stien igjen følger vi merkinga til vi igjen er ute på Hovedturløypa som fører tilbake til Kjærrane.

Mange muligheter
Den beskrevne turen er altså drøye sju kilometer lang. Det er løyper på kryss og tvers ellers i området (se kart) så det er mulig å lage mange varianter. For de ekstra spreke vil en tur til Stemmen i Øvrebø langs Hovedturløypa være overkommelig. Det er 20 kilometer dit. I vintre med nok snø kjøres det løyper og da er turen mulig å gjennomføre for de fleste, men det kan jo være greit å ordne seg slik at man har en bil stående på Stemmen. Og gå frem og tilbake blir nok i overkant langt.

 

Veiviser: Kart og skilt mange steder hjelper turfolket på rett vei.
Lokal trolltunge: Utspringet ved Groknuten minner om den mer kjente Trolltunga i Odda som tiltrekker turister fra hele verden. Like stor tilstrømning er det ikke til denne, men et spennende innslag på turen er det likevel.
Folksomt: Åmliknuten er et populært turmål med mange fine plasser å slå seg ned, og oppe på fjellet bak er utsikten flott ut til sjøen. Hengekøyetrenden har funnet veien opp til knuten. Kunne en natt i en slik friste her oppe?

 

 

Back To Top