
Audi på sjarmoffensiv
PRØVEKJØRT:
Audi e-tron 55 Sportback S-line
Forspranget ligger i teknikken, hevder Audi. Med coupe-utgaven av salgssuksessen e-tron vil vi for egen del legge til; forspranget ligger i de elegante linjene.
For 22 000 kroner ekstra får du litt mindre bagasjerom og noe snauere takhøyde i baksetet. Så hva er poenget? Jo, for de ekstra kronene, en pølse i slaktetida på dette prisnivået, får du en bil som har fjernet seg fra det massive SUV-preget som du finner hos «originalen» – som for øvrig er blitt en salgssuksess prisen til tross. For de av oss som tenker form fremfor funksjon er Sportback versjonen med fallende taklinje rett og slett en gavepakke av en bil, lekkert anrettet på en solid og fremtidsrettet elektrisk plattform.
De som har mer sans for massiv maskulinitet og breial fremtoning fremfor elegant design og slanke linjer, kan egentlig slutte å lese her. For alle andre vil vi bare påpeke at Sportback fremdeles er en romslig og praktisk bil, fallende taklinje til tross. Bagasjerommet er krympet med 45 liter, det er neppe avgjørende når du likevel har 615 liter til disposisjon. Og i baksetet er det god klaring til taket, også for de som nærmer seg 1,90 på strømpelesten.
Teknisk lik originalen
Teknisk er Sportback identisk med «vanlige» e-tron og den leveres med de samme batteripakkene og elmotorene. Vi fikk prøvekjøre en bil med den største pakken som skal gi rekkevidde på over 400 kilometer og med effekt på 360 hestekrefter. En egen boost-funksjon lokker frem inntil 408 gamper om du skulle ha det ekstra travelt. Da går 0-100 unna på under seks sekunder.
Komfortable sportseter som klemmer på de rette stedene og med innebygd massasje sørger for at det er lett å finne seg til rette bak rattet. Og interiøret for øvrig, vel, dette kan Audi, så vi blir ikke overrasket over at saker og ting faller naturlig på plass. Hardplast er fremmedord i denne settingen, her er det myke overflater og forseggjort finish som råder.
Avansert og komfortabel
Tre timer med bilen gir på ingen måte mulighet for å bli kjent med alt av innovative løsninger, enten det dreier seg om oppsett av skjermene, nivåregulering av bakkeklaringen (luftfjæring, så klart) eller hvordan ta i bruk stemmestyringen. Men vi fikk en flott opplevelse uansett. For det første, e-tron er støysvak, den er komfortabel med luftfjæringen og den ligger godt på veien. Og at en bil som veier 2,5 tonn (batteriet alene står for 700 kilo) kan være så lettmanøvrert i trange bygater, er imponerende. Det samme selvsagt med akselerasjonen som nærmer seg skremmende kraftig når vi velger «Dynamic» i kjøreoppsettet. De øvrige er Efficiency, Comfort, Auto, Offroad (hvem vil noen gang tenke på å ta et slikt smykke ut i gjørma?) og Allroad. Vi fant fort ut at spareprogrammet ga mer enn nok krefter til vanlig kjøring.
Mange pakker og mye ekstra
Listen over tilgjengelig ekstrautstyr hos Audi er et vekttallstudium verdig, for her er mye å sette seg inn i. Forskjellige versjoner og mange utstyrspakker kan toppes med enda mer ekstra-ekstra slik at sluttsummen beveger seg ganske langt bort fra det som var utgangspunktet. «Vår» bil koster 800 900 kroner og da snakker vi om en S-Line utgave som er nokså lesset med ting som er kjekt å ha, her å nevne 360 graders kamera, ryggekamera, navigasjon, 20 tommere, avtagbart hengerfeste, åpningsbart glasstak og elegant ambiente belysning +++. Omfattende sikkerhetspakke og ditto førerstøttesystemer er også på plass.
Valgets kval
Ett spørsmål dukker naturlig opp når vi skriver om Audi e-tron. Skal man gå for den største eller minste batteri-og motorpakken?
Her skiller det rundt regnet 80 000 kroner på en ellers lik bil. Minstemann har batteri på 71 kWt og motor som yter 312 hk. Det skal gi rekkevidde på rundt 300 kilometer og ta bilen fra 0-100 på 6,8 sekunder. Ingen overhengende fare for å bli køsamler med denne pakken heller, altså. Rekkevidden spiller nok størst rolle for de fleste. Med i bildet hører at e-tron tar i mot strøm med opptil 150 kW slik at et stopp ved en lynlader skal passe ut med en liten kaffepause langs veien.
Nevnte vi at coupe-designet skal gi 10 kilometer ekstra rekkevidde takket være lavere luftmotstand? Av og til går form og funksjon hånd i hånd…


Sorry. No data so far.